Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsens personal blir reservatsförvaltare för en dag

Den 29 april firas hela Sveriges friluftsdag. Länsstyrelsen i Halland ordnar då en pandemianpassad friluftsdag där personalen ges möjlighet att delta. Mottot är ”Bli reservatsförvaltare för en dag”.

- Våra kollegor har fått uppdrag som att tvätta av skyltar, ta snygga bilder för våra kommunikationskanaler och att prata med besökarna, säger Mikael Stenström, samordnare för Länsstyrelsens reservatsförvaltning

I smågrupper om 4 personer kommer de att stötta Länsstyrelsens ordinarie reservatsförvaltare och fältvaktmästare med enklare uppgifter.

De flesta svenskar jobbar inomhus och med stillasittande uppgifter. Under pandemin har det också varit svårt att träffa arbetskamraterna på samma sätt som tidigare. Friluftsdagar är ett kostnadseffektivt bidrag till personalhälsan och sammanhållningen på en arbetsplats. Inom ramen för Friluftslivets år uppmanas Sveriges skolor och arbetsgivare att ordna en friluftsdag för elever och personal – antingen på själva friluftsdagen den 29 april eller senare under året. Friluftsdagar kan lätt anpassas till olika verksamheters förutsättningar – en handledning med enkla tips finns på hemsidan för Friluftslivet år.

För Länsstyrelsen i Halland har det varit extra viktigt att pandemianpassa friluftsdagen. Deltagandet är frivilligt och personalen har delats in i smågrupper utifrån bostadsort, resor sker enskilt och gällande restriktioner följs.

- Jag är stolt över att vi har kunnat hålla igång stora delar av vårt ordinarie arbete samtidigt som pandemikrisledningen under över ett års tid nu. Medarbetarna har varit väldigt disciplinerade och uthålliga, men självklart tär belastningen och distansarbetet i längden. Då känns det extra viktigt att ge personalen möjlighet till att få ett litet andrum i naturen, säger landshövding Brittis Benzler som ser fram emot att själv bli reservatsförvaltare för en dag.

Ta del av handledningen med enkla tips hur du gör en Friluftsdag på din arbetsplats på Luften är fri Länk till annan webbplats.

Kontakt