Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Genetiskt viktig varg dog i Halland

Varg i skogen som står och spejar mot något som vi inte ser.

Vargen på bilden är inte vargen som omnämns i texten. Genrebild: Mostphotos

Den 10 februari blev en varg påkörd av en bil och därefter avlivad, olyckan inträffade i Valinge utanför Varberg. Vargen obducerades och resultatet visar nu att det var en genetiskt viktig varghanne från det välkända reviret i Tiveden, Örebro län. I nyheten får du ta del av vargens historia.

I Sverige har det under en längre tid samlats in dna från varg. Insamlingen sker på flera sätt:

  • Under den årliga varginventeringen.
  • När forskare märker vargar.
  • Efter vargangrepp mot tamdjur.
  • När döda vargar återfunnits.

Detta har resulterat i en unik kartläggning där samtliga individers släktskap kan relateras.

– Efter en dna-analys av vargen som dog i Valinge fick Länsstyrelsen reda på att det var individ UI413538 och att den kom från revir G104-19. Denna information kan berätta en hel del om denna varg, berättar Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Hallands län.

Historien tar sin början i Finland

Vintern 2012 gick två vargar över gränsen till Sverige från Finland och etablerade sig i ett renskötselområde i Övertårneå. De invandrade vargarna skulle kunna innebära ett viktigt genetiskt tillskott till den skandinaviska vargstammen som har en hög grad av inavel. Vintern 2013 beslutade därför Naturvårdsverket att vargarna skulle fångas in och flyttas söderut för att inte ställa till med allvarlig skada inom renskötseln, samtidigt som de skulle få kontakt med de skandinaviska vargarna.

Svårt att flytta varg

Förhoppningen var att flytten i framtiden skulle kunna leda till ett genetiskt tillskott som skulle mildra inaveln. Ett sådant tillskott av gener behöver ske vart femte år för att den skandinaviska vargstammen ska anses vara livskraftig med bibehållet antal vargar i stammen.

Att flytta vargar och få dem att stanna kvar på den nya platsen har visat sig vara lättare sagt än gjort. Denna gång flyttades alltså en hane och en tik tillsammans mitt i vintern och tiken visade sig senare vara dräktig. Om det var dessa omständigheter som var särskilt gynnsamma vet vi inte men faktum var att vargarna blev kvar i Tivedens nationalpark där de blev utsläppta.

Honan födde första kullen i nationalparken

Länsstyrelsen i Örebro bedriver årligen en intensiv uppföljning av länets vargar och de kunde konstatera att honan födde sin första kull under följande vår. Under 2013 och 2014 föddes sammanlagt nio valpar. Två av dessa dog efter blivit påkörda och fem fälldes i skyddsjakt i Norge och Jämtland. De andra två försvann spårlöst. Efter detta försvann även alfahannen och 2015–2016 föddes inga valpar.

Vargen i Halland kom från reviret i Tiveden

Året efter, 2017, hade tiken accepterat en ny hanne och denne var förstås av skandinaviskt ursprung. Tillsammans med sin nya partner har tiken fått ytterligare tre kullar. Det vi nu känner till om valparna från dessa kullar är att en hane har bildat par med en tik i gränsområdet mellan Dalsland och Norge. Sedan finns det några som blivit stationära i egna områden. Två unga vuxna vargar har nyligen lämnat reviret i Tiveden och det var alltså en av dessa som avslutade sitt liv utanför Valinge i Halland.

Resultatet från obduktionen

Efter olyckan i februari lämnade polisen in vargen till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för obduktion och vidare analys. I den rapport som lämnades till Länsstyrelsen den 28 maj framgår att vargen var hane i medelgott hull som vägde 48 kilogram. Det upptäcktes inga sjukliga förändringar men analysen konstaterar att magen var tom. Den uppvisade inga tecken på vare sig skabb eller dvärgbandmask. Länsstyrelsen i Örebro län meddelar att de senast hade kontakt med denna varg från reviret i Tiveden under vintern 2019/2020.

Kontakt