Utbildning i HACCP-principerna (digitalt och e-learning)

Länsstyrelsen erbjuder utbildning i HACCP-principerna för dig som driver, är anställd i eller tänker starta verksamhet där man hanterar livsmedel på den halländska landsbygden.
Syfte: HACCP är ett arbetssätt för att ta reda på, bedöma och kontrollera alla faror i produktionen som kan utgöra ett hot mot livsmedelssäkerheten.
Målgrupp: Kurserna riktar sig till små och mikroföretag med färre än
50 anställda på den halländska landsbygden och finansieras delvis med medel från landsbygdsprogrammet. Förkunskap genomgången kurs i Grundläggande livsmedelshygien.
Två delars distansutbildning i HACCP-principerna
OBS! Notera att Del 1 måste vara genomförd innan du kan delta på del 2.
Utbildningen är uppdelad i två delar, den första delen genomför du själv via egen dator före lärarledd träff. Den andra delen genomförs gemensamt via Teams.
Del 1: Teoretisk del på egen dator via e-learning (cirka 1,5-2 timmar).
Del 1 måste vara genomförd innan lärarlädd träff.
Del 2: Onsdagen den 13 april 2022. Klockan 12.30-16.30.
Gemensamt digitalt via Teams.
Kostnad: 1 200 kronor exklusive moms för material, inloggning samt diplom.
Anmälan: Senast den 5 april 2022.
Rådgivning kring HACCP-principerna på din anläggning
Den som gått utbildning i HACCP principerna kan få rådgivning på din anläggning för att se att HACCP-kraven uppfylls.
Tid: Fyra timmar, tid enligt överenskommelse.
Plats: På din anläggning.
Kostnad: 1 860 kr exklusive moms för 4 timmars rådgivning på plats samt dokumentation.
Anmälan och frågor
Ingvor Johansson, 010-224 33 93, ingvor.johansson@lansstyrelsen.se
Caroline Malmgren, 070-915 01 65, caroline.malmgren@anticimex.se
Lär dig arbeta med HACCP principerna
HACCP är ett arbetssätt för att ta reda på, bedöma och kontrollera alla faror i produktionen som kan utgöra ett hot mot livsmedelsäkerheten. I utbildningen varvas teori, praktik och diskussioner med grupparbeten. Utbildningen är på två dagar och avslutas med ett skriftligt prov och godkänt resultat ger ett diplom.
Kursinnehåll
Del 1 – den teoretiska delen (cirka 1,5-2 timmar)
- Vad är HACCP.
- Grundförutsättningar för säkra livsmedel.
- Verksamhetsbeskrivning.
- Faroanalys och riskvärdering.
- Kritiska styrpunkter (CCP).
- Kritiska gränser.
- Korrigerande åtgärder.
- Övervakningsmetoder.
- Verifiering, validering och revidering
- Dokumentation
Del 2 – den lärarledda delen av kursen (ca 4 timmar)
I denna del av utbildningen varvas repeterande föreläsning med gruppövningar i ”separata” virtuella ”grupprum”. Då kommer man att öva på att rita flödesscheman, faroanalys, riskvärdering och identifiera CCP.
Rådgivning kring HACCP principerna på din anläggning
Kursinnehåll
- Genomgång av företagets HACCP.
- Råd och tips om hur man kan förbättra sin HACCP.
- Uppdatering av aktuell plan för företagets HACCP.
- Intyg på utförd revision– och valideringsrapport på den aktuella HACCP-planen med eller utan avvikelser.
- Diplom vid godkänd HACCP-plan vid aktuellt datum.

- Var:
- Digitalt via Teams
- Kostnad:
- 1 200 kronor ex. moms för material, inloggning samt diplom
- Sista anmälningsdag:
- 05 apr 2022