Aktuella varningsmeddelanden i Hallands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vinnare: ”Kvinnor som är goda förebilder i Halland”

Idag den 8 mars är det Internationella kvinnodagen. Det vill vi uppmärksamma med att presentera vinnarna av kampanjen ”Kvinnor som är goda förebilder i Halland”.

Länsstyrelsen presenterade för en tid sedan en nomineringskampanj där man kunde nominera en kvinna som är en god förebild i arbetet för jämställdhet. Först och främst vill Länsstyrelsen rikta ett stort tack till alla er som har tagit er tid att nominera kvinnor som är förebilder.

Vi har fått in 100 nomineringar vilket är otroligt glädjande, att så många fantastiska kvinnor arbetar på olika sätt för ett jämställt Halland. Av dessa 100 har vi valt ut tolv vinnare som presenteras nedan:

Frida Ahlgren, Samordnare "Skolan mitt i byn" Halmstads kommun

Motivering till nominering: Frida Ahlgren arbetar som samordnare för "Skolan mitt i byn" som är ett communityarbete som varit igång på Andersbergsområdet sedan 2014. Andersberg är ett så kallat socioekonomiskt utsatt område och här finns många familjer och vårdnadshavare som behöver stöd, råd och någon som verkligen bryr sig om hur deras situation ser ut. Frida har en energi och ett engagemang som aldrig sinar för att stötta och hjälpa barn, elever, föräldrar och familjer på Andersbergsområdet för att de ska känna att de befinner sig i ett sammanhang där de betyder något och ges en möjlighet att lyckas. Framför allt är det mammor och kvinnor som får olika former av stöd och hjälp som i sin tur leder till självhjälp, det vill säga, att bryta segregation och utanförskap och öka möjligheten till integration i det svenska samhället.

Neamat Albayati, Grundare av föreningen "Tillsammans i Sverige"

Motivering till nominering: Neamat Albayadi är grundare av föreningen "Tillsammans i Sverige" där hon hjälper nyanlända och flyktingar främst kvinnor att etablera sig i det svenska samhället. Hon är väldigt driftig, engagerad, entusiastisk och har hjälpt ett stort antal nyanlända och flyktingar att komma in i det svenska samhället. Hon är väl värd att få ett erkännande för sitt idoga arbete.

Anna Christiansson, Ungdomsjouren Tigerlilja Varbergs kommun

Motivering till nominering: Anna Christiansson följde sitt hjärta för att på heltid få jobba med de frågor hon brinner allra mest för – jämställdhet och kvinnors rätt till sin kropp. Inom ramen för sitt yrke som lärare lyfte hon in detta i de sammanhang hon kunde och på fritiden var hon engagerad som volontär i Ungdomsjouren Tigerliljas ungdomschatt. Hon sa upp sig från sin fasta tjänst och hoppade på en projektanställning på Ungdomsjouren Tigerlilja i Varberg där hon idag outtröttligt verkar för ett vänligare samhälle, mot våld i relationer och relevant sexualupplysning.

Linda Ohlsson, ”Bygga broar”

Motivering till nominering: Linda Ohlsson engagerade sig redan som ung inom området mäns våld mot kvinnor – hedersrelaterat våld och förtryck. Hon har utvecklat metoden Bygga broar tillsammans med Eva Ohlsson och fortsätter oförtrutet med detta efter Evas bortgång. Bygga broar är ett preventivt arbetssätt på gräsrotsnivå som enligt forskningen är en av få metoder som är inkluderande på olika nivåer. Syftet är att stärka barns och ungas rättigheter, förebygga våld och främja integration. Lindas starka engagemang i denna hållbara metod leder till att hon är en förebild för många.

Maria Dahlman, fd ordförande Winnet Laholm

Motivering till nominering: Maria Dahlman är en eldsjäl som vågar stödja och driva frågor om jämställdhet. Hon är ett föredöme genom att lyfta kvinnor och utsatta individer och grupper. Genom sitt tidigare engagemang som ordförande i Winnet Laholm och via många andra föreningar Maria är engagerad i, visar hon upp ett genuint stort hjärta för allas lika möjligheter. Det genomsyrar hennes företag och som privatperson har hon även öppnat upp sitt hem för behövande.

Anna Larsson, initiativtagare till "TWD-100 kvinnor i rörelse" (teamWEdream)

Motivering till nominering: Anna Larsson jobbar aktivt med integration och inkludering genom att erbjuda alla kvinnor möjlighet till träning, simundervisning och språkträning. Hon är initiativtagare till "TWD-100 kvinnor i rörelse", en satsning att få 100 kvinnor att röra på sig, där alla ges möjlighet till att uppleva rörelseglädje. Idag har de 134 deltagare. Anna Larsson driver också Hylte Sport & Event som är en plats för gemenskap, träning och inkludering.

Lena Eliasson, Kurator Bosgårdsskolan Varbergs kommun

Lena Eliasson, skolkurator på Bosgårdsskolan i Varberg, är en stark, klok och trygg kvinnlig förebild som kryddar och smittar av sig med glädje och massvis av humor. Lena hjälper till att driva skolans värdegrundsarbete framåt och hon ser, bekräftar och finns där för eleverna på skolan varje dag.

Frida Stranne, Universitetslektor Statsvetenskap Högskolan i Halmstad

Frida Stranne har genom kunskap, kompetens och en stor portion ödmjukhet fått många att förstå svåra och komplexa frågor på ett nytt sätt. Som författare, föreläsare, USA-expert och den stora kunskapskällan i tv-studion, är hon en fantastisk kvinna i en värld bland många män. Sveriges och hela världens kvinnor har anledning att se upp till Frida som den fantastiska förebild hon är.

Linda Törner, Ledare och initiativtagare till WOW-Women on Wednesday

Linda Törner har grundat WOW - Women on Wednesday där hon arbetar med att hjälpa utlandsfödda kvinnor att hitta anställning genom bland annat nätverkande. Hon är uthållig och har ett stort engagemang för att skapa jobbmöjligheter för invandrarkvinnor. Hon gör skillnad genom att se till varje individs förutsättningar.

Ema Krcic, Grundare ADA-Amazing Digital Amazon

Ema studerar till ingenjör på Högskolan i Halmstad och går nu sitt sista år på programmet. Under denna tid har hon åstadkommit en hel del när det kommer till jämställdhet.

Hon har grundat ADA-Amazing Digital Amazon, som är en studentförening för kvinnliga ingenjörer på Högskolan i Halmstad med målet att skapa en starkare gemenskap bland de få kvinnliga ingenjörsstudenterna, samt att locka nya kvinnor att söka till ingenjörsprogrammen. Ema har också arbetat på KomTek, en fritidsskola för teknik, som kursansvarig och utvecklingsledare. Detta med mål att få unga kvinnor intresserade av teknik redan i tidig ålder.

I samband med KomTek, ADA och Högskolan har Ema varit delaktig i ett flertal event, såsom "Vera Roadshow", där hon bland annat deltog som talare för att berätta och inspirera om sin resa inom tech men även förberedelse av eventet. Techella är ett annat nätverk hon varit delaktig i, där hon i samarbete med KomTek ansvarat för ett event. Hon har även föreläst för gymnasietjejer med mål att inspirera och locka dem till tekniska utbildningar. Hon har också varit delaktig i Högskolans kampanj att locka fler kvinnliga ingenjörer genom att bland annat vara delaktig i reklamfilmen för programmet.

Emma Åkesson, ordförande IF Metall Halland

Emma Åkesson är en person som brinner för rättvisa, har en kraft och energi som smittar av sig till andra och hon är en stor förebild för både förtroendevalda och medlemmar inom IF Metall. Emma är till exempel delaktig i nätverksträffar för kvinnor inom fackförbundet och jobbar för att stärka organisationen utifrån lika lön för lika arbete, jämställdhet och jämlikhet.

Ida Thorén Ohlsson, Regionchef Ung företagsamhet Halland

Ida arbetar aktivt för att skapa förutsättningar för unga att prova driva UF-företag under sin tid i skolan. Ett arbete som ökar chansen till att kvinnor höjer sina löner vilket är en förutsättning för jämlikhet mellan könen. Ida jobbar medvetet och långsiktigt för jämlikhet och jämställdhet där unga personer kan lyckas på ett nytt sätt. Ida är ett energiknippe som sprider vilja, entusiasm och och glöd. Ida är en stor förebild!

Tack för ert engagemang

Vi vill rikta ett tack för ert arbete och för att ni inspirerar andra. Vinnarna har blivit kontaktade och kommer få fina utmärkelser av CARA UF.

Övriga nominerade

Anette Andersson

Anna Isaksson

Anna Roos

Anna Christiansson

Annika Bergman

Bea Lindell

Birgitta Quiroa Pettersson

Brita Lundh

Camilla Andersson

Camilla Bondesson

Carin Ternön

Cassandra Hallberg

Cecilia Vennersten

Charlott Zsoldos

Etel Vencel

Eva Wendt

Hanna Wendelbo

Helen Johansson

Helena Wallin

Jennie Cederholm Björklund

Johanna Stakeberg

Katarina Andreasson

Lena Brantberg

Linda Thulin

Linda Wennerholm

Linn Källman Rama

Lisa Perby

Lotta Ericsson

Lotta Karlsson

Maja Löfström

Malin Enting

Margaretha Persson

Maria Seger

Marie Axtelius

Matilda Nilsson

”Min mamma”

Miranda Knez

Nina Rungs och Kristin Lagerqvist

Sandra Johannesson

Sara Rosen

Tjejerna i Cara UF

Urszula Hansson

Weltc Design Uf

Veronica Ottosson

Viktoria Struxsjö

Använd hashtaggen #vågavaraförebild

Missa inte alla goda exempel på jämställdhetsarbete i Halland under #vågavaraförebild.

Kontakt