Risk för vattenbrist i Hallands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Digitala betaltjänster underlättar – men inte för alla

Skylt vid kassan i en affär med texten: Tänk på att hålla avstånd till kassör. Betala gärna med kort eller swish (ej kontanter).

I dag presenterar länsstyrelserna rapporten: Bevakning av grundläggande betaltjänster 2020. Här konstateras att covid-19 bidragit till en påskyndad minskning av kontanter i samhället och för dem som inte är digitalt delaktiga har livet blivit svårare.

Digitala samhällstjänster underlättar för majoriteten av befolkningen men inte för alla. 70 procent använder digitala samhällstjänster enligt statistik men för dem som står utanför, blir livet svårt och krångligt och det verkar ha blivit ännu svårare under 2020.

Bedömning av tillgången till grundläggande betaltjänster i länet

Länsstyrelsen i Hallands bedömning är att färre kontanter och mer betalning med kort och Swish har präglat 2020, vilket gör att många hallänningar nu är luttrade och besvikna. Många klagar på att det är långt till banken och uttagsautomaten och andra att de har så dålig mobiltäckning att Swish fungerar dåligt.

– 70% av de tillfrågade hallänningarna anser att de har svårt att ta ut kontanter för att det är långt till banken eller uttagsautomaten och att butikskassan i närheten inte har tillräckligt med kontanter så de kan ta ut så mycket de vill, säger Ingvor Johansson.

Invånarantalet i Halland fortsätter att öka. Detta gör att behovet av grundläggande betaltjänster kommer att bestå eller till och med öka. Kortanvändning och Swish kommer att öka ytterligare och fler butiker och serviceställen kommer att bli kontantlösa. Detta ställer krav på bra mobiltäckning i hela länet och krav på att systemen inte blir överbelastade och slutar fungera.

Mer information om grundläggande betaltjänster

Läs hela rapporten Bevakning av grundläggande betaltjänster 2020  Länk till annan webbplats.
(rapporteringen från Halland börjar på sidan 68)

Läs mer om Länsstyrelsens arbete med grundläggande betaltjänster Länk till annan webbplats.

Kontakt

Ingvor Johansson