Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelserna redo att stödja kommunerna när tillsynen på serveringsställen skärps

Människor sittandes på en uteservering.

Foto: Karin Tilander

Den 1 juli träder lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen i kraft. Den innebär att kommunerna ansvarar för hela tillsynen av restauranger, barer och kaféer och även får befogenhet att meddela förelägganden och att tillfälligt stänga ett serveringsställe. Lagen ska effektivisera tillsynen och minska riskerna för smittspridning av covid-19. Länsstyrelserna ska ge kommunerna råd, stöd och vägledning enligt den nya lagen.

På bara några veckor har länsstyrelser och kommuner sett över behov och rutiner kring tillsynshantering, och snabbt tagit fram information och dokument som kan vara till stöd i det konkreta tillsynsarbetet.

– Vår uppgift är att ge kommunerna råd och vägledning, att hjälpa dem att tolka den tillfälliga lagen och hur man ska förhålla sig till detaljer i tillsynsarbetet. Vi hoppas att underlaget som vi har tagit fram ska underlätta för kommunerna i tillsynsarbetet, säger Christa Limburg Stirum, länsveterinär på Länsstyrelsen i Hallands län och samordnare för miljöinspektionerna i länet genom Miljösamverkan Halland.

Den tillfälliga lagen har drivits igenom skyndsamt eftersom vi befinner oss i sommarsäsong med hög risk för folksamlingar och trängsel när många söker sig till restauranger och uteserveringar, något som gynnar smittspridningen.

– Syftet med lagen och vårt tillfälliga uppdrag på serveringsställen är att hindra smittspridningen, men ändå ge restauranger och serveringar möjlighet att hålla öppet. Alla har ett ansvar att respektera de regler som finns, både de som driver serveringsställen men också allmänheten. Du som gäst har ett stort ansvar att följa riktlinjerna som finns på bästa möjliga vis, säger Christa Limburg Stirum.

Kontakt