Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Upptäck naturen – samla på Hallands naturreservat

Box på en stolpe vid en sten i reservatet

Nu kan du samla stämplar i Hallands mest sevärda naturreservat. Förra året tog vi fram en enkel krysslista som har visat sig vara väldigt populär. Nu vidareutvecklar vi denna princip. Så ta med barnen ut i naturen på höstlovet och håll utkik efter stämplarna.

Nu kan du samla på en ny snygg stämpel när du besöker några av våra utvalda reservat. Du stämplar antingen direkt i din guidebok eller på eget papper/bok.

— I nationalparkerna i USA finns det sedan länge stämplar som besökarna kan samla på där varje nationalpark har sitt eget motiv. Vi på naturreservatsförvaltningen har nu gjort något liknande i Hallands mest sevärda naturreservat. För varje reservat har jag försökt att ta fram ett unikt och karakteristiskt motiv , säger illustratören Frida Nettelblad.

Locka ut fler i naturen

Syfte med stämplarna är bland annat att locka ut fler människor med mindre friluftsvana att upptäcka naturen. Som på orientering och geo-caching får man leta lite för att hitta stämpeln. Så ta med dig familjen ut, stämpla och samla.

— Till att börja med kommer stämplarna att finnas i sex av våra reservat. Tanken är att så småningom få stämplar till alla 32 reservat som finns med i vår guidebok, säger Conradin Weindl, friluftsstrateg på Länsstyrelsen.

Hur går det till:

 1. Gå ut till ett av våra reservat med stämplar i
 2. Leta rätt på lådan där stämplarna finns (se hur lådan ser ut i bilden nedan)
 3. Öppna lådan
 4. Stämpla
 5. Fyll gärna i boken som ligger bredvid stämpeln och berätta att du har varit på plats
 6. Glöm inte att se till så att stämpeln inte torkar ut genom att lägga tillbaka den på samma sätt som den var när du tog upp den.

De sex reservat som har stämplar just nu är:

 • Särö Västerskog
 • Morups tånge
 • Danska Fall
 • Mästocka ljunghed
 • Getterön
 • Ödegärdet

Kontakt