Vill du bygga ut snabbt bredband på landsbygden? Du kan söka stöd för projektet om bredbandet är till nytta för fler än bara dig själv.
Projektstöd till bredbandsutbyggnad finns till för att bygga ut snabbt bredband på landsbygden, så att personer som bor där ska kunna ta del av det digitala samhället. Ett grundläggande villkor för stödet är, att det ska vara till nytta för många. Du kan alltså inte få stöd för att bygga ut bredband bara till din egen fastighet eller verksamhet.
Endast juridiska personer kan söka stödet:
Du kan inte söka stödet som privatperson eller om du driver en enskild firma.
Det finns ett antal villkor du behöver uppfylla för att kunna få stödet.
På Jordbruksverkets webbplats finns mer detaljerad information om villkoren
Har du planerat att bygga ut bredband utan stöd på kommersiella villkor inom hela eller delar av något av områdena som du ser här nedan, kan du kontakta Länsstyrelsen i Hallands län. Länsstyrelsen kommer att be dig styrka dina utbyggnadsplaner med projekteringsunderlag.
Sökanden: IP-Only Networks AB
Projekt: Laholm Nordvästra
Teknik: Fiber
Publiceringsdatum: 2019-01-07
Områdeskarta, polygon Nordvästra Laholm
PTS Bredbandskarta Nordvästra Laholm
Sökanden: IP-Only Networks AB
Projekt: Laholm Sydöstra
Teknik: Fiber
Publiceringsdatum: 2019-01-07
Områdeskarta, polygon, Sydöstra Laholm
PTS Bredbandskarta, Sydöstra Laholm
I detta stöd finns det fortfarande medel kvar att söka.
Ansökningar som kommit in till och med den 31 december 2018 kommer att beslutas den 31 mars 2019.
Länsstyrelsen kommer att bedöma din ansökan utifrån vissa kriterier. Det är endast de högst prioriterade ansökningarna som får stöd
Mer information som rör denna åtgärd kan du läsa i kapitel 9 i den regionala handlingsplanen. Det är viktigt att du läser kapitlet om stödet innan du ansöker. Din ansökan kommer att bedömas och få poäng efter länets prioriteringar. Hur ansökan prioriteras och bedöms står i den regionala handlingsplanen.
Stödnivån i Halland är anpassad till de regionala förutsättningarna utifrån gemensamma riktlinjer som tagits fram av Jordbruksverket. I Hallands län får de som investerar i bredband 60 procent av de stödberättigande utgifterna.
Samma stödnivå används för alla projekt som beviljas stöd inom länet. Följande faktorer har vägts samman:
• Bredbandsnätens storlek, som utgår från antal personer per kvadratkilometer i länets olika kommuner.
• Markförhållanden, som speglas av andelen åkermark, betesmark, skog inklusive berg, myrar, mossar och liknande svåra marker samt andelen sjöar och vattendrag i länet.
• Historiska kostnader för bredbandsinvesteringar under åren 2010-2013 hämtade från bredbandsstödet i landsbygdsprogrammet 2007-2013. Riktlinjen syftar till att den privata insatsen i genomsnitt ska vara likvärdig kostnaden för en uppkoppling i tätort.
• Tillgång till marknadsaktörer i länet och vilka affärsmodeller de erbjuder. Brist på aktiva marknadsaktörer kan motivera en högre stödnivå.
Det är viktigt att du ansöker om stöd innan du påbörjar din investering. Du får inte ta med utgifter som du har haft innan ansökningsdatumet.
Du söker stödet i Jordbruksverkets e-tjänst för företagsstöd, projektstöd eller miljöinvesteringar.
Läs noggrant igenom förutsättningarna för stödet innan du ansöker, både på den här sidan och på Jordbruksverkets webbplats. På Jordbruksverkets webbplats får du även mer detaljerad information om hur du ansöker.
Din ansökan handläggs av Länsstyrelsen. När du har skickat in din ansökan får du en kvittens i e-tjänsten med ditt ärendes journalnummer. Det är din bekräftelse på att ansökan är inskickad och du kan därmed börja med de åtgärder du sökt stöd för.
Observera att kvittensen inte är ett beslut om stöd. Om du påbörjar din investering innan du fått beslut behöver du se till att du har annan finansiering, ifall du inte skulle få stödet.
Kommunerna och Region Halland har tillsammans ansvaret för att samordna utbyggnaden inom ramen för den regionala bredbandsstrategin.
Regional bredbandsstrategi för Halland finns att läsa på Region Hallands webb
När du har fått ditt beslut och din insats är helt klar och alla utgifter är betalda och bokförda ska du ansöka om slututbetalning. Ansök om slututbetalning innan slutdatumet i ditt beslut om stöd. Ansökningar som kommer in försent får avdrag på stödet.
Du kan även ansöka om delutbetalning innan investeringen eller projektet är helt klart. Föreningar som beviljats projektstöd kan i vissa fall ansöka om förskottsbetalning.
Ansökan om utbetalning består av två delar. Du ska först registrera dina utgifter i Jordbruksverkets e-tjänst och därefter ska du skicka in underlag till oss på Länsstyrelsen.
Du registrerar dina utgifter i Jordbruksverkets e-tjänst. Jordbruksverket har en guide om hur du ansöker om utbetalning, som du bör läsa igenom för att vara säker på att allt blir rätt.
Om du har blivit beviljad stöd för enhetskostnad eller fast ersättning så är det endast ett fåtal kolumner som måste fyllas i. Se mer information i guiden under kapitlet Enhetskostnad, fast ersättning och EIP och kapitlet Utgifter.
De utgifter du söker stöd för måste vara betalda innan du kan ta med dessa i en ansökan om utbetalning. Du får inte ta med några utgifter där faktura- eller betalningsdatum är före det datum som du skickade in din ansökan om stöd.
Guide till e-tjänsten för att ansöka om utbetalning (PDF)
Ansök om utbetalning av stöd i Jordbruksverkets e-tjänst
E-tjänsten kräver inloggning med BankID.
Finansiering
I ditt beslut om stöd ser du vilken finansieringstyp som beslutet omfattar och som du ska redovisa i din ansökan om utbetalning. Har du endast egen finansiering behöver du inte fylla i något under finansieringsfliken. Kontakta oss om du är osäker.
När du har registrerat utgifterna i e-tjänsten laddar du upp underlagen eller skickar dem via brev till oss på Länsstyrelsen. Underlagen ska ha ett försättsblad och numreras och sorteras i samma ordning som du registrerade dem.
Läs mer på Jordbruksverkets webbplats om vilka underlag som ska skickas in, och hur de ska sorteras.
Skicka underlaget till:
Ärenden som gäller jordbrukarstöden:
Länsstyrelsen i Hallands län, FE 5, Box 204, 826 25 Söderhamn
Ärenden som gäller projekt- och företagsstöd:
Länsstyrelsen i Hallands län, FE 26, Box 204, 826 25 Söderhamn
Fakturor
På fakturorna ska det framgå att de har koppling till det som du beviljats stöd för, och utgifterna ska finnas med i ditt beslut om stöd. Alla underlag som fakturan hänvisar till ska skickas med. Om du inte ansöker om utbetalning för hela beloppet ska du markera vilka utgifter du ansöker för.
Utgifter ska anges exklusive moms om du är momsredovisningsskyldig.
Betalningsbevis
Du ska skicka in kontoutdrag eller betalningsbevis som visar att du har betalat utgifterna.
Särredovisning i bokföringen
Alla utgifter som avser investeringen eller projektet ska särredovisas i bokföringen genom att bokföras på ett eget kostnadsställe eller med en särskild bokföringskod.
På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer om stödet.
Företagsfunktionen på Landsbygdsenheten
Anette Ekendahl
Telefon 010-224 32 31
Charlotte Blom
Telefon 010-224 34 10
Ewa Pettersson
Telefon 010-224 33 92
Hossein Salimi Brujeni
Telefon 010-224 34 02
Ingela Norell
Telefon 010-224 33 17
Linnéa Näsén
Telefon 010-224 32 90
Lina Johansson
Telefon 010-224 32 26
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.