Kartor över förorenade områden

De allra flesta områden som är eller kan misstänkas vara förorenade har kartlagts av Länsstyrelsen och kommunen. Se vilka områden som är misstänkt eller konstaterat förorenade via karta och få reda på hur du får mer information om förorenade områden i länet.

Karta över förorenade områden

Använd kartan över förorenade områden (EBH-kartan) för att se var det finns misstänkt eller konstaterat förorenade områden. Kartinformationen hämtas ur den nationella databasen EBH-stödet. 

Begär utdrag från kartan

Om du vill få ut information om specifika objekt i kartan eller specifika fastigheter kan du begära ett utdrag från Länsstyrelsen.

Det är viktigt att du får med följande uppgifter när du gör en begäran:

  • fastighetsbeteckning eller ID-nummer
  • kommun.

Observera att det endast är möjligt att få utdrag från kommuner i det egna länet.

Information om förorenade områden från andra aktörer

Det är fler än Länsstyrelsen som har information om förorenade områden. Kontakta i första hand den som är tillsynsmyndighet för området för att få mer information, vilket ofta är kommunen. Om kommunen inte är tillsynsmyndighet kan de oftast hänvisa dig rätt.

Även andra myndigheter kan ha information om förorenade områden, till exempel:

Försvarsmakten Länk till annan webbplats.

Trafikverket Länk till annan webbplats.

Sveriges geologiska undersökning Länk till annan webbplats.

Tänk på att ett område kan vara förorenat även om myndigheterna saknar uppgifter om området.

WMS-tjänster och nedladdningsbara geodata

Du som behöver tillgång till WMS-tjänster och nedladdningsbara shape-filer för förorenade områden kan använda länsstyrelsernas geodatakatalog.

Regionala programmet

Regeringen avsätter cirka 400 miljoner kronor per år för arbetet med förorenade områden. Huvuddelen av dessa medel fördelas till landets länsstyrelser. I oktober varje år söker Länsstyrelsen bidrag för inventering, utredning och tillsyn över förorenade områden från Naturvårdsverket. I ansökan görs också en redovisning av vad som gjorts under föregående år och hur man tänkt bedriva verksamheten framöver. Detta beskrivs i Länsstyrelsens regionala program för efterbehandling av förorenade områden.

I första hand skall den som förorenat marken stå för utredningar och åtgärdskostnader. Men går det inte att hitta en ansvarig enligt 10 kap miljöbalken och om det förorenade områden anses vara prioriterat så kan länsstyrelsen söka bidragsmedel för åtgärder från Naturvårdsverket. Åtgärdsmedel kan sökas när som under året under förutsättning att området ifråga är ordentligt utrett. Utredningsmedel kan sökas endast en gång per år.

Arbetet med tillsyn över förorenade områden bör ständigt öka på Länsstyrelsen, detta för att öka inslaget av privatfinansierade efterbehandlingsåtgärder.

Läs mer om länets arbete med förorenade områden

Länsstyrelsen har genomfört ett samarbetsprojekt med länets samtliga kommuner som har gått ut på att inventera och riskklassa gamla nedlagda avfallsdeponier.

Projektet har syftat i att dokumentera deponierna och bedöma om de utgör någon risk för människors hälsa och miljö. Inventeringen har genomförts genomförs enligt Naturvårdsverkets rapport 4918 och kallas för MIFO-metodiken Metodik för Inventering av Förorenade Områden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt med vägledningsmaterial om nedlagda deponier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från SGI (Sveriges geologiska information).

Inventering av nedlagda deponier i Kungsbacka kommun Pdf, 1.2 MB, öppnas i nytt fönster.

Inventering av nedlagda deponier i Varbergs kommun Pdf, 1.5 MB.

Inventering av nedlagda deponier i Falkenbergs kommun Pdf, 1.6 MB.

Inventering av nedlagda deponier i Halmstad kommun Pdf, 1.4 MB.

Inventering av nedlagda deponier i Hylte kommun Pdf, 1.7 MB.

Inventering av nedlagda deponier i Laholms kommun Pdf, 1.4 MB.

Sverige behöver fler bostäder och man behöver efterbehandla fler förorenade områden för att de inte skall utgöra risk för människors hälsa eller miljön. Därför finns från 2016 statsstöd specifikt till efterbehandling av förorenade områden inför bostadsbyggande.                        

Det finns ett antal områden i Sverige som förorenats av industriverksamheter och andra verksamheter. Regeringen införde under 2016 ett statsstöd specifikt till efterbehandling av förorenade områden inför bostadsbyggande. Det är huvudmannen som gör en ansökan till länsstyrelsen som i sin tur ansöker hos Naturvårdsverket. Huvudmannen för den statsfinansierade delen av projektet måste vara en myndighet eller kommunalförvaltning men får inte vara ett bolag.  

För att söka dessa medel ska följande villkor vara uppfyllda

  • Bidraget finansierar bara de delar av kostnaden för saneringsåtgärder där det inte finns ett ansvar enligt 10 kapitlet miljöbalken. Därför måste det finnas en ansvarsutredning.
  • Ansvarsutredningen måste vara godkänd av Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.
  • Man måste ha utrett om det uppstår en värdeökning av fastigheten.
  • Det måste finnas ett behov av bostäder.
  • En exploatering för bostäder skall försvåras utan finansiering.
  • Kommunfullmäktige ska som minst ha beslutat om att påbörja detaljplaneläggning för bostadsändamål.
  • Området ska vara förorenat och tillhöra MIFO riskklass 1-3 eller motsvarande.
  • Det skall finnas en huvudman för projektet.
  • Det ska finnas en realistisk tids- och kostnadsplan för respektive år som åtgärdsförberedelser, åtgärder och bostadsbyggande beräknas pågå. 

Ansökningsprocess

Ansökan om stöden görs hos Länsstyrelsen i det län där det förorenade området finns och det ska byggas. Länsstyrelsen skickar ansökan till Naturvårdsverket, som är den myndighet som fattar beslut.

Vägledningsmaterial för ansökan, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

WebbGIS Informationskarta Halland Länk till annan webbplats.

Här kan du även se potentiellt förorenade områden. Om du fäller ut fliken Miljö i kartan, så kan du ställa in de lager du vill se.

Kartor över miljöfarlig verksamhet

Se vilka miljöfarliga verksamheter som är tillståndståndspliktiga via karta och få mer information om verksamheterna.

Kontakt

Länsstyrelsen i Hallands län

Välkommen att kontakta oss på:

Telefon 010 - 224 30 00 (växel)

Dela sidan:

Landshövding

Anders Thornberg

Besöksadress

Slottsgatan 2, Halmstad

Postadress

301 86 Halmstad

Organisationsnummer

202100-2353

Följ oss