Risk för gräsbrand i Hallands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Årets vinnare av SKAPA-priset i Halland är korade

Prisutdelning SKAPA-priset 2019. Från vänster Sandra Johannesson, Magdalena Johansson, Jonatan Persson, Siddhartha Khandelwa och Lena Sommestad.

Prisutdelning SKAPA-priset 2019. Från vänster Sandra Johannesson ordförande HighFive, Magdalena Johansson vd Almi Halland, Jonatan Persson, Siddhartha Khandelwa och landshövding Lena Sommestad. Foto: HighFive

Länsstyrelsen delar varje år ut SKAPA-priset – Sveriges största innovationspris. Årets vinnare i Halland är Siddhartha Khandelwal och Jonatan Persson.

Priset delas ut till den eller de personer som gjort mest förtjänstfulla insatser när det gäller nyskapande och kreativitet, utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter. SKAPA-priset instiftades till minne av uppfinnaren Alfred Nobel som ett sätt att uppmuntra uppfinnare och entreprenörer.

Landshövding Lena Sommestad presenterade länsvinnarna av SKAPA-priset under en prisceremoni på Halmstad slott. På plats var även företagsinkubatorn HighFive och Almi som ingår i den jury som valt ut årets vinnare.

Siddhartha Khandelwa är Hallands vinnare

Vinnare av SKAPA-priset i Halland är Siddhartha Khandelwa.

Juryns motivering i korthet:

VectorizeMove startades 2018 som en spin-off från en forskningsstudie i mänsklig rörelse, utförd av Siddhartha Khandelwar på Högskolan i Halmstad. VectorizeMove drivs idag av Sid med team och är världens första pålitliga, lättanvända tjänst som analyserar gång i vardagen (av både människor och djur) med bärbara enheter och robusta algoritmer.

VectorizeMove arbetar långsiktigt med fokus på problemlösning som kan ge betydligt bättre livskvalitet till såväl människor som djur.

Med ett skarpt affärssinne, sin bakgrund i forskningsmiljöer och en lovande start på en teknisk avancerad produkt har VectorizeMove utsetts till halländsk kandidat för SKAPA-priset 2019.

Jonatan Persson vinner priset för unga entreprenörer

Jonatan Persson är Hallands vinnare av SKAPA-priset för unga innovatörer.

Juryns motivering i korthet:

Helios Innovations drivs av Jonatan Persson, som enbart sjutton är gammal startade sin utstakade bana mot innovationer för en hållbar framtid inom UF-företagande i Halmstad. Med driv och innovation i fokus har Jonatan en klar vision för att minska vattenbristen i världen.

Med en avsaltningsmaskin som möjliggör att rena havsvatten från salt och därmed omvandla till dricksvatten med hjälp av restvärme från industrier, har Jonatan tidigare vunnit prestigefyllda priser såsom Årets Innovation och Årets Hållbara UF-företag på EPR-galan.

Med en kombination av innovation, företagsamhet och gediget bakgrundsarbete har Helios Innovations snabbt kommit till mångas kännedom och spås gå en lysande framtid till mötes.

Länsvinnaren går till nationell final

Alla länsvinnare får förutom 10 000 kronor i prispengar även en plats i den stora nationella finalen som sker på SKAPA-galan i Stockholm den 14 november. Det nationella SKAPA-priset är på 550 000 kronor som fördelas till maximalt tre pristagare.

Kontakt