Aktuella varningsmeddelanden i Hallands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Minimeringsmästarna

Logotyp för Minimeringsmästarna

Tävlingen Minimeringsmästarna i Halland genomfördes under 2021-2022. Det är en tävling där hushåll deltar med målet att minska sin klimatpåverkan.

Minimeringsmästarna 2022 har avgjorts

Minimeringsmästarna är slut för denna gång och vinnaren Nationellt 2022 blev hushållet Andersson från Örebro. Hon genomförde alla 15 utmaningar och lyckades dessutom minska sitt avfall med hela 90 procent.

Laholms kommun kom på tredje plats i kommunkampen Nationellt. I Halland var det just tre av Laholmshushållen som toppade listan i tävlingens slutresultat.

Tillsammans minskade årets deltagare av Minimeringsmästare avfallet med 45%, en otrolig prestation och en siffra vi är mycket stolta över att dela.

Tack till alla fantastiska hushåll som varit med och kämpat detta år!

​Minimeringsmästarna kommer tillbaka nationellt, så är du intresserad att delta som hushåll eller kommun så håll utkik! Även om din kommun inte deltar kan du bli en digital Minimeringsmästare.

Se filmen med tips och erfarenheter från Hallands deltagare i Minimeringsmästarna 2022

Vad är Minimeringsmästarna?

Minimeringsmästarna är en tävling för hushåll i hela Sverige som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. I ett års tid får deltagare inspireras till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra familjer i den stora Sverigekampen! Hushållens avfallsmängder mäts under tävlingens gång och det hushåll som lyckats minska mest vinner.

Hur når vi punkten där vi är nöjda och tillfreds med det vi redan har och får mer tid för familj och vänner? I Minimeringsmästarna får hushåll i hela Sverige tävla mot varandra i att minska sina avfallsmängder och hur vi kan leva mer hållbart. Tillsammans når vi en #nöjdpunkt och minskar på klimatavtrycket!

Mer information på Minimeringsmästarnas webbplats Länk till annan webbplats.

Utmaningar med olika teman

Under varje temaperiod fick minimeringsmästarna ett antal utmaningar kopplat till de olika temana. Varje utmaning är värd olika poäng som minimeringsmästarna hade chans att samla ihop. I slutet av perioden rapporterade hushållen och de digitala minimeringsmästarna in sina avklarade utmaningar på Minimeringsmästarnas webbplats.

Att konsumera hållbart handlar om att välja varor som håller länge, som har låg miljöpåverkan redan från början och som producerats under schyssta arbetsförhållanden.

Utmaning hållbar konsumtion på minimeringsmästarna.se Länk till annan webbplats.

Utmaningen handlar om att minska hushållens matsvinn. Det kan man göra genom att planera sina inköp, förvara maten rätt och ta hand om resterna.

Laholms kommun har gjort en film från när hushållen träffades för att lära sig mer om matsvinn.

Filmen hittar du på Laholms kommuns webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utmaning matsvinn på minimeringsmästarna.se Länk till annan webbplats.

Visste du att av allt avfall från hushållen i Sverige så utgörs 9 procent av farligt avfall! Utmaningen handlar om att inventera och minska mängden farligt avfall i hemmet.

Utmaning farligt avfall på minimeringsmästarna.se Länk till annan webbplats.

Människan har alltid delat med varandra men på senare år har det i stället övergått till eget ägande. Behöver vi verkligen ha ensamrätt på allt?

Utmaning delande på minimeringsmästarna.se Länk till annan webbplats.

Textilier är en viktig resurs som behövs i flera olika sammanhang: Kläder, möbler, heminredning och mycket mer. Men både produktionen och konsumtionen av textilier har en enorm miljöpåverkan som vi måste ändra på.

Utmaning textil på minimeringsmästarna.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Helena Westberg

Projektledare