15- 18 okt 2021 klocka 00.00 - 00.00

Demokratistugan i Halland

I år fyller Sveriges demokrati 100 år och Demokratistugan kommer till Halland! Tillsammans med kommuner, idéburen sektor och andra verksamheter från hela länet lyfter vi demokratifrågor och varför vi ska värna demokratin i 100 år till.

Demokratistugan går in under paraplyet "Vår demokrati – värd att värna varje dag" och under just det paraplyet kommer vi att arrangera flera aktiviteter mellan den 15 och 18 oktober. Själva Demokratistugan kommer vara placerad på Hallarna i Halmstad där det arrangeras olika aktiviteter under dagarna. Dessutom kommer det anordnas fler evenemang runtom i länet samt digitala aktiviteter.

Allt eftersom kommer denna sida uppdateras och programmet fyllas på. Var med och fira demokratin med oss!

Demokratistugan har tagits fram i och med att Sveriges demokrati i år fyller 100 år. Det är regeringen som har gett kommittén Demokratin 100 år i uppdrag att under åren 2018–2021 planera, samordna och genomföra olika typer av insatser och aktiviteter. De här insatserna samlas under rubriken Vår demokrati – värd att värna varje dag (Vår demokrati). Under det paraplyet har kommittén bland annat tagit fram Demokratistugan som är en del i arbetet med att höja kunskapen om demokratin.

Det finns både en fysisk och en digital demokratistuga. Den digitala stugan kan ligga till grund för samtal i klassrum, på seminarier, olika former av dialog kring demokratin och för eget nöjes skull – här finns något för alla! Demokratins historia, samtid, framtid och den lokala demokratin gestaltas i stugan såväl fysiskt som digitalt.

Stugan ska visas runt om i landet under 2021 och den kommer till Halland och Hallarna 15–19 oktober i år.

Läs mer om Demokratistugan och Vår demokrati här (vardemokrati.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om kommittén Demokratin 100 år här (vardemokrati.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktiviteterna som är kopplade till Vår demokrati och Demokratistugan arrangeras av Länsstyrelsen i Hallands län, Halmstads kommun och Bästa samverkansplatsen. Andra medverkande är bland annat studieförbund, föreläsningsföreningar och samhällsföreningar. Listan på medarrangörer hittar du under fliken "samarbetspartners" och den kommer kontinuerligt att fyllas på.

Alla är välkomna att besöka Demokratistugan, den är till för bland annat boende och besökare i länet, skolklasser och andra som är intresserade eller bara har vägarna förbi.

Arrangörer

Länsstyrelsen i Hallands län, Halmstads kommun och Bästa samverkansplatsen ansvarar tillsammans för Demokratistugan och Vår demokrati i Halland.

Medarrangörer (listan kommer att fyllas på)

Europa Direkt

ABF

Studieförbundet vuxenskolan

Medborgarskolan

Sensus

Samhällsföreningen i Kvibille

Samhällsföreningen i Simlångsdalen

Halmstads föreläsningsförening

Logotyp vår demokrati

Ladda ner Vår demokrati-loggan

Ska du arrangera något på temat Vår demokrati - värd att värna varje dag? Via länken nedan kan du ladda ner logotypen för Vår demokrati. Kom även ihåg att meddela oss så att din aktivitet kommer med i vårt program.

Klicka här för att ladda ner logotypen Vår demokrati Öppnas i nytt fönster.

Explainers om demokrati

Kommittén Demokratin 100 år har också tagit fram ett tiotal explainers som belyser olika demokratiaspekter och lyfter vikten att värna vår demokrati samt att vi firar 100 år av allmän och lika rösträtt i Sverige. Filmerna leder vidare till fördjupande kunskap via vardemokrati.se och kan användas för att starta en diskussion, i lärsituationer eller som tankeväckande inspel i olika sammanhang.

Explainerfilmer om demokrati på vardemokrati.se Länk till annan webbplats.

Tips på sidor med spännande demokratistatistik

SCB:s medborgarundersökning Länk till annan webbplats.

SCB:s kommunsiffror Länk till annan webbplats.

SKR:s rapport ”Vilka är politikerna i Dalarnas län?” Länk till annan webbplats.

Kungliga bibliotekets webb Demokratin 100 år

Här hittar du kunskap om den historiska processen när Sverige fick med allmän och lika rösträtt. Innehållet riktar sig till alla som är intresserade av att veta mer om demokratins framväxt. För skolan finns ett lärarmaterial anpassat för högstadiet och gymnasiet.

demokrati100.se Länk till annan webbplats.

Sveriges riksdags webbsida med information om 100-årsjubileet

Quiz, studiematerial, Tittskåp, Tidslinje och mycket mer. Producent Sveriges Riksdag.

firademokratin.riksdagen.se Länk till annan webbplats.

Affischutställning: Fira demokratin! Länk till annan webbplats.

NBV:s utbildningsmaterial Vår svenska demokrati

Vår svenska demokrati – digitalt demokratimaterial Länk till annan webbplats.

Studieförbundet NBV tipsar om deras utbildningsmaterial ”Vår svenska demokrati”. Välkommen som cirkelledare och deltagare i Demokrati.

Filmklipp: Hur fungerar demokratin i Sverige Länk till annan webbplats.

Filmklipp: Allt du behöver veta om allmän rösträtt Länk till annan webbplats.

Filmklipp: Demokratins skörhet Länk till annan webbplats.

DemokratiAkademin

DemokratiAkademins nätverk består av skolor, kommuner, folkhögskolor, bildningsförbund, organisationer och företag över hela Sverige och innehåller enormt mycket kompetens om demokrati och mänskliga rättigheter i praktiken.

www.demokratiakademin.se Länk till annan webbplats.

Så funkar Sverige (UR)

En animerad programserie om våra demokratiska rättigheter och skyldigheter. Producerad av UR. Länk till annan webbplats.

Forum för levande historia

Forum för levande histora arbetar för demokrati och alla människors lika värde, med lärdomar från förintelsen. De har affischutställningar och diskussionsmaterial

www.levandehistoria.se Länk till annan webbplats.

Nedladdningsbara affischutställningar hos Forum för levande historia. Länk till annan webbplats.

Diskussions- och rollspelskort samt lärarhandledning - Producerat av Forum för levande historia i samarbete med #Vimåsteprata Länk till annan webbplats.

Program för Demokratistugan i Halland

Här hittar du programmet för de aktiviteter som anordnas i anknytning till Demokratistugans vistelse samt under paraplyet Vår demokrati – värd att värna varje dag. Vi uppdaterar kontinuerligt programmet både med arrangemang och tider. Välkommen!

  • Fredag 15 oktober

Programmet fylls på kontinuerligt

10.00-13.00 Hallands starka kvinnor

Utställningen berättar om tiden före och efter att den kvinnliga rösträtten genomfördes. Här kan du lära dig om några tidiga förgrundsfigurer och fler modiga kvinnor. Alla var kvinnor som gjorde skillnad – därför heter utställningen ”Hallands starka kvinnor”.

Plats: Hylte folkbibliotek

Arrangör: Hylte hembygdskrets

11.00 Workshop - Prova på! (konstkritik)

Linda Fagerström leder en workshop kring hur man skriver konstkritik. Med utgångspunkt i Hallands Konstmuseums utställningar får deltagaren prova på att skriva en egen kritisk text – professionell redaktion från Kritiklabbet och publicering på Kritiklabbets hemsida ingår.

Plats: Hallands Konstmuseum, Halmstad

Anmälan: Föranmälan görs via mejl till kritiklabbet@gmail.com. Drop in i mån av plats.

Arrangör: Kritiklabbet

14.00-14.45 Invigning av Demokratistugan

Demokratistugan invigs i Halland. Landshövding Brittis Benzler och länets kommunfullmäktigeordföranden skriver under Deklaration för en stark demokrati. Dessutom bjuder Kevin Vo på dans och Ronja Möller läser upp en dikt. Mer information om invigningen kommer.

Plats: Hallarna

Arrangör: Länsstyrelsen i Hallands län, Halmstads kommun

14.00-18.00 Musikjam

Välkommen att testa på dans och lyssna på musik.

Plats: Hallarna

Arrangör: ABF, Studieförbundet vuxenskolan, Medborgarskolan, Sensus, Studiefrämjandet 

14.00-18.00 Kylskåpspoesi, demokratisnurran och andra aktiviteter

Mer information om aktiviteten kommer

Plats: Hallarna

Arrangör: Halmstads kommun

15.00-20.00 Demokratiskapande <3 Ung i Halmstad

Hipp hipp hurra! Kom och fira att demokratin fyller 100 år med oss på Nolltrefem och Ung i Halmstad! Ta tillfället i akt att lära dig mer om demokrati och uttrycka dina tankar och idéer! Vad betyder demokrati för dig? Vad kan varje enskild individ göra för att bidra till ett tryggt demokratiskt samhälle? Uttryck vad demokrati är för dig och hur du själv ser på demokratins värde genom bild, konst och skapande i våra do-it-yourself workshops, det är bara du själv som sätter gränser för din egen kreativitet.

Plats: Hallarna

Arrangör: Ung i Halmstad, Halmstads kommun 

15.30 Tänk med (konstkritik)

Föredrag med Lars Erik Hjertström Lappalainen – Konstkritikens basics. Lars-Erik Hjertström Lappalainen är konstkritiker på Kunstkritikk. Bland hans senaste publikationer kan nämnas boken Big dig. Om samtidskonst och passivitet (2018).

Plats: Hallands Konstmuseum, Halmstad

Arrangör: Kritiklabbet

18.00 Demokrati- och tacoafton

Välkommen på demokrati- och tacoafton i Kvibille! Kvibille Allförening/Samhällsförening bjuder på tacobuffé och ger en kortare föreläsning om demokrati. Dessutom blir det musikunderhållning och trolleri för barnen.

Plats: Gästgivargården i Kvibille

Kostnad: 50 kronor för vuxna och 25 kronor för barn upp till 12 år.

Anmälan: Anmälan görs via telefon 035-56 333 (Kvibille bibliotek) tisdagar till torsdagar Kl. 14.00 till Kl.18.00 eller via mail till info@kvibille.nu Det är först till kvarn som gäller på grund av begränsat antal deltagare.

Arrangör: Samhällsföreningen i Kvibille

19.30 Scenisk musikkritik – två kritiker om två verk

Kritikern och journalisten Andres Lokko ställs inför musik av popikonen Per Gessle. Edith Söderström (P2:s musikrevyn) recenserar ett stycke av tonsättaren Tommie Haglund. På en gång samtal, kritik och liveframträdande.

Plats: Halmstad Stadsbibliotek

Arrangör: Kritiklabbet

  • Lördag 16 oktober

Programmet fylls på kontinuerligt

11.00-11.20, 13.00-13.20, 14.00-14.20 Forumteater

Mer information om aktiviteten kommer

Plats: Hallarna

Arrangör: Halmstads kommun 

14.00-18.00 Kylskåpspoesi, demokratisnurran och andra aktiviteter

Mer information om aktiviteten kommer

Plats: Hallarna

Arrangör: Halmstads kommun

15.00-20.00 Demokratiskapande <3 Ung i Halmstad

Hipp hipp hurra! Kom och fira att demokratin fyller 100 år med oss på Nolltrefem och Ung i Halmstad! Ta tillfället i akt att lära dig mer om demokrati och uttrycka dina tankar och idéer! Vad betyder demokrati för dig? Vad kan varje enskild individ göra för att bidra till ett tryggt demokratiskt samhälle? Uttryck vad demokrati är för dig och hur du själv ser på demokratins värde genom bild, konst och skapande i våra do-it-yourself workshops, det är bara du själv som sätter gränser för din egna kreativitet.

Plats: Hallarna

Arrangör: Ung i Halmstad, Halmstads kommun 

Folkbildningstorg

Mer information om aktiviteten kommer

Plats: Hallarna

Arrangör: ABF, Medborgarskolan, SENSUS, Studieförbundet vuxenskolan, Studiefrämjandet 

Debatt med Ungdomsförbunden

Mer information om aktiviteten kommer

Plats: Nolltrefem

Tid: 13.00-13.30 2-4 år

13.00-13.30 (2-4 år),14.00-14.40 (4-7 år) Drag queen story hour

Bedårande, glittriga och fantasifulla Dragqueens som läser normkreativa sagor för barn. Lady Busty och Miss Shameless vill ge barn positiva queera förebilder som utmanar könsnormerna och att barnen ska känna att alla har rätt att vara precis som de är. Vi är alla olika och har rätt att vara det.

Plats: Halmstads stadsbibliotek, Klarasalen

Anmälan: Mejla bibliotek@halmstad.se eller ring 035-13 71 81. Det finns ett begränsat antal platser, både barn och vuxen behöver anmäla sig.

  •  Söndag 17 oktober

Programmet fylls på kontinuerligt

11.00-14.00 Ny översiktsplan i Halmstad

Halmstads kommuns nya översiktsplan är nu ute på granskning. Kom och träffa kommunens planarkitiekter, se mer om vad översiktsplanen innehåller, ställ frågor och passa på att prata med oss.

Plats: Hallarna

Arrangör: Halmstads kommun

13.00-16.00 Seriemegafon - gör din röst hörd med serier

Med hjälp av serier kan vi uttrycka saker som känns krångliga men viktiga. Vilka frågor är viktiga för dig, vad tycker du vi borde prata mer om eller vilka frågor tänker du att vi i samhället är nervösa över att yttra. Workshopledare: Minna Svensson och Eric Bronelius.

Plats: Hallarna

Arrangör: Konsten i Halmstads kommun

14.00 Teaterföreställning "Samma don"

Mer information om aktiviteten kommer

Plats: Hylte folkbibliotek

Arrangör: Hylte hembygdskrets

14.00-18.00 Kylskåpspoesi, demokratisnurran och andra aktiviteter

Mer information om aktiviteten kommer

Plats: Hallarna

Arrangör: Halmstads kommun

Folkbildningstorg

Mer information om aktiviteten kommer

Plats: Hallarna

Arrangör: ABF, Medborgarskolan, SENSUS, Studieförbundet vuxenskolan, Studiefrämjandet 

Sexuell och reproduktiv hälsa med RFSU

Mer information om aktiviteten kommer

Plats: Hallarna

Arrangör: RFSU

  • Måndag 18 oktober

Programmet fylls på kontinuerligt

10.00-12.00, 14.00-17.00 Samtal om tryggheten i Halmstad

Hur upplever du tryggheten i kommunen? Har du tankar på vad man kan göra för att öka tryggheten i Halmstad? Kom och prata med Therese Wallgren och Charlie Karlsson som arbetar med att öka tryggheten för Halmstads invånare.

Plats: Hallarna

Arrangör: Halmstads kommun

10.00-20.00 Kylskåpspoesi, demokratisnurran och andra aktiviteter

Mer information om aktiviteten kommer

Plats: Hallarna

Arrangör: Halmstads kommun

10.00-19.00 Hallands starka kvinnor

Utställningen berättar om tiden före och efter att den kvinnliga rösträtten genomfördes. Här kan du lära dig om några tidiga förgrundsfigurer och fler modiga kvinnor. Alla var kvinnor som gjorde skillnad – därför heter utställningen ”Hallands starka kvinnor”.

Plats: Hylte folkbibliotek

Arrangör: Hylte hembygdskrets

18.00-19.00 #ViMåstePrata

Mer information om aktiviteten kommer

Plats: Halmstads Stadsbibliotek

Arrangör: Halländska Överenskommelsen, samarbete med Sensus, Vuxenskolan, DHR och HBF.

VAR:
På olika platser i Halland
KOSTNAD:
Se information för varje evenemang om du behöver anmäla dig och eventuell kostnad
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
Ingen anmälan krävs

Kontakt