Snöfall i Hallands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fortsätt undvik trängsel

Fotografi över två äldre person som spelar på en trappa. Några få personer i publiken. 

Foto: Mostphotos.

Från och med idag, den 15 juli 2021, ändras ett antal restriktioner i covid-19-lagen. Flera restriktioner kvarstår. Kravet att beräkna maxantalet personer i lokaler tas bort men verksamheterna behöver ändå begränsa antalet besökare, så att de kan hålla ett, ur smittskyddssynpunkt, säkert avstånd från varandra.

Smittspridningen minskar och allt fler vaccinerar sig. Regeringen och Folkhälsomyndigheten bedömer att pandemin utvecklas i rätt riktning vilket gör det möjligt att införa ytterligare lättnader.

- Än är det inte fritt fram att göra som man vill. Lagen gäller fortfarande. Vi hoppas att allmänheten vill fortsätta samarbeta med verksamhetsutövarna så trängsel undviks och smittan hålls nere, säger Josefin Palmqvist på Länsstyrelsen i Hallands län, som funktionschef för tillsynsfunktionen i Länsstyrelsens coronastab.

Fortsatt ansvar att begränsa antalet besökare

Än att det är lättnader för verksamhetsutövare ansvarar de fortfarande för att trängsel ska undvikas i deras lokaler eller område.

- Vill man lösa det enkelt så kan man behålla de skyltar man redan har med ett maxantal, då vet man att det inte blir för trångt. Vad vi i tillsynen kommer att titta på nu är hur verksamhetsutövaren ser till att undvika trängsel och hur det säkerställs att besökare kan vistas i verksamheten på ett, ur smittskyddssynpunkt, säkert sätt, förklarar Josefin Palmqvist på Länsstyrelsen i Hallands län.

Se hela listan på vad som gäller för alla berörda verksamheter på Länsstyrelsens webbplats.

Tillsyn av den tillfälliga covid-19-lagen

Allmänheten samarbetar

Som kund, besökare, allmänhet, invånare – ja, där du är befinner dig som privatperson kan du bidra och gör en stor insats för att hålla smittspridningen på en låg nivå.

  • Respektera och följ arrangörens eller verksamhetens anvisningar. De har fortfarande krav på sig att begränsa antalet besökare och deltagare på ett sätt som är säkert ur smittskyddssynpunkt.
  • Följ de allmänna råden – oavsett om du är vaccinerad eller inte.
  • Stanna hemma vid symptom och testa dig för covid-19.
  • Håll ett smittsäkert avstånd till andra människor och undvik trängsel.
  • Tvätta händerna ofta och noggrant eller använd handdesinfektion.

De allmänna råden på Krisinformation.se

Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs. De verksamheter som för närvarande är aktuella för tillsyn är gym- och sportanläggningar, badanläggningar, museer, konsthallar, nöjesparker, djurparker, temaparker eller liknande anläggningar, handelsplatser, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt yrkesmässig uthyrning eller användning av platser för privata sammankomster.

Kontakt

Tillsynsfunktionen vid Länsstyrelsen i Hallands län

Telefon 010-2243710