Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fortsatt mycket höga temperaturer

Kvinna med keps dricker vatten.

Foto: Mostphotos.

I veckan har det varit mycket höga dagstemperaturer. Igår kväll, torsdag den 15 juli, utfärdade Smhi en klass 1 varning, för Hallands län, gällande mycket höga temperaturer.

Vi påverkas olika mycket när värmen slår till. Det finn en risk att hälsoproblem ska öka i ett land som Sverige, där det inte är så varmt i vanliga fall. Det gäller särskilt under de perioder när värmen är hög under hela dygnet.

De som påverkas extra mycket när värmen stiger under sommaren är:

  • äldre
  • kroniskt sjuka
  • små barn
  • gravida
  • personer med funktionsnedsättning
  • personer som tar viss medicin (t. ex. vätskedrivande eller antidepressiva läkemedel och neuroleptika) bör rådgöra med sin läkare

Tips på hur du minskar riskerna

Ersätt vätskan du förlorar
Drick mer vatten än vanligt - vänta inte på törstkänsla! Undvik helst söta drycker, alkohol och vätskedrivande drycker som kaffe. Ät vätskerik mat, som grönsaker och frukt. Lite extra salt på maten kan vara bra för att ersätta det salt du förlorar när du svettas.

Ordna sval miljö
Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Använd gardiner, persienner och markiser för att skapa en sval miljö och vädra nattetid när det är svalt. Försök att vistas på hemmets svalaste plats, tänk på att temperaturen kan variera med flera grader mellan olika rum.

Svalka kroppen
Välj löst sittande kläder i naturmaterial. Svalka dig då och då genom att ta en sval dusch eller lägg en blöt handduk runt nacken. Skydda huvudet med en hatt när du är utomhus och håll dig i skuggan så mycket som möjligt. Undvik ansträngande fysisk aktivitet under dygnets varmaste timmar.

Lyssna på kroppens varningssignaler
Förhöjd kroppstemperatur, puls och andning kan vara tecken på att kroppen påverkas av värmen. Börjar du känna sig onormalt yr eller trött kan det också vara en signal på att hälsan är påverkad. Får du besvär i samband med höga temperaturer bör du kontakta din vårdcentral eller ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Påminn vänner och familj om råden och ta hand om varandra!

Råd vid mycket varmt väder på 1177 Länk till annan webbplats.

Smhi:s definition för Varning klass 1 mycket höga temperaturer:

Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer, tre dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Om prognosen ändras till en maximal dygnstemperatur som når 30 grader eller mer fem dagar i följd, alternativt maximal dygnstemperatur som når 33 grader eller mer tre dagar i följd, uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Kontakt