Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Algblomning i Halland

Vi har fått in rapporter om vita tussar i havet från flera områden i Halland. Det är förmodligen den cyanobakterie (Nodularia spumigena) som skapar stora algblomningar i Östersjön som spridit sig till Västerhavet med strömmar från Östersjön. Den vita färgen tyder på att algerna är döda, och kommer i så fall inte föröka sig på Västkusten.

Råd vid algblomning:

  • Undvik att bada eller onödig kontakt med vatten när vattnet inte längre är lika klart som det brukar vara, ytan täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktig hinna eller då vattnet är kraftigt grumlat av mycket fina trådar (som centimeterlånga tunna hårstrån) eller små blågröna "gryn" som liknar mycket små barr.
  • En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna. Var alltså aktsam när du inte ser botten på 0,5-1 meters djup och när vattnet ser ut som beskrivet ovan.
  • Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Det gäller både husdjur och tamboskap (till exempel hundar, får, kor och hästar). Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller djur visar sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med blommande vatten.
  • Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Många alggifter är värmestabila och kokning förstör inte gifterna.

Sjukvården ger råd om hur du ska agera om du svalt eller badat i algbemängt vatten.

Det är Informationscentralen Västerhavet som uppdaterar om det aktuella läget i Hallands kustvatten.

Informationscentralen hos Länsstyrelsen Västra Götaland Länk till annan webbplats.

Kontakt