Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Se över din hästs vaccinationsskydd mot hästinfluensa

Vit häst som äter halm. I bakgrunden ligger snön vit.

Just nu är det utbrott av hästinfluensa i Storbritannien och Europa. Även fall av sjukdomen har konstaterats i Sverige. För att skydda din häst är det viktigt att du ser över vaccinationsskyddet. Har det gått sex månader sedan senaste vaccinationstillfället är rekommendationen att hästen ska vaccineras på nytt.

Just nu pågår många utbrott av hästinfluensa i flera europeiska länder, i vissa fall även hos vaccinerade hästar. Har man följt vaccinationsschemat och hästen blir sjuk blir dock förloppet mycket lindrigare.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, vill med anledning av det aktuella smittläget uppmana hästägare att se över sina hästars vaccinationsskydd. Om det gått över sex månader sedan sist, kan det vara en god idé att ge årets spruta redan nu. Det har nämligen visat sig att många hästars skydd dalar i slutet av vaccinationsperioden, om man låter det gå 365 dagar.

– Vi vill också verkligen påminna om att alltid ställa nya hästar i en isolerad karantän i minst fjorton dagar. Allra viktigast är det om hästen rest långt och delat transport med andra, säger Christa Limburg Stirum, länsveterinär på Länsstyrelsen i Hallands län.

Hästinfluensa hos SVA Länk till annan webbplats.

Smittskydd häst hos SVA Länk till annan webbplats.

Kontakt