Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Storsatsning för klimatet i Halland

Bild över en gul åker med texten Klimatklivet

Den senaste månaden har 14 halländska projekt beviljats sammanlagt 24 miljoner i investeringsstöd från Klimatklivet. Åtgärderna beräknas bidra med årliga utsläppsminskningar på
9 000 ton koldioxid, vilket motsvarar utsläppen från cirka 5 000 personbilar.

Fler kan tanka biogas

Runes bensin fick stöd för att starta tankstationer för biogas i Halmstad, Falkenberg och Varberg. Härigenom kommer tankmöjligheterna för såväl privatpersoner som företag och organisationer att förbättras markant i länet.

– Gasbilar är ett klimatsmart alternativ som inte kostar mer än vanliga bensin- och dieselbilar, säger Zsofia Benes, klimatklivshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

Samtidigt beviljades medel för nya publika laddstationer för elbilar, varav en station i Varberg som även kommer att erbjuda snabbladdning.

Från Frillesås i norr till Stjärnarp i söder

Långås Åkeri och Rydeco i Frillesås fick stöd för att köpa in tunga lastbilar som ska drivas med flytande biogas. Den vanligaste åtgärden är dock energikonvertering. Bland annat har bergtäkterna i Bökås och Stjärnarp fått bidrag för att elektrifiera sina dieseldrivna krossar. Vid bergtäkten i Bökås utanför Torup kommer även asfaltverket att energikonverteras från eldningsolja till bio-olja.

– Tillverkning av byggmaterial orsakar betydande utsläpp av växthusgaser och därför är det välkommet att dessa anläggningar fasar ut sin användning av fossila bränslen, säger Patrik Ekheimer, energi- och klimatsamordnare på Länsstyrelsen i Halland.

Ansök om Klimatklivet

Den 18–29 januari håller Klimatklivet återigen öppet för ansökningar, samt därefter vid ytterligare tre ansökningsperioder under 2021.

Kontakt