Snöfall i Hallands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu kan ni följa Hallands blivande miljömästare

Ikon för minimeringsmästarna med orange bakgrund

Anmälan har öppnat och nu kan ni snart följa de halländska hushåll som antar utmaningen att bli årets minimeringsmästare. Minimeringsmästarna är en tävling för landets alla kommuner och går kort och gott ut på att minska de tävlande hushållens avfall och samtidigt ge både dem och våra invånare en lärorik och utvecklande utmaning. Vem som helst kan anmäla sig och alla deltagare kommer att få stöttning och råd kring fem olika teman under året.

De halländska kommunerna har i år, tillsammans med Länsstyrelsen Halland, beslutat att för första gången ansluta sig till tävlingen Minimeringsmästarna. Nu uppmuntrar vi, som ett första steg, alla hushåll i länet att hoppa på tävlingen.

– Det här är den roligaste tävlingen i år! Nu är det dags för hushållen i Halland att anmäla sig och vi ser fram emot att följa deras resor för att bli mer avfallssmarta. I den här tävlingen behöver man tackla utmaningar och får också möjlighet att känna sig stolt över sin insats. I slutändan hoppas vi också att man kan inspirera andra, säger Helena Westberg, projektledare på Länsstyrelsen.

Tävling med olika teman

Minimeringsmästarna innehåller bland annat deltävlingar med teman där man uppmuntras att laga och reparera istället för att slänga och köpa nytt; att minska sitt matsvinn och att testa ett köpstopp. Under hela tävlingen, som pågår i ett år, väger man kontinuerligt sitt avfall och får därigenom en inblick i hur mycket man faktiskt slänger. De medverkande hushållen kommer att dela sin resa på sociala medier och på så vis även inspirera andra till små förändringar i vardagen som kan ge stor effekt i plånbok och för miljön.

Varje kommun i länet kommer att ha ett antal egna medverkande hushåll som man under året kan följa och, utifrån dem och deras uppdrag få en spännande ingång till att lyfta miljö- och klimatfrågor i ett vardagsperspektiv.

Mer information om Minimeringsmästarna hittar du på din kommuns hemsida eller här på Länsstyrelsens webbplats. Tävlingen sätter igång i september och anmälan är öppen redan nu. Följ länken för att läsa mer och anmäl dig till en lärorik och inspirerande tävling:

Anmäl dig till Minimeringsmästarna Länk till annan webbplats.

Kontakt

Helena Westberg

Projektledare