Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Årets aktivitetsprogram i naturreservaten är här

Buss i Åkulla bokskogar. Foto: Malin Arnesson.

Bussen Åkturen i Åkulla bokskogar. Foto: Malin Arnesson.

Nu har länsstyrelsen tillsammans med sina naturguider ordnat så att hela årets program med cirka 130 aktiviteter i naturreservaten är nåbara med buss, cykel eller gemensam transport. En förutsättning för ett hållbart friluftsliv och en viktig markör.

Är det något som bör hänga ihop så är det ju hållbarhet och friluftsliv, men det är inte helt enkelt. Av naturliga skäl ligger många naturreservat en bit bort från tätbebyggelsen och det går inte alltid att åka kollektivtrafik dit. Samtidigt är det högaktuellt i samhället just nu med hållbart resande och att semestra på hemmaplan.

– Vi har tagit oss an en utmaning. Vi har lusläst busstidtabellerna och letat efter nya naturreservat att lyfta fram, säger Conradin Weindl, friluftsstrateg vid länsstyrelsen. Vi är stolta över det program vi har fått ihop på det här sättet.

Varje aktivitet ska alltså vara nåbar med kollektivtrafik, cykel eller samåkning. Detta markeras tydligt med symboler i programmet. I Varberg finns också bussen Åkturen som tar ut besökarna till reservaten runt Åkulla bokskogar.

– Det kan nog ta ett tag att vänja sig. Kanske kommer många upptäcka att det inte alls är svårt att ta bussen eller cykeln ut i naturen, säger Conradin Weindl.

Länsstyrelsen i samarbete med ideella föreningar erbjuder aktiviteter för alla som uppskattar att göra saker på hemmaplan. Äventyret är kanske närmare än du tror? Vill du följa med – du hittar programmet i en broschyr som finns att hämta på bibliotek, turistbyrån, stadshus, naturum, länsmuseer och vissa vårdcentraler. Programmet finns även på Länsstyrelsens webbplats och vår Facebooksida (Naturreservat i Halland) så klart!

Mer info om programmet (och broschyren som PDF)
Facebooksidan Naturreservat i Halland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktiviteterna görs i samverkan med några av länets bästa guider, naturfotografer, svampkännare etcetera från Falkenbergs, Halmstads och Varbergs Ornitologiska Föreningar, Friluftsfrämjandets lokalklubbar, Gällareds hembygdsförening, Hallands Botaniska Förening, Hallands konstmuseum, Hallands kulturhistoriska museum, Havsnätet Laholmsbukten, Kungsbacka kommun, Naturskyddsföreningens kretsar, Mårtagårdens vänner, naturum Fjärås Bräcka, naturum Getterön, Strandmiljö Laholm, Studiefrämjandet Halland, Svenska Turistföreningen och Västkuststiftelsen.

Välkomna ut!
Reservatsförvaltarna tillsammans med friluftslivsstrateg Conradin Weindl, kommunikatör Sofie Tedenstad Svebring & guidesamordnare HG Karlsson

Kontakt