27 okt 2021 klocka 09.30 - 14.30

Informationsträff om kosignaler

Tre intresserade mjölkkor bakom en stenmur. 

Framflyttad med anledning av Covid-19

Med anledning av den ökade smittspridningen i samhället har vi beslutat att skjuta fram denna aktivitet. Den var planerad att genomföras torsdagen den 4 februari. Det är fortsatt samma deltagarlista som gäller.

Välkommen att anmäla dig till en informationsträff om kosignaler, en metod som tränar upp ditt djuröga. Träffen arrangeras på Måns Börsgård i Veddige.

Länsstyrelsen och Agroväst Gröna Möten bjuder in till denna träff som är tänkt att hjälpa dig som arbetar med nötkreatur att lära dig observera djuren mer medvetet. Den ger dig redskapen för att se och tolka kornas signaler – både som grupp och enskilt. Målet är att förebygga sjukdomar, förbättra välbefinnandet och optimera kött- och mjölkproduktionen.

Vi tar hjälp av erfarna Sanna Soleskog från Boehringer Ingelheim. Sanna är agronom och licensierad kosignalrådgivare med stor praktisk erfarenhet av både mjölk- och köttproduktion. Hon vägleder oss både teoretiskt och praktiskt om hur vi avläser kornas utseende och beteende, för att se hur de mår och hur väl stallet är anpassat till deras behov.

Hur ser det perfekta liggbåset ut och hur kan man anpassa liggbås som inte är perfekta? Hur kan vi anpassa skötsel och inhysning till kons behov för att få djuren att fungera så bra som möjligt? Utifrån detta kan även små förändringar minska stresspåslaget både hos vuxna djur och kalvar, vilket bidrar till högre produktivitet – och gladare kor!

Vi besöker Måns Börsgård där Henrik Alfredsson berättar om deras gård och satsningen på vidareförädling genom Viskadalens gårdsglass. Träffen vänder sig till dig som jobbar med alla slags nötkreatur oavsett om du har lång eller kort erfarenhet.

Det är ett begränsat antal platser, så först till kvarn! Länsstyrelsen följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och säkerställer att evenemanget genomförs på ett bra sätt.

Vägbeskrivning till Måns Börsgård på Google maps Länk till annan webbplats.

Sätt upp dig på reservlista

Om träffen är fullbokad kan du höra av dig till Alexandra Malmström på Länsstyrelsen som sätter upp dig på en reservlista. Kontaktuppgifter längre ned på sidan.

09.30 Inledning med kaffe och smörgås
Länsstyrelsen i Hallands län och Agroväst Gröna Möten öppnar dagen.

09.45 Välkommen till Måns-Börsgård
Henrik Alfredsson hälsar oss välkomna till gården och berättar om verksamheten.

10.15 Kosignaler i teorin
Sanna Soleskog, kosignalrådgivare, introducerar metoden att avläsa djurens hälsoläge genom att studera kons signaler.

12.00 Lunch

12.45 Praktiskt i stallet
Deltagarna följer Sannas väg från teori till praktik ute hos djuren i stallet.

14.15 Reflektioner och dialog
Över kaffet reflekterar vi över ämnet och delar med oss av egna erfarenheter.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling logotype
VAR:
Måns Börsgård, Drared 11b, Veddige
KOSTNAD:
Ingen kostnad
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
29 okt 2020

Anmäl dig

Kontakt

Ulrika Åkesson

Agroväst Gröna Möten