Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förlängda nationella restriktioner för att minska smittspridning

Bild på julgranskulor med avstånd

Regeringen och Folkhälsomyndigheten förlänger restriktionerna med anledning av spridningen av covid-19.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten vidtar nu ytterligare åtgärder för att minska smittspridningen av covid-19.

  • Alkoholförsäljning är fortsatt förbjuden från klockan 20.00 på serveringsställen. Förbudet gäller till och med den 28 februari. Från den 1 mars gäller förbudet att servera alkohol från klockan 22.00. Den tiden ska sedan gälla till och med den 11 april.
  • All verksamhet som drivs av staten, regioner och kommuner och som inte är nödvändig ska fortsätta vara stängd. Sådan verksamhet är bland annat badhus, bibliotek, museer och liknande verksamheter. Barn och unga födda 2002 och senare bör undantas från detta. Uppmaningen gäller till den 7 mars.
  • Offentliga aktörer bör snarast återuppta verksamheterna för barn och unga födda 2002 och senare. Detta gäller bland annat kulturskolor, öppna fritidsverksamheter och aktiviteter inom föreningslivet.
  • Folkhälsomyndigheten justerar rekommendationen gällande gymnasieskolor. Undervisningen ska nu bedrivas som en kombination av fjärr- eller distansundervisning och viss närundervisning. Detta gäller till och med den 1 april 2021.
  • Alla som kan jobba hemma ska jobba hemifrån. Regeringen har gett ett särskilt uppdrag till alla statliga myndigheter för att säkerställa att all icke nödvändig personal ska arbeta hemifrån. Detta gäller till den 31 maj.
  • Maxantalet i ett sällskap på restaurang är fortsatt fyra personer.
  • Köpcentrum, butiker och gym behöver fortfarande ha ett maxantal för hur många som får vistas där på en och samma gång. Trängsel får inte förekomma.
  • Folkhälsomyndigheten fortsätter rekommendera att man ska använda munskydd i kollektivtrafik under rusningstrafik. Detta gäller våren ut.

Nationella restriktioner förlängs - Regeringens webbplatslänk till annan webbplats

Läs mer om munskydd i kollektivtrafikenlänk till annan webbplats

Kontakt