Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Måndagen den 12 oktober börjar årets älgjakt

Jägare är ute i skogen med sin hund för att jaga älg. 

Den andra måndagen i oktober startar traditionsenligt älgjakten. Länsstyrelsen har nu beslutat om jakttider och fällavgifter för årets älgjakt.

Jakttiden är lång och pågår i alla älgskötselområden till den sista februari. Inom licensområden kan jakttiden variera något i olika delar av länet. På oregistrerad mark är jakttiden fem dagar, från den 12 oktober till den 16 oktober 2020.

Länsstyrelsen skickar nu ut beslut till alla som har registrerat mark för älgjakt i Hallands förvaltningsområden. I dessa beslut finns det information om vad som gäller inom varje enskilt område.

Fällavgiften är 1 000 kronor för vuxen älg och 100 kronor för kalv.

Länsstyrelsens beslut om älgjakten 2020/2021 Pdf, 320.5 kB.

Länsstyrelsen rekommendationer under älgjakten

  • Älgko ska inte fällas innan hennes kalvar har fällts.
  • Hund som förföljer älg bör inte användas efter den 31 januari.
  • Inom älgskötselområden ska jakten under den senare delen av jaktperioden främst vara riktad mot områden med risk för omfattande älgbetesskador eller viltolyckor.
  • Om Länsstyrelsen inte meddelat annat ska licensområden eftersträva en jämn könskvot bland fällda vuxna älgar, mellan och inom år.
  • Kalvavskjutning ska påbörjas första jaktdagen.
  • Avlysningsjakt som metod inom älgskötselområdena rekommenderas under senare delen av jakttiden om avskjutningsmålen är svåra att uppnå.
  • För att kunna utvärdera uppsatta mål förväntas jägare och markägare bidra till de inventeringar som rekommenderas inom älgförvaltningen.

Mer om fällavgifter, slutrapportering, otjänlig älg på sidan Älgjakt

Kontakt

Martin Broberg

Naturvårdshandläggare

Maria Ivarsdotter

Jakthandläggare