04 jul 2019 klocka 06.30 - 19.00

Nya grödor för en ny marknad - studieresa till Skåne

fält med solrosor i vackert ljus från en solnedgång

Välkommen på vår resa till Skåne där vi ska besöka två gårdar som valt att odla flera olika grödor som vi hittills mest importerat. Resan riktar sig till dig som är verksam inom jordbruks- och trädgårdsföretag.

Det är grödor som efterfrågas när allt fler väljer att äta mer vegetabilier. Och varför importera när vi kan odla de här grödorna i Sverige? Dessutom tittar vi på hur man kan arbeta med att hålla uppe bördigheten och hur man klarar växtnäringsförsörjningen utan egna djur.

Vi börjar hos Magnus och Charlotte Bengtsson på Körslätts gård på vackra Söderåsen. Alla gårdens 130 hektar odlas ekologiskt med bland annat lupin, solrosor, majs som tröskas, och fröodling av alsikeklöver.

Majs, lupin och solrosor säljs till humankonsumtion. ”Det är roligt att producera till medvetna konsumenter”, säger Magnus. På gården finns också en mindre maskinstation och försäljning av ogräsharvar. Ett viktigt mål är att vara rädd om livet i marken, och med hjälp av mellangrödor lyckas man hålla jorden bevuxen
i stort sett året om.

Lunch äter vi på Bjärhus gårdsbutik i Klippan och fortsätter sedan till Fagraslätt nordost om Kristianstad.

Per och Katrin Modig och Pers bror på granngården, odlar här ekologiskt på 160 hektar. Per, som även är växtodlingsrådgivare vid HIR Skåne, är en pionjär när det gäller att odla nya grödor till livsmedel, och sedan ett 10-tal år finns här olika sorters bönor, och nu även quinoa, linser, potatis, lök, morötter, raps och spannmål. Bönor, linser och en del annat torkas, rensas, lagras och packas på gården. Målet är att leverera grödor som behövs och som är bra och nyttiga.

Praktisk information

Vi reser från Varberg norra 06.30 och är tillbaka cirka 19.00. Påstigning även i Falkenberg, Halmstad och Mellbystrand. Kostnad 500 kronor + moms. Lunch och fika ingår.

VAR: Olika platser i Skåne

KOSTNAD: 500 kronor + moms. Lunch och fika ingår.

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 30 jun 2019

Anmäl dig

Läs om hur Länsstyrelsen hanterar personuppgifter: www.lansstyrelsen.se/dataskydd

Kontakt