Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förlängda nationella restriktioner för att minska smittspridning

Bild på julgranskulor med avstånd

Denna sidan används inte längre. Du hittar uppdaterad information på sidan om Information om arbetet med coronaviruset.

> Gå till den akutella sidan om Information om arbetet med coronaviruset (länk)


Regeringen och Folkhälsomyndigheten förlänger restriktionerna med anledning av spridningen av covid-19.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten vidtar nu ytterligare åtgärder för att minska smittspridningen av covid-19.

  • Från och med den 1 mars begränsas öppettiderna på serveringsställen och restauranger. Dessa kommer då att behöva hålla stängt mellan klockan 20.30 och 05.00. Det gäller oavsett om alkohol serveras eller inte. Verksamheterna kan dock fortsätta att leverera mat för avhämtning. Detta gäller till och med den 11 april 2021.
  • All verksamhet som drivs av staten, regioner och kommuner och som inte är nödvändig ska fortsätta vara stängd. Sådan verksamhet är bland annat badhus, bibliotek, museer och liknande verksamheter. Barn och unga födda 2002 och senare bör undantas från detta. Uppmaningen gäller till den 7 mars.
  • Offentliga aktörer bör snarast återuppta verksamheterna för barn och unga födda 2002 och senare. Detta gäller bland annat kulturskolor, öppna fritidsverksamheter och aktiviteter inom föreningslivet.
  • För att undvika spridning av covid-19 införs rekommendationer för föreningar som bedriver idrotts-, kultur- eller fritidsaktiviteter. De ska när det är möjligt hålla träningar och andra aktiviteter utomhus, minimera antalet personer som närvarar samtidigt eller på annat sätt undvika trängsel samt avstå helt från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag av sådan idrott som är yrkesmässig. Detta gäller från och med 1 mars och tillsvidare.
  • Folkhälsomyndigheten justerar rekommendationen gällande gymnasieskolor. Undervisningen ska nu bedrivas som en kombination av fjärr- eller distansundervisning och viss närundervisning. Detta gäller till och med den 1 april 2021.
  • Alla som kan jobba hemma ska jobba hemifrån. Regeringen har gett ett särskilt uppdrag till alla statliga myndigheter för att säkerställa att all icke nödvändig personal ska arbeta hemifrån. Detta gäller till den 31 maj.
  • Maxantalet i ett sällskap på restaurang är fortsatt fyra personer.
  • Köpcentrum, butiker och gym behöver fortfarande ha ett maxantal för hur många som får vistas där på en och samma gång. Trängsel får inte förekomma.
  • Folkhälsomyndigheten fortsätter rekommendera att man ska använda munskydd i kollektivtrafik under rusningstrafik. Detta gäller våren ut.

Nationella restriktioner förlängs - Regeringens webbplats (länk)

Kontakt