Publiceringsdatum: 30 juni 2019

Senast uppdaterad: söndag 30 juni, 10.30

Slottsvisningar med krydda av 1600-tal

Dukat bord för festmiddag år 1619 med en uppstoppad svan som dekoration.

I samband med teaterföreställningen "Kungamötet" och firandet av Halmstads 400-årsjubileum visas en utställning om kunglig 1600-tals mat på Halmstad slott. Ett dignande festbord med tidsenliga läckerheter, som kokt nejonöga, finns att beskåda under kommande vecka i stora salongen på slottet.

Utställningen har satts upp av Hallands Kulturhistoriska museum och innehåller förutom rekonstruktionen av det dukade bordet, flera uppsättningar av tidsenliga kläder. Den kan upplevas i samband med de guidade visningarna i slottet som hålls av Hallands konstmuseum och sker dagligen klockan 13 fredag den 28 juni till fredag 5 juli. Biljetter köps i förväg på Halmstad Tourist Center.

- Det är lite av en svindlade tanke att det har festats här i matsalen på Halmstad slott under 400 år. Och i samband med jubileet vill vi visa hur en festmåltid kunde se ut på 1600-talet. Här får man tillfälle att se den uppdukad i sin rätta miljö och med vackra dräkter upp till, säger landshövding Lena Sommestad som är glad att återigen kunna öppna upp slottet för visningar.

Kryddor som smaksättare och statussymbol

Det som har dukats upp är hur den kungliga tasseln) ha sett ut när dessa kungar möttes på Halmstad Slott 1619. Där finns till exempel kokt höns med sås på korinter, kanel, ingefära och muskotblomma samt postejer på kalvkött och hela ägg, där köttet är marinerat med bland annat saffran. Ett tecken på välstånd vid denna tid var nämligen användandet av dyra kryddor som fraktats över halva jorden. De fungerade därmed både som smaksättare och statussymbol. Även dukningen är tidstypisk, med en svan mitt på bordet som dekoration.

- En del av maten är en rekonstruktion förutom frukten, paj och vissa bakverk som är färskt. Svanen är uppstoppad men dukning och blomsterarrangemang är på riktigt, säger Christoffer Stålhede, husföreståndare på Halmstad slott och som har deltagit i arbetet. Nu hoppas vi att många tar chansen att uppleva denna speciella slottsvisning under kommande vecka!

På bordet står bland annat:

  • Kokt höns med sås på sött vitt vin, lime, korinter, kanel, ingefära och muskotblomma
  • Groffenbrad, dvs. oxstek
  • Laxrygg, ordentligt kryddad med peppar, nejlikor, muskotblomma, salvia och persilja och med en kall sås av vindruvor, kanel, ingefära och socker
  • Spenat med rödlök, korinter, vinäger, socker, salt och olivolja. Till spenaten serveras kokta nejonögon.
  • Postej på kalvkött och hela ägg. Köttet är marinerat i vin och vinäger och sedan blandat med talg, vindruvor, saffran, salt, peppar, ingefära och muskotblomma
  • Hummer
  • Ostron
  • Russin och konfekt med nötter, mandel och korinter

Missa inte heller konfektbordet där vi ser:

  • Kakor med kanel och muskotblomma
  • Mandeltærte
  • Russin av olika slag
  • Zibibenrussin (kallas idag oftare jujubär eller kinesiska dadlar)
  • Torkade fikon
  • Aprikoser och persikor
  • Æbletærte – en paj med stekta äppelklyftor, kanel och korinter

Kontakt