Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Länsstyrelsen bekämpar den skadliga vattenväxten sjögull

När vattenväxten sjögull breder ut sig blir den så tät att den skuggar liv under ytan som gör att arter dör vilket medför att hela sjöns ekosystem förändras. Observera att detta är en genrebild, den är inte tagen i Bolmen. Foto: Mostphotos
Det första fyndet av den främmande vattenväxten sjögull har nu rapporterats från en plats i den halländska delen av sjön Bolmen. I sommar kommer därför Länsstyrelsen i Hallands län att inventera stränderna kring sjön, tillsammans med Länsstyrelsen i Jönköpings län, Länsstyrelsen i Kronobergs län, fiskevårdsområdet och Bolmens forskningsstation.
Sjögull finns redan på flera andra platser i Hallands län, bland annat vid Fylleåns utlopp och på några platser i Lagan.
Varifrån sjögullet i Bolmen kommer och hur det spridit sig dit vet vi inte. Redan nu har vi på Länsstyrelsen i Hallands län täckt över hela beståndet, och förhoppningsvis kommer den inte tillbaka.
Skuggar växter till döds
Sjögull är en vattenväxt med flytande, runda blad och gula blommor. Den kan likna en gul näckros, men de gröna bladen är betydligt mindre och har vågiga kanter och de gula blommorna, som sticker upp någon decimeter ovanför ytan, lyser på långt håll under blomningstiden i juli-augusti. Växten sprider sig med både växtdelar och frön och kan snabbt täcka stora delar av sjöars grundområden.
När växten breder ut sig blir den så tät att den skuggar liv under ytan som gör att arter dör vilket medför att hela sjöns ekosystem förändras.
Bästa utrotningsmetoden
Den bästa utrotningsmetoden är att täcka över hela beståndet så att ljuset stängs ute. Då hindras fotosyntesen och växten svälter ihjäl. Täckning behöver ske så snart som möjligt efter att isen gått upp och hålla på hela växtsäsongen.
Om du upptäcker sjögull
Hittar du misstänkt sjögull så kan du ta en tydlig bild på blad och blomma och rapportera fyndplatsen direkt till Länsstyrelsen: naturreservat.halland@lansstyrelsen.se. Det går även att rapportera fyndplats med bild och plats via invasivaarter.nu.
Undvik att åka båt, paddla, fiska och bada vid sjögullsbestånd. Risken är stor att du sliter loss växtdelar och oavsiktligt sprider växten. I täta bestånd kan man dessutom fastna och det kan bli farligt. Kontakta Länsstyrelsen för råd innan du själv försöker ta bort sjögull.
Media välkomna att följa med under inventeringen
Länsstyrelsen kommer i sommar att inventera sjögull på stränderna kring Bolmen. Inventeringen sker under några dagar under perioden 15 juli till 15 augusti. Media är välkommen att följa med. Hör av er till HG Karlsson på Länsstyrelsen för att bestämma dag och tid om ni vill besöka oss.