27- 29 sep 2022 klocka 00.00 - 23.59

Krislådeutmaningen 2022

Bilden visar en plastlåda där det står krislåda. Krislådan innehåller saker du behöver vid en kris som till exempel havregryn, mineralvatten, havremjölk, krossade tomater och tändstickor.

Här är exempel på vad en krislåda kan innehålla. Bild: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Årets krisberedskapsvecka har temat mat. Länsstyrelsen vill därför utmana länets invånare att under 72 timmar laga mat med innehållet i en krislåda. Vi söker en representant från varje kommun i länet. Fyll i intresseanmälan. Det kan bli du!

Livsmedelsbrist kan ha många anledningar – stängda gränser, extrema drivmedelspriser, störningar i betalningssystem, elavbrott och väderkaos. Det är då vi plockar fram våra krislådor med matvaror, tändstickor och stormkök.

Men hur lätt är det egentligen att under flera dagar laga mat av det som vi lagt i krislådan? Hur kreativt och lustfyllt kan matlagning under besvärliga förhållanden egentligen vara? Det vill vi utmana hallänningarna att testa på.

Fixar du 72 timmar?

Vi utmanar länets invånare att tre dagar under vecka 39 laga all sin mat med innehållet i en krislåda. Länsstyrelsen förser sex utvalda deltagare med en välfylld låda och ett stormkök. Som motprestation ska deltagarna spela in en kort mobilfilm (max en minut) om dagen och lägga ut den på sina egna sociala medier samt skicka den till Länsstyrelsen för eventuell publicering på någon av våra sociala medier.

Här är reglerna:

 • Utmaningen pågår under dygnen tisdag, onsdag och torsdag den 27–29 september, mitt under Krisberedskapsveckan.
 • Du måste vara minst 18 år på startdagen (den 27 september 2022) för att delta.
 • Du måste vara fullt frisk. Även om utmaningen utgår från Livsmedelsverkets rekommendationer Länk till annan webbplats. är det omöjligt att veta hur varje individ kommer att reagera. Alla deltar på egen risk. Om du blir sjuk är det viktigt att du avbryter utmaningen.
 • Länsstyrelsen bestämmer innehållet i krislådan. Alla krislådor har samma innehåll.
 • Du får bara äta det som finns i krislådan under de 72 timmarna utmaningen pågår.
 • Du får inte använda kylskåp, frys, spis, vattenkokare, kaffebryggare eller annan elektronisk utrustning för hantering av mat och dryck till dig själv.
 • Du får bara tillaga mat och dryck på det stormkök som finns i krislådan.
 • Du får ta vatten från kranar, både för att dricka och för att laga mat.
 • Du får komplettera med mat som växer på din tomt eller i skogen.
 • Du måste kunna filma dig själv minst en gång om dagen (max en minut) och berätta hur det har gått och hur det känns. Skicka filmen till Länsstyrelsen samma dag. Du måste godkänna att vi sprider filmerna och ditt namn i Länsstyrelsens kanaler.
 • Du ska berätta om utmaningen på de sociala medier som du använder.

Vad finns i lådan?

Specialkost och allergier

Innehållet i krislådorna kommer att vara detsamma i alla lådor. Det innebär att du som har kostallergier själv ansvarar för att hålla koll på vilken mat du måste undvika.

Om krisberedskapsveckan

Krisberedskapsveckan är en årlig nationell kampanj som samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). I år genomförs kampanjen vecka 39, 26 september till 2 oktober.

Syftet med veckan är att öka människors motståndskraft inför samhällskriser. En viktig del i krisberedskapsveckan är att påminna Sveriges invånare om att förbereda för kris. Var en måste själv ha en hemberedskap för minst en vecka och kunna ordna med vatten, mat och värme.

Förbered dig för en kris Länk till annan webbplats.

Var:
Digitalt
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
18 sep 2022

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 18 september klockan 23.59.

Kontakt