Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ytterligare nationella restriktioner för att minska smittspridning

Bild på julgranskulor med avstånd

Regeringen och Folkhälsomyndigheten skärper restriktionerna inför jul- och nyårshelgen. De flesta restriktionerna gäller från den 24 december till den 24 januari.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten vidtar nu ytterligare åtgärder för att minska smittspridningen av covid-19.

  • Alkoholförsäljning förbjuds från och med klockan 20.00 på serveringsställen. Detta gäller från och med den 24 december.
  • All verksamhet som drivs av staten, regioner och kommuner och inte är nödvändig bör omedelbart stängas ned fram till den 24 januari. Det gäller bland annat badhus, bibliotek, museer och andra verksamheter.
  • Alla som kan jobba hemma ska jobba hemma. Regeringen kommer att ge ett särskilt uppdrag till alla statliga myndigheter för att säkerställa att all icke nödvändig personal ska arbeta hemma.
  • Folkhälsomyndigheten sänker maxantalet i ett sällskap på restaurang från åtta till fyra personer. Detta gäller från och med den 24 december.
  • Folkhälsomyndigheten ger besked om att köpcentrum, butiker och gym snarast behöver sätta ett maxantal för hur många som får vistas där på en och samma gång. Trängsel får inte förekomma.
  • Folkhälsomyndigheten förlänger den rekommendation om att gymnasieskolor ska bedriva fjärr- eller distansundervisning till och med den 24 januari 2021.
  • Folkhälsomyndigheten kommer att rekommendera att munskydd ska användas i kollektivtrafik under vissa tidpunkter. Folkhälsomyndigheten kommer att återkomma med detaljer innan ikraftträdande. Ikraftträdande den 7 januari.

Läs mer om munskydd i kollektivtrafikenlänk till annan webbplats

Läs mer om de ytterligare skärpta restriktionerna på Regeringens webbplatslänk till annan webbplats

Läs mer om ytterligare åtgärder för att bromsa smitta och skydda hälsa på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Läs mer om de skärpta allmänna råd som gäller från den 14 december 2020


Kontakt