Aktuella varningsmeddelanden i Hallands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Snart startar KomUt - utbildning för skogsbrukets aktörer

Texten Kom ut med en gammal stensatt rökugn i skogen i bakgrunden.

I januari 2022 startar Länsstyrelsens utbildning KomUt - om kompetensutveckling i skogen. Syftet är att utbilda och stärka aktörers kunskaper kring hur man tar hänsyn till vårt kulturarv i skogen i samband med skogsbruksåtgärder.

En stor del av vår historia finns välbevarat som forn- och kulturlämningar i skogslandskapet. Exempel på detta är spår efter det tidiga jordbruket, lämningar efter det danska rikets järnproduktion i Halland, medeltidens ödeläggelse efter pestens härjningar men även lämningar efter det hårda torparlivet. Men tyvärr skadas många fornlämningar och kulturlämningar i skogen, som gör att viktig information går förlorad. Det behövs därför ett bra och lättillgängligt utbildningsmaterial, både kring vårt rika kulturarv i skogen och hur man på bästa sätt ska ta hänsyn till dessa i samband med skogsbruksåtgärder.

Utbildningsstart i januari 2022

KomUt är ett samverkansprojekt mellan länsstyrelserna i Hallands och Västra Götalands län med projektstöd från landsbygdsprogrammet. Utbildningen består av ett webbinarium och två fältddagar. Webbinariet genomförs digitalt och beräknad tidsåtgång är cirka 4 timmar. Föreläsning varvas med diskussioner och övningar. På fältdagarna besöker vi platser där vi kan diskutera skogsbrukets kulturmiljöhänsyn och lär oss mer om hur människan har format landskapet genom tiderna.

Utbildningen riktar sig främst till markägare, maskinförare, ombud och planerare eller administratörer inom skogsbruket. Även intresserad allmänhet är välkomna att delta.

Utbildningstillfällen

Augusti 2022
ti on to fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Framsida till introduktionen

Introduktion till KomUt

Här finns introduktionen att läsa i pdf-fil. Utbildningens mål är att öka kunskap kring kulturlämningar i skogen, Via webbinarium och fältdagar diskuteras hänsyn till kulturlämningar i samband med skogsbruksåtgärder.

Kontakt