Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vanliga frågor till Informationscentralen Västerhavet

Död säl. Foto: Ingemar Hedberg.

Vad gör jag om jag hittar en död eller skadad säl? Det är en vanlig fråga till Informationscentralen Västerhavet. Foto: Ingemar Hedberg.

Här hittar du några av de vanligaste frågorna om havet och kusten till Informationscentralen Västerhavet. 

Blåmusslor, ovanliga arter eller märkliga alger i vattnet. Informationscentralen Västerhavet svarar på allmänhetens frågor om havet och livet vid kusten. Här hittar du några vanliga frågor som vi brukar få.

Kan jag plocka och äta blåmusslor?

Detta är de vanligaste frågorna till oss! Svaret är att helst inte. Det är bättre att handla musslor i butik. Blåmusslornas bestånd har minskat i västerhavet de senaste åren. När du köper i butik vet du dessutom att blåmusslorna är fria från bakterier och gifter.

Informationscentralen Västerhavet bevakar halter av bakterier och alggifter i ostron och musslor. Du kan prenumerera på våra utskick om detta:

Prenumerera på utskick från Informationscentralen Västerhavet Länk till annan webbplats.

För mer information kan du också besöka Livsmedelsverkets webbplats:

Marina algtoxiner i musslor och ostron (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Vad är det för sörja i viken?

När det är mycket näring i våra grunda vikar trivs trådformiga, kortlivade och snabbväxande alger. De kan bilda mattor. Det är inte farligt för oss människor, men för bottendjur och växter i viken kan det bli problem. Sörjan skuggar ljuset och när algerna dör sjunker de till botten och när de ska brytas ned blir det brist på syre.

Vad kan du göra? Om du har möjlighet kan du se till att det finns genomströmmande vatten, så att inte vattnets flöde stoppas, något som är ett problem i till exempel hamnar som på bilden.

Alger i vik. Foto: Anna Dimming.

Bilden visar hur vattnet står helt still. Då uppstår lättare "sörja". Foto: Anna Dimming.

Varför är vattnet rött?

På västkusten handlar det oftast om att den encelliga algen, Noctiluca scintillans, blommar. Algen kallas också mareld. Mareld kan producera eget ljus. Du kan testa om det är mareld genom att:

  1. Hälla vattnet i en behållare med lock.
  2. Gå in i ett mörkt rum.
  3. Skaka behållaren. Lyser det? Då är det mareld!
Mareld.

Mareld. När mareld blommar blir vattnet rött.

Kan det blomma i havet?

Ett säkert men ganska okänt vårtecken på vår kust är vårblomningen i havet. Det är de små mikroskopiska algerna, så kallande växtplankton, som sätter fart och delar sig med en enorm hastighet när solen börjar värma upp ytvattnet. Blomningar av olika arter är vanliga på olika årstider. Det blommar inte bara på våren utan även under försommaren, sommaren och hösten.

Antalet algceller kan vara flera miljoner per liter havsvatten!

Under vintern har mycket näring samlats i havet. Algerna tar upp näringen, men de behöver också ljus för att börja växa till sig. Vårsolen är helt enkelt startskottet för naturens produktion, både på land och i hav. Växtplankton är havets syreproducenter precis som växterna på land.

Vad är det för art?

Om du ser arter du inte känner igen får du gärna höra av dig till oss på Informationscentralen Västerhavet. Du når oss via e-post:

infovasterhavet@lansstyrelsen.se.

Du kan också rapportera arter på Artdatabanken:

Artfakta från SLU Artdatabanken Länk till annan webbplats.

Finns det valar på västkusten?

Den enda permanenta valen i svenska vatten är tumlaren, som på senare år har ökat i antal på västkusten. Spännande nog verkar även observationer av andra, större, valar också öka på västkusten, men då handlar det om valar som bara är på tillfälligt besök från de större öppna haven.

Observationer av val i svenska vatten kan rapporteras in till oss på Informationscentralen Västerhavet eller valar.se Länk till annan webbplats..

Späckhuggare. Foto: Peter Grahn.

En grupp späckhuggare på besök längs västkusten. Foto: Peter Grahn.

Jag har hittat en död säl – vad gör jag?

Om sälen är död och ligger på en allmän plats, ska du kontakta din kommun. Om den ligger på din tomt är det ditt ansvar. Sälen kanske ligger olägligt och då kan du antingen dra ut den till havs och sänka den eller gräva ned den. 

Om sälen är skadad – hör av dig till Informationscentralen Västerhavet på infovasterhavet@lansstyrelsen.se.

Om sälen är död kan du också kontakta Naturhistoriska Riksmuseet som är ansvariga för övervakningsprogrammen för marina däggdjur i Sverige. En bild och ungefärliga GPS-koordinater är till stor hjälp vid inrapporteringen.

Död säl. Foto: Lars Homring.

Död säl. Foto: Lars Homring.

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet