Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Årets vinnare av SKAPA-priset i Halland är korade

två personer som står med vars ett diplom

Prisutdelning SKAPA-priset 2021. Klara Nordström som fick priset ”SKAPA – Talang för unga innovatörer” och Sandra Wilhelmsson som fick ”SKAPA-Priset”.

Länsstyrelsen delar varje år ut SKAPA-priset – Sveriges största innovationspris. Årets vinnare i Halland är Sandra Wilhelmsson och Klara Nordström.

Priset delas ut till den eller de personer som gjort mest förtjänstfulla insatser när det gäller nyskapande och kreativitet, utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter. SKAPA-priset instiftades till minne av uppfinnaren Alfred Nobel som ett sätt att uppmuntra uppfinnare och entreprenörer.

Landshövding Brittis Benzler presenterade länsvinnarna av SKAPA-priset under en prisceremoni på Halmstad slott. På plats var även Sandra Johannesson, VD HighFive och ordförande för SKAPAs jury för Hallands län samt representanter från ALMI.

Sandra Wilhelmsson är Hallands vinnare

Vinnare av SKAPA-priset i Halland är Sandra Wilhelmsson.

Landshövding Brittis Benzler och Sandra Wilhelmsson halländsk vinnare av SKAPA-priset 2021.

Juryns motivering:

Outstanding Audio Kungsbacka AB med Sandra Wilhelmsson i spetsen har med stor kunskap och fokus på hållbarhet skapat en hållbar innovation ”Solid Oak” som ger väsentliga energibesparingar inom proffsljudsbranschen.

Vid stora event som hålls till exempel på sportarenor sätts större ljudinstallationer upp, oftast upp emot 100 stycken. Dessa installationer drar mycket ström och eftersom dess förbrukning är väldigt dynamisk blir även belastningen på elnätet varierat. Outstanding Audio har genom ny programmering lyckats möjliggöra en kraftig reducerad tomgångsförbrukning samt återge väsentlig energibesparing eftersom förstärkaren domineras av tomgångsförbrukning. Outstanding Audio har skapat en ny typ av smart nätdel där energilagringen är så pass stor att toppbelastningen tas från lokalt lagrad energi i stället för från elnätet, där förstärkare för större installationer minskar elförbrukningen upp till hela 50 procent.

Med stor branscherfarenhet, tydligt hållbarhetsfokus och driv att utveckla morgondagens innovativa lösningar har halländska juryns val fallit på Sandra Wilhelmsson som med Outstanding Audio skapat Solid Oak, en produkt som minskar klimatavtrycket drastiskt. Gratulationer framförs till Sandra Wilhelmsson som halländsk kandidat för SKAPA-priset 2021.

Klara Nordström vinner priset för unga entreprenörer

Klara Nordström är Hallands vinnare av SKAPA-priset för unga innovatörer 2021.

Landshövding Brittis Benzler och Klara Nordström halländsk vinnare av SKAPA-priset för unga innovatörer 2021.

Juryns motivering:

Klara Nordström har med ett gediget hästintresse och fortsatt nyfikenhet på företagande efter sitt UF-företagande, vidareutvecklat en produkt samt skapat en ny hållbar affärsmodell.

Med vetskapen att majoriteten av den ull som kommer från svenska får eldas upp i kombination med etablerad teknologi och driv vill Klara Nordström skapa en bättre och hållbar produkt. Genom att addera unik innovation samt öka miljömedvetenheten inom ridsporten skapar Klara Nordström hållbara hästtäcken med produktion i Sverige.

Basfunktionen för hästtäcken är att hålla hästen torr, varm och ren, men funktionerna avtar inte där utan det finns oändliga aspekter att beräkna in, årstider, vilken sorts häst ryttaren har samt enkelheten av att lägga på och ta av täcket. Trots att ridsporten är den tredje största ungdomsidrotten i Sverige sker produktionen av hästtäcken mestadels i Indien och Kina. Klara Nordström vill inte bara förminska produktionens påverkan av jordens resurser utan även addera unik innovation. Med specialutformade funktioner kommer detta hästtäcke med återvunnet material passa fler hästtyper.

Med en fast beslutsamhet om att förändra köpbeteendet med ett mer miljövänligt alternativ av hästtäcke och genom nytänkande i produkten och affärsmodellen har den halländska juryns val fallit på Klara Nordström. Gratulationer framförs till Klarar Nordström som halländsk kandidat för SKAPA-priset för unga innovatörer 2021.

Länsvinnaren går till nationell final

Alla länsvinnare får förutom 10 000 kronor i prispengar även en plats i den stora nationella finalen under SKAPA Innovationsgala den 11 november 2021. Det nationella SKAPA-priset är på 550 000 kronor som fördelas till maximalt tre pristagare.

Kontakt