Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förintelsens minnesdag

Ljuslyktor

Måndagen den 27 januari är det den internationella minnesdagen för förintelsens offer. Det är samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 75 år sedan.

Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under förintelsen och dem som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Länsstyrelsen värnar om allas lika möjligheter, skyldigheter och rättigheter. De mänskliga rättigheterna gäller oss alla och ska utgöra en grund för vår verksamhet. Vi har en viktig roll i att både känna till den allmänna förklaringen om vad de mänskliga rättigheterna är samt integrera dessa i vår verksamhet.

Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De mänskliga rättigheterna är universella. De gäller över hela världen, oavsett land, kultur eller sammanhang.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige.

På levande historias webbplats kan du läsa om vad som händer i Sverige och Halland. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt