Publiceringsdatum: 5 april 2019

Halländsk mat tar nya kliv framåt

Lova Brodin

Det finns ett stort intresse för att utveckla mat, dryck, måltider och matupplevelser i Halland. Igår samlades ett 70-tal personer på Halmstads slott för att tillsammans fortsätta arbetet med att göra Halland till en ännu mer framgångsrik matregion. En av dem var Lova Brodin, social entreprenör och som bland annat arbetar med hållbara matsystem: "Vi måste sluta ställa hållbarhet mot lönsamhet".

Gårdagens träff på Halmstads slott kallas ”Framsteget” och är Livsmedelsprogrammets årliga mötespunkt. Träffen var en möjlighet för deltagarna i programmet att dela med sig av sina erfarenheter, ge sin syn på det fortsatta arbetet, nätverka och även få ny inspiration.

- Det krävs en regional och lokal samverkan för en konkurrenskraftig och lönsam utveckling inom området. Alla länkar i livsmedelskedjan är viktiga, säger landshövding Lena Sommestad i sitt inledningstal.

- Livsmedelsprogrammet ger oss styrfart och ramar i arbetet framåt. Det händer mycket och det går fort här i Halland, fortsätter Ann-Mari Bartholdson, näringslivschef på region Halland.

Det bubblar i Halland

”Det bubblar i Halland” var ett återkommande uttryck under dagen. Föreläsare som såväl deltagare bekräftade att det känns som om saker verkligen är på gång inom livsmededelsproduktionen Halland.

Deltagarna fick under dagen lyssna till flera intressanta föreläsningar. Lennart Wikström pratade om de stora omvandlingar som sker inom livsmedelssystemet. Lina Svanberg är forskningsledare på RISE och gav en inblick över möjligheterna för nya växtbaserade livsmedel. Lova Brodin, social entreprenör som också arbetar på Hallands matgille och Bäckhästens café, delade med sig av praktiska exempel och innovativa visioner från sina områden.

3 frågor till 3 medverkande på Framsteget 2019

Lova Brodin

Vad heter du och vad kommer du från?
Lova Brodin, social entreprenör som även arbetar på Hallands matgille och Bäckhästens cafe.

Vad tycker du om dagen hittills?
Spännande med inspiration från både stora perspektiv och små detaljer, det ger en bra spridning!

Vad kan du bidra med för att stärka Halland som matlandskap?
Som matföretagare kan jag bidra med kunskap och modeller om ett hållbart företagande.

Rolf Frid

Vad heter du och vad kommer du från?
Rolf Fridh, från Wohlins fryshus Logistik AB

Vad tycker du om dagen hittills?
Mycket spännande att höra nya människor.

Vad kan du bidra med för att stärka Halland som matlandskap?
Nätverkande driver saker framåt, det ger en vän att vända sig till vilket är mycket värdefullt.

Fotografi på Susanne Thorsson

Vad heter du och vad kommer du från?
Susanne Thorsson, jag arbetar på Lokalt Ledd Utveckling Halland och Destination Falkenberg.

Vad tycker du om dagen hittills?
Bra dag med många spännande föreläsningar!

Vad kan du bidra med för att stärka Halland som matlandskap?
Jag tror att jag kan, utifrån mina två yrkesolika roller, förmedla kunskap om hur man utvecklar mat.

Mer information om Livsmedelsprogram för Halland

Ett flertal parter i den halländska livsmedelskedjan har varit engagerade i processen att ta fram ett Livsmedelsprogram för Halland. Flera nya samarbeten och initiativ har redan startats med utgångspunkt från programmet. Region Halland är tillsammans med Länsstyrelsen i Hallands län huvudansvariga för Livsmedelsprogram för Halland.

Läs mer om Livsmedelsprogram för Halland på www.mathalland.selänk till annan webbplats

Kontakt