Skyfallsliknande regn i Hallands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Majfisk på unikt besök i Ätran

Majfisk i grumligt vatten

Tidigt på torsdagsmorgonen simmade en majfisk förbi Hertings kraftverk i Ätran i Falkenberg. Händelsen är unik då detta är första gången en fritt levande majfisk har observerats i Sverige under sin lekvandring i sötvatten.

Länsstyrelsen har varit en central partner i det som kallas Hertingprojektet, vars mål var att förbättra möjligheten för fiskar att vandra förbi Hertings kraftverk i Falkenberg. Sedan fiskvägen och den återskapade forsen invigdes 2014 har uppgången av lax och öring i Ätran förbättrats markant. Ytterligare ett bevis på projektets positiva effekter och värdet av en fiskkamera kom nu i veckan då en rar gäst i form av en majfisk passerade Herting.

Fotograferades tydligt av kameran

Fisken som var cirka 45-50 centimeter lång och torde ha vägt cirka 1-1,5 kilo, lät sig fotograferas med sådan tydlighet att artbestämning är helt säker, skriver Fiskevårdsteknik AB som sköter kameran på platsen.

Majfisken är en storväxt sill som lever i nordöstra Atlanten. Under maj-juni vandrar majfisken upp i större vattendrag för att leka över grunda sand- och grusbottnar. I Sverige har endast enstaka exemplar påträffats i havsmiljö under de senaste 150 åren, främst i Skagerack och Kattegatt men även sällsynt i Östersjön.

Arten är allvarligt hotad

I sötvatten har endast två fiskar tidigare observerats, en 1864 i Dalälven och en 2011 i Ätran. Den senare hade tyvärr oturen att bita på en fluga och kom därför inte längre än till Falkenberg. Arten har minskat kraftigt i hela Europa och är allvarligt hotad.

Nu håller vi tummarna att det kommer ytterligare minst en majfisk av motsatt kön till Ätran och att de har turen att hitta varandra över lämplig grusbotten.

På Fiskevårdstekniks blogg finns en film på majfisken när den simmar förbi kameran Länk till annan webbplats.

Läs mer om arten hos Havs- och vattenmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss