10 sep 2022 klocka 12.00 - 15.00

Kulturarvsdagen på Hallands konstmuseum

Entrén in till Hallands konstmuseum, höga hus med stora glasfönster och planteringar med tulpaner framför.

Välkommen till Kulturarvsdagen som i år har temat Hållbart kulturarv! Under dagen bjuds det på tre föredrag på Hallands konstmuseum som på olika sätt knyter an till temat hållbart. Det blir ett axplock ur både tid och rum.

Konferencier för dagen är Johan Dahnberg, intendent Hallands Konstmuseum.

Antalet sittplatser i hörsalen är relativt stort, men begränsat. Först till kvarn vid själva evenemanget gäller. Ingen föranmälan då evenemanget är kostnadsfritt. Ordinarie entré till museets utställningar.

Evenemanget arrangeras av: Region Halland, Länsstyrelsen i Hallands län, Stiftelsen Hallands länsmuseer, Högskolan i Halmstad, Halmstads kommun och Kungsbacka kommun

PROGRAM

Klockan 12.00 – Hållbara Äskhults by

Sedan 1990-talet har ett ambitiöst restaureringsarbete pågått i Äskhults by, med mål och vision om att återskapa byn till ett genuint 1800-talslandskap. Under detta föredrag kommer verksamhetsutvecklare Julia Mielke och kommunantikvarie Sofia Larsson berätta om de åtgärder som gjorts i den gårdsnära miljön, samt ute i reservatet. Det blir allt från getter till takhalmsodling, och hur detta förmedlas publikt till våra besökare.
Hållbarhet genomsyrar allt vårt arbete, det blir naturligt då vi försöker att både förvalta och återskapa ett 1800-tal med 1800-talets metoder.”

Klockan 13.00 – Byggnadsvård och hållbarhet för husägare

Malin Clarke, bebyggelseantikvarie på Kulturmiljö Halland, berättar om varför byggnadsvård är hållbart och tipsar om hur du som ägare av ett äldre hus kan hitta klimatkloka lösningar som tar tillvara husets karaktär.

Klockan 14.00 – Hållbara kulturarvsdestinationer – hur och för vem?

Tomas Nilson, historiker på Högskolan i Halmstad berättar om olika typer av hållbarhet som historiska besöksmål behöver förhålla sig till. Hur kan detta göras på bästa sätt utifrån besökarnas önskemål och myndigheternas krav? Det blir exempel både från Halland och utblickar till andra platser.

Tillgänglighet:

Huvudentrén på Hallands konstmuseum vetter mot Nissan och Norre Katts park och det finns också en entré på Tollsgatan. Båda entréerna är tillgängliga för rullstol. Det finns RWC i bottenplan och tre parkeringsplatser längs med Tollsgatan avsedda för dig som är rörelsehindrad.

Kontaktpersoner

För frågor om evenemanget

Johanna Petersson – kulturarvsutvecklare Region Halland
Telefon: 073 341 20 61
E-post: Johanna.e.petersson@regionhalland.se

För frågor om lokalen, tillgänglighet med mera

Johan Dahnberg – Intendent Hallands Konstmuseum
Telefon: 035-16 23 16
E-post: johan.dahnberg@hallandskonstmuseum.se

Var:
Hallands konstmuseum i Halmstad
Kostnad:
Kostnadsfria föredrag. Fika finns till försäljning. Ordinarie entrépris till museets utställningar.
Sista anmälningsdag:
Ingen anmälan krävs

Kontakt

Länsstyrelsen i Hallands län

Välkommen att kontakta oss på:

Telefon 010 - 224 30 00 (Växel)