Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vildsvinsjakt blir tillåtet under tre helgdagar i Biskopstorps naturreservat

Vildsvin som springer över mark med lite snö

Länsstyrelsen ger nu dispens till vildsvinsjakt under tre helgdagar för att begränsa vildsvinsstammen i Biskopstorps naturreservat. Foto: Patrik Olofsson

I Biskoptorps naturreservat öster om Halmstad sker det som regel ingen jakt på helgerna. Men Länsstyrelsen ger nu dispens till vildsvinsjakt under tre veckoslut för att begränsa vildsvinsstammen.

Biskopstorp är ett stort reservat som främst består av skog. Här förekommer det som regel ingen jakt på helgerna vilket är lite unikt då skogliga reservat utan jakt är ganska sällsynta i Sverige. Sedan några år tillbaka har vi dock gett dispens till jakt på vildsvin ett par helgdagar under hösten och vintern för att begränsa vildsvinsstammen. Jakt efter vildsvin kommer ske i Biskopstorp 24 november och 15 december 2018 samt 26 januari 2019.

Allemansrätten gäller som vanligt

För allmänheten som vill ge sig ut i skog och mark gäller allemansrätten som vanligt, även under jaktperioden. Om jägare satt upp skyltar med texten ”Jakt pågår” så är det fortfarande tillåtet att vara i skogen, men man ska vara medveten om att jakt pågår och visa hänsyn. Jägarna är också skyldiga att visa hänsyn och får inte utsätta människor eller egendom för fara.

Skyltar finns uppsatta när jakt pågår

Tidpunkt för respektive jakttillfälle står även på anslagstavlan vid besökscentrum Kroksjöholm senast nio dagar före jakten. Den dag som jakten pågår ska skyltar med information om jakten vara uppsatta vid alla in- och utfarter till jaktområdena inom Biskopstorps naturreservat samt vid besökscentrum Kroksjöholm.

Kontakt