Aktuella varningsmeddelanden i Hallands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hallands Matakademi har delat ut 2021-års ärofyllda priser

Året unga kock är Tia Strandberg från Halmstad.

Tia Strandberg, Ekekullens Äldreboendes restaurang och Åledsskolans restaurang har idag tagit emot priser av Hallands Matakademi. Även Hallands Matgille och Restaurang Äng på Ästad Vingård fick fina utmärkelser. Prisceremonin på Halmstads slott inleddes av landshövding Brittis Benzler som också är juryns ordförande.

Hallands Matakademi delar varje år ut pris till årets unga kock, årets bästa seniorrestaurang och årets skolrestaurang samt årets hedersdiplom. Hallands Matakademi arbetar för att lyfta fram den halländska matkulturen. De vill genom priserna belöna goda exempel som kan utvecklas vidare och generera goda förutsättningar i Halland för den halländska matkulturen.

Årets pristagare och juryns motiveringar

Årets unga kock i Halland 2021:

Tia Strandberg, Halmstad

Juryns motivering: ”Vår pristagare har en tydlig målbild att bli en stjärna i restaurangvärlden. Med god samarbetsförmåga och envishet arbetar hon målmedvetet och noggrant i köket vilket banar väg för att lyckas inom yrket. Att dessutom bli uttagen till Sveriges juniorkocklandslag talar sitt tydliga språk att hon är på helt rätt väg för att nå sitt mål.”

Tia Strandberg, årets unga kock 2021 - utsedd av Hallands Matakademi.

Hallands Bästa seniorrestaurang 2021:

Ekekullens Äldreboendes restaurang, Varberg

Juryns motivering: ”I Ekekullens kök brinner man för att servera riktigt god vällagad mat med mottot ”Det ska vara gott att bli äldre”. Med stort yrkeskunnande, kreativitet och viljan att lyfta kvaliteten på seniormåltiderna har man lyckats skapa måltider i matglädjens tecken.”

Personalen från Ekekullens äldreboendes restaurang i Varberg. Pristagare av Hallands bästa senior restaurang 2021.

Hallands Bästa skolrestaurang 2021:

Åledsskolans restaurang, Åled

Juryns motivering: ”Åledsskolans kök har lyckats väcka barnens nyfikenhet på olika maträtter och smaker. Med eleven i fokus och helhetstänk kring måltiden serveras god och vällagad mat med ett stort leende och en massa spännande måltidspedagogik i samarbete med personalen på skolan.”

Personalen från Åledskolans restaurang. Pristagare av Hallands bästa skolrestaurang 2021.

Årets Hedersdiplom 2021:

Hallands Matgille

Juryns motivering: ”Med nya grepp, kreativitet och hållbarhet i fokus har det här projektet lyft människorna bakom vår halländska matkultur. Självförtroende har byggts, ny kunskap har vunnits och företag har utvecklats och växt. Projektet har hjälpt över 150 matföretag i Halland och genererat mer än 50 nyanställningar. Det här visar tydligt att det finns en kraft i Halland att på ett hållbart sätt bli Sveriges mest levande matlän.”

Hallands Matgille fick årets hedersdiplom 2021.

Årets gratulation 2021

Restaurang ÄNG, Ästad Vingård, Varberg

Juryns motivering: "Uppmärksammas för sin Stjärna i Guide Michelin"

Pristagarna från resturang Äng. Två män och en kvinna håller en bukett blommor.

Årets gratulation 2021 gick till Restaurang Äng på Ästand Vingård.

Hallands Matakademi har stiftats för att lyfta den halländska matkulturen och dess utövning. Detta sker genom att premiera och lyfta fram goda exempel som kan utvecklas vidare och generera goda förutsättningar för Halland i allmänhet och den halländska matkulturen i synnerhet. Som ett led i denna strävan, har Hallands Matakademi instiftat fyra belöningar. Årets Unga kock (2008) Årets Senior- och skolrestaurang (2009) Årets Hedersdiplom (2013).

  • Allt arbete och engagemang i Hallands Matakademi sker helt ideellt.
  • Första unga kocken att premieras 2008 var My Johansson, numera Feldt, som sedan dess gjort sig ett namn långt utanför Hallands gränser. Hon visar ständigt på nya projekt. Förutom konditori Feldt och sin kända blogg har kokböcker skrivits, tv-program spelats in (bl a dessertmästarna, nyhetsmorgon, Mys Bröllop).
  • 2012 fick akademin en alldeles speciell inramning då Kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia delade ut priserna på Halmstad slott.
  • Juryns ordförande är landshövding Brittis Benzler som tillsammans med erkända kockar och matkunniga I Halland utser pristagarna.

Årets unga kock i Halland

Priset har instiftats med huvudsyfte att uppmuntra unga kockar att satsa på en framtid inom yrket. Det skall vara en person under 30 år med stark anknytning till Halland och som brinner för sitt yrke. Genom sitt utövande skall personen representera ett nytänkande, skapande och utvecklande av den halländska matkulturen och mattraditionen. Vinnaren utses av en kvalificerad jury med Landshövdingen som ordförande och kända kockar i länet som jurymedlemmar med Stefan Holmström som nestor. Vinnaren premieras med 10 000 kronor som stöd från Region Halland samt diplom och blommor.

Årets bästa skolrestaurang i Halland
Priset har instiftats med huvudsyfte att uppmuntra till matglädje för barn och ungdomar. Den bästa skolrestaurangen i länet skall utses enligt uppsatta kriterier. Vinnaren utses av en jury bestående av Landshövdingen som ordförande, Stefan Holmström erkänd kock samt kunniga personer inom regionen och hushållningssällskapet i Halland. Vinnande restaurang utses och erhåller en belöning till personalen på 10 000 kronor från Hembergs för vidareutbildning samt diplom och blommor.

Årets bästa seniorrestaurang i Halland
Priset har instiftats med huvudsyfte att uppmuntra till matglädje och att lyfta vad bra mat kan göra för välbefinnandet. Den bästa seniorrestaurangen i länet skall utses samtidigt, vilket görs av samma jury som för skolrestaurangen. Belöningen är 10 000 kronor för vidareutbildning från Länsförsäkringar Halland samt diplom och blommor.

Årets Hedersdiplom
Hedersdiplomet går till en eller flera personer som bidragit till att lyfta branschen på ett positivt och utvecklande sätt.

Jury 2021
Juryn 2021 består av Brittis Benzler (juryns ordf), Evert Grahn, Karolina Davidsson (sekr), Stefan Holmström, Eva Hessel, Knútur Kristjánsson, Jonas Karlén, Annika Bergman, Kenneth Andersson och Mattias Svensson.

Kontaktperson för Hallands Matakademi

Karolina Davidsson, sekreterare, 076-813 74 26

Kontakt

Martina Eilind

Kommunikatör på Länsstyrelsen i Hallands län