Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Håll dig inomhus när stormen drar in

Stormigt hav med en orange varningssymbol.

Smhi har utfärdat en orange varning för vind från lördag 29 januari kl.15 för Hallands län. Det finns även en orange varning för högt vattenstånd från Halmstad och söder ut från kvällen på lördagen. Håll dig inomhus när stormen drar in.

Vi har ett blåsigt dygn framför oss. Därför finns varningar utfärdade för Hallands län. Det är orange varning för hela länet gällande starka vindar och stormbyar. I södra delarna av länet, från Halmstad och söderut, finns även en orange varning för högt vattenstånd. Vi uppmanar därför till att hålla dig inomhus när stormen drar in framåt sen eftermiddagen och kvällen. Det finns risk för omkringflygande föremål, nedfallna träd och begränsningar i trafiken.

Håll dig uppdaterad hos Smhi

Väderläget ser ut att hålla i under helgen och det är viktigt att du håller dig uppdaterad. Det gör du främst på smhi.se och lyssna på Sveriges radio P4.

Smhi.se Länk till annan webbplats.

Sveriges Radio, P4 Halland Länk till annan webbplats.

Om du måste ge dig ut kan du se varningar och stängningar från Trafikverket på deras webbplats. Likaså hos Hallandstrafiken.

Trafikverket.se Länk till annan webbplats.

Hallandstrafiken.se Länk till annan webbplats.

Förbered dig innan stormen

  • Plocka undan lösa föremål i trädgården och på balkongen så att de inte blåser iväg.
  • Säkra byggnadsställningar så att inget löst material kan lossna och orsaka skador. Se även över annan lös egendom kring hus, exempelvis lösa takpannor.
  • Se till att ha batterier, ficklampa, tändstickor och stearinljus hemma om det blir strömavbrott.
  • Ladda mobilen så är du förberedd om strömmen skulle gå.
  • Tappa gärna upp vatten i några flaskor eller dunkar om det blir strömavbrott.
  • Har du mat hemma som du kan tillreda utan el?
  • Ha gärna filtar och varma kläder tillgängligt om strömmen försvinner.

Gällande högt vattenstånd

Havsvattennivån stiger i samband med helgens blåsiga väder, och kan orsaka lokala översvämningar längs kusten.

Risk för omfattande översvämningar som kan orsaka begränsad framkomlighet på vägar och järnvägar. Hamnar och byggnader nära kusten riskerar stora skador på grund av översvämning.

Om man har sin båt kvar i vattnet över vintern kan släppa lite på förtöjningen så det finns utrymme för båten att flyta med. Vet man med sig att man har med sig att man har parkeringsplats som brukar bli översvämmad kan man flytta bilen innan havsnivån börjar stiga.

Vad innebär en orange varning?

Orange varning är den mellersta varningsnivån. Den lägsta nivån är gul och den högsta röd nivå.

Orange varning innebär att vädret kan medföra allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö.

Blåsigt med stormbyar som bland annat kan leda till omkringflygande föremål, nedfallna träd och mycket begränsad framkomlighet på vägarna.

Mer om vad de olika varningsnivåerna innebär på Smhi:s webbplats Länk till annan webbplats.

Så jobbar Länsstyrelsen

Länsstyrelsen arbetar aktivt med vädervarningarna som är utfärdade. Vi har bland annat hållit samverkanskonferenser med Smhi, kommunerna, Region Halland, Räddningstjänster och andra i Hallands län som jobbar med konsekvenserna av vädret.

En samverkanskonferens innebär att alla inblandade berättar hur de hanterar situationen, om någon behöver hjälp eller förstärkning av något slag. Skulle någon ha resursbehov hjälper Länsstyrelsen till med hanteringen kring det. Länsstyrelsen har även de nationella kontakterna. Exempelvis om förstärkning i form av översvämningsbarriärer behöver lånas från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Fler samverkanskonferenser är inplanerade i Hallands län för hantering och uppföljning av situationen. Vi följer läget med noggrannhet.

Kontakt