Årets guideprogram

Varje år arrangerar Länsstyrelsen i samarbete med lokala organisationer och föreningar flera aktiviteter i länets naturreservat. På våra aktiviteter kommer du till spektakulära platser tillsammans med guider som är experter på Hallands natur och kultur.

Här kan du ta del av årets guideprogram:

Aktiviteterna i år

Vi har gjort en riskanalys för varje aktivitet med anledning av covid-19. Det innebär bland annat att:

  • det finns ett max-antal deltagare för varje aktivitet (först till kvarn)
  • alla deltagare måste hålla avstånd till övriga deltagare
  • vissa moment i guidningen har anpassats till de nya omständigheterna
  • vissa aktiviteter har ställts in, se program nedan
  • För att minimera smittorisken rekommenderar vi just nu inte samåkning

Information om folkhälsomyndighetens rekommendationer på deras webbplatslänk till annan webbplats

Tyvärr har alla aktiviteter för april månad ställts in.

Bengtesgårds äng, onsdag 6 maj kl. 18.00

Fotovandring

Bengtesgårds äng är en hagmark med gamla ekar, askar och stora bestånd av hassel. I naturreservatet bedrivs slåtter som väcker minnen till ett gammaldags landskap. Fotomotiven är många. Fotovandringen tar cirka 3 timmar. Ta gärna med stativ och fika. Fotoguide är Thomas Andersson (tel. 070-229 00 52). Samling på naturreservatets parkering.

Mårtagården, onsdag 6 maj kl. 18.00

Fågelvandring

Mårtagården är ett av Hallands tre kulturreservat. Nu sjunger fåglarna som bäst. Följ med guiden Rolf Persson (tel. 0300-633 51) på en vandring i reservatets vackra marker. Vi är ute i minst två timmar. Samling vid Mårtagården.

Gäddevik, torsdag 7 maj kl. 17.00

Fotovandring

Vill du lära dig ta vackra naturbilder? Ta med din kamera, gärna stativ och följ med naturfotografen Annette Seldén (tel. 070-354 36 18) till ett av hennes favoritreservat. Under ett par timmar får du chansen att fånga våren i Gäddevik på bild och få med dig några råd och tips på hur du blir en bättre naturfotograf. Ta gärna med fikakorg! Obligatorisk föranmälan till Annette Seldén senast den 5 maj via mail: anmalan@telia.com. Vid regn kan turen ställas in eller flyttas.

Yttra Berg, torsdag 7 maj kl. 18.30

Historiska landskap i Berg

Det vackra landskapet i Yttra Berg är som ett stort museum över jordbrukets historia. Här finns bl. a. stora arealer medeltida åkermark som troligen övergavs i samband med digerdöden på 1300-talet. Spåren är många och lätta att se! Följ med historisk/geografen Pär Connelid (tel. 0702-00 07 78) på spaning i ganska lätt terräng (cirka 1,5 timme). Medtag fika! Samling vid Aronsgården, Yttra Berg, Gällared.

Osbecks bokskogar, lördag 9 maj kl. 09.00

Vårvandring på åsen

Finns det nått vackrare än att möta våren i den skira grönskan i en nyutslagen bokskog gående på en matta av vitsippor? Vi vandrar 2-3 timmar genom Hallandsåsens mäktiga pelarsalar och lyssnar på områdets speciella fåglar och förundras över alla fina nyutslagna blommor. Vi hoppas på fint väder så ta med fikakorgen. Guide är Ulf Ottosson (tel. 070-227 90 73). Samling vid reservatets stora parkering ovanför Dömestorp.

Gässlösa, lördag 9 maj kl. 14.00

Med kameran i lövsprickningen

Naturfotografen Patrik Leonardsson (tel. 070-6226121) guidar och lär ut hur du fångar vårens atmosfär på bild. I denna mäktiga bokskogsravin skapar vi bilder när träden står i sin skiraste vårgrönska. Bäcken i ravinen bjuder på många motiv där den sprudlande letar sig fram bland rester av gamla fördämningar och kvarngrunder. Samling vid reservatets parkering.

Sjöred, söndag 10 maj kl. 10.00 - INSTÄLLD!

Bokskogsvandring

Sjöreds naturreservat är relativt nybildat reservat. Det är en gammal bokskog som växer på en sluttning intill Mossjön. På våren kan man få se såväl vitsippor som liljekonvalj. Det finns ännu inga markerade vandringsleder utan vi får gå fritt i naturen. Vi kommer att gå cirka 4–5 km och vi är ute i tre timmar. Det finns en del blöta partier, så bra skor är en fördel. Ta med matsäck. Kontaktperson: Lars Andersson (tel. 070-418 44 24). Samling på Trafikverkets parkering vid Mossjön (väg 150)

Björkelund, söndag 10 maj kl. 10.00 - INSTÄLLD!

Vildbin i Halland

Krister Larsson har inventerat vilda bin på många ställen i Halland och Skåne och inleder dagen med att berätta om hur de vilda bina lever och mår. Sedan fikar vi i trädgården och ger oss ut i markerna och letar efter bin. Ta med egen matsäck. Totalt tre timmar. Kontaktperson: Ebba Werner (tel. 070-174 90 06). Samling vid gårdsplanen på Björkelund.

Fjärås Bräcka, söndag 10 maj kl. 11.00

Kulturhistoria på Fjärås Bräcka

Följ med Lars Persson som är auktoriserad guide på en kulturhistorisk vandring och upptäck det spännande landskapet på Fjärås Bräcka. Vandringen är cirka 1,5 timme lång. Vi rekommenderar kläder efter väder och bra skor. Samling vid naturums entré.

Ödegärdet, tisdag 12 maj kl. 09.00

Sinnesvandring för barn

Följ med på en vandring där vi upptäcker nyutslagen bokskog med alla våra sinnen genom olika övningar. Vi håller på i cirka 2 timmar. Passar barn från 7 år. Vid frågor kontakta Jessica Johansson (tel. 070-834 21 02). Samling vid grusparkeringen intill reservatet.

Svinamadsbäcken, onsdagen 13 maj kl. 18.30

På spaning i nya marker

Vi vandrar lugnt i det nya naturreservatet på Hallandsåsens sluttning tillsammans med naturguiden HG Karlsson (tel. 070-773 03 55). Vi tittar på gamla myrslåttermarker som nu håller på att restaureras. Förutom myrens växter lär vi se och höra fåglar. Vi är ute i cirka 2 timmar. Ta med fika och bra skor. Samling på parkeringsplatsen till Lugnarohögen i Hasslöv.

Aleskogen, lördagen 16 maj kl. 08.00

Fågelsång i Alet

Aleskogen är ett unikt område. Det finns knappast någon annan svensk tätort som kan erbjuda ett liknande frodigt fågeleldorado nästan mitt i stan. Vi vandrar runt och lyssnar på fågelsången. Kontaktperson: Anders Olovsson (tel. 0730-63 42 60). Samling på parkering intill Alevallen och förskolan.

Morups tånge, lördagen 16 maj kl. 10.00 - INSTÄLLD

Morups Tånge-dagen

En förmiddag för hela familjen i detta fina naturreservat. Fågelguidningar utgår från fyren 10.15 och 11.15. Möjlighet finns att utan kostnad gå upp i fyren och njuta av den vackra utsikten. Kontaktperson: Thomas Andersson (tel. 070-229 00 52). Samling på parkeringen vid fyren.

Äskhult, lördagen 16 maj kl. 14.00

Från istid till jordbrukslandskap

Följ med Tore Påsse ut i Äskhults historiska landskap. Vi lever i en värld som ständigt ändras. Hur såg Äskhult ut för länge sedan? Under denna vandring i Äskhults marker får du veta mer om landskapet, klimatets och vegetationens förändringar från istiden fram till idag. Regnar det denna dag så bjuder Tore Påsse istället på en musikalisk föreställning om vår föränderliga värld i cafét. Samling på Laret (bytorget i Äskhult).

Ödegärdet, lördagen 16 maj kl. 18.00

Dur i natur

Det lokala Indie/Folk/Popbandet Nü Fiona skapar ett unikt och stämningsfullt universum i bokskogen med gitarr, kontrabas, fiol, trummor och stämsång. Ta med picknick och filt. Samling vid grusparkeringen intill reservatet.

Anmälan via kalendern på Länsstyrelsens webbplats, ett begränsat antal platser.

Getterön, söndagen 17 maj kl. 09.00

Fågellyssning – vad hör vi?

Fåglar använder ljud för att kommunicera,
varna för fara och locka till sig en maka. Även om du inte ser fåglarna kan du ofta höra deras rop och sånger. Kom och lyssna till vårens fågelsång i naturum Getteröns närområde under ledning av vår naturvägledare. Samling utanför naturums entré.

Åstarpe mosse, söndagen 17 maj kl. 09.30

Vandring i ostörd vildmark

En vandring i naturskog och gammalt beteslandskap med kulturspår. Vi vandrar den befintliga slingan i reservatet plus lite till, cirka 5 km. Rejält på fötterna och fika i ryggsäcken. Räkna med minst fyra timmar ute. Kontaktperson: Ingar Petersson (tel. 070-588 87 88). Samling på Tivolitorget i Laholm.

Åkulla bokskogar, söndagen 17 maj kl. 09.45

Morgonpromenad längs Byasjön

Upplev mångfalden i Varbergs inland bekvämt genom bussen Åkturens fönsterruta – vi passerar de ikoniska Grimetonmasterna och den skira grönskan i Åkulla bokskogar innan vi hoppar av i Ästad. Härifrån tar vi den bekväma promenadvägen (3,3 km lång) genom naturreservatet Långanskogen till Öströö, där vi hoppar på bussen igen (tillbaka i Varberg 13.30). Vi gör en lunchrast vid Byasjön. Den som vill göra en längre vandring eller besöka något av fiken i trakten tar helt enkelt en senare buss tillbaka (går varannan timme). Länsstyrelsens friluftsstrateg Conradin Weindl (tel. 0703-47 11 67) berättar om hur naturen i Halland görs tillgänglig för alla. Kostnad: Ta med ditt periodkort eller köp en dagsbiljett ombord på bussen (75 kr). Samling i Varbergs bussterminal, hållplats E, kl.09.45 (OBS avgångstid för Åkturen!).

Mårås, söndagen 17 maj kl. 11.00

Skogsbada i Mårås

Naturen bjuder på bästa miljön för avslappning och vila. På den här guidningen utforskar vi vår alldeles egna relation till den läkande skogen genom alla våra sinnen. Övningar i naturnärvaro varvas med spännande information om skogens välgörande effekter och avslutas med en gemensam te-stund bryggd på skogens medicin. Vi är ute ca 2 timmar. Medtag sittunderlag och gärna ett extra klädlager då vandringen sker i långsamt tempo. OBS! Föranmälan krävs senast dagen före till guiden Andrea Wittmar (tel. 072-337 40 77). Samling vid parkeringen intill reservatet.

Särö Västerskog, söndagen 17 maj kl. 11.15

Upptäck Särö

Följ med vår guide Lars Persson (tel. 072-745 70 80) och njut av reservatets unika natur och kulturhistoria. Vandringen tar cirka 3 timmar och går mestadels på klipp- och skogsstigar. Ta gärna med fika. Samling på reservatets parkering, Gustav V:s väg.

Skipås, söndagen 17 maj kl. 14.00

Fotovandring i vårtid

Naturfotografen Patrik Leonardsson (tel. 070-622 61 21) guidar och lär ut hur du fångar stort och smått på bild. Vi vandrar med kameran i ett reservat som innehåller en stor variation av landskapstyper. Från ekdungar, bokskogssalar, alekärr till hagmarker och den vidunderliga utsikten från Klippekulle. Vi håller på i minst tre timmar så ta gärna med fika. Samling på reservatets parkering.

Såghuslund, onsdagen 20 maj kl. 18.00

Laholms lilla naturreservatspärla!

En vandring för dig som vill bekanta dig med Laholms kommuns egna naturreservat och lära sig fåglars läte och utseende. Vi promenerar under cirka 2 timmar längs Lagan på lättvandrad stig och lyssnar efter sångare, flugsnappare, hackspettar och andra fåglar. Ta gärna med egen kikare och fika. Fågelguide är Ulf Ottosson (tel. 070-227 90 73). Samling på reservatets västra parkering längs Kristianstadsvägen.

Äskhult, fredag 22 maj kl. 14.00

Fåglar och folktro

Är det sant att vi med hjälp av fåglar kan tyda väder? Eller att göken kan skvallra om onda eller goda nyheter, beroende på i vilket väderstreck man hör den gala. I alla tider har fåglar förknippats med olika tydor och spådomar. Följ med på en promenad där vi tittar närmare på vad folktron säger om några av våra vanligaste svenska fåglar. Samling på Laret (bytorget i Äskhult).

Grimsholmen/Smörkull, lördag 23 maj kl. 15.30 - INSTÄLLD

Naturvandring

Vandring med lokal guide i betesmarken där det inte bara finns intressanta växter och fåglar. På höjderna är de stora bronsåldersgravarna belägna och på Smörkull har en guldskatt hittats. Med den lokala guiden får vi spännande historier berättade för oss. Turen tar cirka 3 timmar, ta med fika. Ansvariga Agnetha Dannberg (tel. 0703-75 09 08) och Bengt Hackberg (0702-12 11 97). Samling vid parkeringen i Grimsholmens naturreservat.

Mårås, söndag 24 maj kl. 09.00

Fågelvandring

Vi går en runda ner till Jansbergssjön och sedan upp i den ljuvligt gröna bokskogen och lyssnar på fågelsången och spanar efter fåglar. Fåglar är huvudfokus, men vi kan även titta närmare på insekter och växter längs med stigen. 2–3 km vandring i lätt kuperad terräng och vi är ute i 2–3 timmar. Ta gärna med fika. Guide är Joel Jansson (070–491 23 42). Samling vid reservatets parkering.

Fjärås Bräcka, söndag 24 maj kl. 10.00

Ringmärkning och holkrunda

Ta chansen att se hur livet i holken ser ut på riktigt nära håll. För tredje året i rad går vi en holkrunda genom reservatet tillsammans med Jonas Örnborg och undersöker vilka holkar som är bebodda i år och om fågelungarna i så fall är stora nog för att ringmärkas. Ett projekt för att sprida kunskap om fåglar. Samling vid naturums entré.

Årnäsudden, måndag 25 maj kl. 18.00

Fågelvandring

Följ med naturguiden HG Karlsson (tel. 070-773 03 55) på promenadvänliga stigar. Vi tittar på fåglar och annat i reservatet. Medtag gärna fika och kikare. Samling på naturreservats parkeringsplats.

Lintalund, tisdag 26 maj kl. 09.00/13.00

Odlingslandskap och allemansrätt

Detta är en guidning på ”lätt svenska”. I de vackra ängs- och hagmarkerna kring
gården läser vi historien i landskapet och pratar om allemansrätten. Ta med fika och sittunderlag. Vi är där i minst två timmar. Kontaktperson är Gunilla Kabell (tel.
070-600 34 18). Samling på parkeringen till reservatet och café Våffel-stugan. OBS! Två turer under dagen.

Aleskogen, tisdag 26 maj kl. 19.00

En vandring med alla sinnen

Följ med naturguiden HG Karlsson (tel. 070-773 03 55) på en stillsam promenad
i försommarkvällen. Under två timmar lyssnar vi efter fågelsång, känner lukter
från naturen, smakar på vilda växter och får röra på naturföremål. Stigen är bred
och guidningen passar även dig som har synnedsättning. Samling på parkering intill
Alevallen och förskolan.

Karsefors, onsdag 27 maj kl. 18.30

Upplev en vårkväll i Karsefors

Följ med på en kvällspromenad i den ny-utslagna grönskan för att lyssna på fåglar och se vad vi hittar för växter. Guidar gör Tommy Westdahl (tel. 073-084 74 89). Medtag fika! Samling vid bron vid gamla fallet.

Näsbokrok, torsdag 28 maj kl. 18.00 - INSTÄLLD

Försommarvandring bland klappersten och strandängar

Blomningen brukar vara på topp vid den här tiden och förutom triftblomningen, räknar vi med att få se fjällnejlika, små-fingerört, backsmultron, knölsmörblomma, granspira och vattenklöver i blom. Vandringen tar cirka 2 timmar och vi gör en fikapaus på lämpligt ställe. Guide är Jan Kuylenstierna (tel. 073-063 00 49). Samling på reservatsparkeringen.

Sjö, söndag 31 maj kl. 10.00

Ätliga och användbara växter

Följ med överlevnadsexperten Juha Rankinen på en smaklig upplevelse genom de vackra kultur- och naturmarkerna i Sjö. Vi avslutar med att laga en vild lunch som vi avnjuter tillsammans. Vandringen tar cirka 4 timmar. Obs! Begränsat antal platser! Plats bokas via kalendern på: www.lansstyrelsen.se/halland. Samling vid parkeringen i Sjö.

Fjärås Bräcka, söndag 31 maj kl. 11.00 - INSTÄLLD

Bi- och humlevandring

Följ med på en vandring i bina och humlornas värld på Fjärås Bräcka. Göran Holmström, expert på bin och humlor är vår guide på vägen och kan berätta allt om våra små håriga, surrande vänner. Samling vid naturums entré.

Getterön, söndag 31 maj kl. 13.00

På spaning efter kryp

Följ med på småkrypsvandring kring naturum! Här får du träffa många av de småkryp som annars gömmer sig under löven på marken, under barken på ett träd och inuti en gammal stubbe. Naturen kryllar av småkryp, men alla är inte insekter! Vad skiljer en insekt, en spindel och en gråsugga åt? För att artbestämma småkryp måste man först räkna antalet ben, sex eller åtta stycken? Samling vid naturum Getterön.

Näsbokrok, måndag 1 juni, klockan 17.00

Fotovandring

Vill du lära dig ta vackra naturbilder? Ta med din kamera, gärna stativ och följ med naturfotografen Annette Seldén (tel. 070-354 36 18) till ett av hennes favoritreservat. Under ett par timmar får du chansen att fånga klippor och hav på bild och dessutom få med dig några råd på hur du blir en bättre naturfotograf. Ta gärna med fikakorg! Obligatorisk föranmälan till Annette Seldén senast den 29 maj via mail: anmalan@telia.com. Vid regn kan turen ställas in eller flyttas. Samling på parkeringsplatsen vid Näsbokrok.

Steningekusten, måndag 1 juni klockan 18.30

Sandheden blommar

Vandra längs Steningekustens norra strand mellan hällmarksljunghed och sandmarker. På vår enkla vandringstur, cirka 2 timmar, ser vi på de typiska växter som förekommer längs Hallandskusten. Ta med fika! Guidar gör Kill Persson, (tel. 070-321 62 22). Samling vid reservatets parkeringsplats i Stensjöstrand.

Mårtagården, onsdag 3 juni klockan 18.00

Nordhalländska hagar och ängar

Mårtagården är ett av Hallands tre kulturreservat. De senaste åren har två ängsbackar röjts från träd och buskar och förra året slogs de och räfsades. Arbetet syftar till att bevara och utveckla backarnas fina torrmarksflora. Kring husen växer ett antal förvildade trädgårdsväxter och i skogen intill finns bland annat sällsynta björnbär. Jan Johansson (tel. 070-866 98 64) guidar under cirka två timmars lätt vandring. Samling vid Mårtagården.

Åkulla bokskogar, torsdag 4 juni klockan 18.00

Sångare i bokskogen

Lars Hellsborn (tel. 076-043 87 04) tar oss med ut till någon del i Åkullas Bokskogar med dess sjöar. Här känner vi doften av försommarn och lyssnar till de fåglar som ännu sjunger. Medtag fika och kikare. Samling på naturum Getteröns parkering.

INSTÄLLT - Vessinge sandhedar, lördag 6 juni klockan 10.00

Bland blommor och bin

De blomsterrika markerna vid Vessinge-sjön har ett ovanligt rikt insektsliv. Krister Larsson (tel. 035-704 37) guidar bland blommor, fjärilar och vilda bin. Vandringen går i lätt terräng, tar cirka 2 timmar och avslutas med medhavd fika. Samling vid parkeringen till Veinge idrottsplats.

Björkelund, söndag 7 juni klockan 10.00

Humlesafari på Björkelund

Frida Nettelbladt guidar bland humlor på Björkelund. I juni är det humledrottningarna som flyger och Frida lär ut hur man artbestämmer dem. Ta med egen matsäck. Vi är ute i tre timmar. Kontaktperson: Ebba Werner (tel. 070-174 90 06). Samling vid gårdsplanen på Björkelund.

Getterön, söndag 7 juni, klockan 13.00

På spaning efter kryp

Följ med på småkrypsvandring kring naturum! Här får du träffa många av de småkryp som annars gömmer sig under löven på marken, under barken på ett träd och inuti en gammal stubbe. Naturen kryllar av småkryp, men alla är inte insekter! Vad skiljer en insekt, en spindel och en gråsugga åt? För att artbestämma småkryp måste man först räkna antalet ben, sex eller åtta stycken? Samling vid naturum Getterön.

Haverdal, söndag 7 juni klockan, 14.00

Fågelvandring

En vandring på sanddyner, över kusthed och i den säregna tallskogen när fågelsången är som rikast. Det är fåglar som är huvudmålet för turen, men vi tittar naturligtvis även på insekter och växter längs den 2–3 km långa och lätta vandringen. Halvvägs tar vi en fikapaus. Vi är ute i minst tre timmar. Fågelguide är Anders Wirdheim (tel. 070-513 75 76). Samling på den stora parkeringen intill Strandgården i Vilshärad.

Äskhult, söndag 7 juni klockan 14.00

Fem tusen års odlingshistoria

Det har bedrivits odling och bete i Äskhult i minst fem tusen år. Brons- och järnålderns åkrar är fortfarande synliga på flera ställen i byns marker. Följ med på en tur bland fornåkrarna och alla de andra historiska spåren i Äskultslandskapet. Historisk-geografen Pär Connelid (tel. 070-200 07 78) guidar i lätt terräng på byns inägor. Samling uppe bland husen.

Mårtagården, onsdag 10 juni klockan 18.00

Gamla åkrar och kanske en ödegård

Landskapet vid Mårtagården är fullt av spännande historiska spår, många med ett ursprung i medeltid. Med 1700- och 1800-talets kartor i handen vandrar vi genom gårdens marker och lär oss att ”läsa landskapet”. Historisk-geografen Pär Connelid (tel. 070-200 07 78) leder promenaden på cirka 1,5 timme. Samling vid Mårtagården.

Hökafältet, onsdag 10 juni klockan 19.00

Nattfåglar

Denna försommarkväll skall vi bekanta oss med Hökafältet i dess nya skepnad efter de arbeten man gjort inom projektet SandLife och nu i år med att anlägga våtmarker. Om vi hänger kvar tills det mörknar har vi chans att höra trädlärkans ljuvliga melodi och nattskärrans entoniga surr. Innan det mörknar tar vi en kvällsfika i det gröna. Guide är Ulf Ottosson (tel. 070-227 90 73). Vi samlas vid Hökagården, Kustvägen 2 i Mellbystrand.

Långhultamyren, torsdag 11 juni klockan 18.30

På öppna myrar

En sommarvandring på Långhultamyren – en av våra finaste våtmarker. Henrik Malm från Länsstyrelsen visar på områdets stora naturvärden och vilka tankar som finns kring framtida skötsel. Tag med fika och skor som tål väta. Vi är ute cirka två timmar. Kontaktperson: Karin Svedenman (tel. 073-540 35 74). Samling på parkeringen vid tegelhuset (Derome) mittemot busshållplatsen i Simlångsdalen.

Fjärås Bräcka, söndag 14 juni klockan 10.00

Mindfulnessvandring

Följ med fysioterapeut och rörelsepedagog Kristina Hedberg Karlberg på en långsam, behaglig promenad under tystnad och i stilla tempo. Ta med vattenflaska. Samling vid naturums entré. Anmäl dig till naturum.fjarasbracka@kungsbacka.se.

Lintalund, söndag 14 juni klockan 13.00

Växtvandring

I det gamla odlingslandskapet kring gården Lintalund finns en del av vårt gamla kulturlandskap kvar. För att uppmärksamma ”De vilda blommornas dag” går vi tillsammans med Hallands Botaniska Förening en runda i reservatet och ser vilka blommande växter vi kan hitta. Det finns även mycket fåglar och insekter som vi kan titta närmare på, men fokus är på växter och hur man kan identifiera dem. Ta gärna med fika och egen fältflora. Guide är Joel Jansson (tel. 070–491 23 42). Samling vid reservatets parkering.

Getterön, söndag 14 juni klockan 13.00

Humlesafari

Följ med på humlesafari! Våra lurviga vänner humlorna tillhör några av de viktigaste av naturens pollinatörer. På denna exkursion får du lära dig att känna igen flera av arterna. Vi fångar in humlor och tittar närmare på deras fina detaljer. Vid dåligt väder blir det istället bildvisning om humlor. Samling vid naturum Getterön.

INSTÄLLT - Yttra Berg, söndag 14 juni klockan 15.00

De vilda blommornas dag

Området har en rikare berggrund än om-givande marker, därför går det att finna många både vackra och ovanliga växter på de ogödslade ängarna. Området är kuperat men det krävs bara ett par oömma skor för att delta. Ta med fika – vi är ute i minst två timmar. Kontaktpersoner: Christer Andersson (tel. 070-575 71 43) och Solbritt Karlsson (tel. 072-706 25 69). Samling vid Aronsgården. Transport kan ordnas från Ullared på förfrågan till Solbritt senast dagen innan.

Getterön, fredag 19 juni klockan 14.00-15.00

Fågelskola: Gäss och svanar

Skåda fåglar under sommarlovet! Hur listar man egentligen ut vilken fågel som man har fått syn på? Med fågelskolan kan man lära sig mer om fåglar. Följ med vår naturvägledare ut på en guidning för hela familjen. Man kan välja om man vill delta i alla delar av fågelskolan eller endast någon enstaka gång. Kikare finns att låna. Ingen föranmälan.

Getterön, fredag 26 juni klockan 14.00-15.00

Fågelskola: Änder

Skåda fåglar under sommarlovet! Hur listar man egentligen ut vilken fågel som man har fått syn på? Med fågelskolan kan man lära sig mer om fåglar. Följ med vår naturvägledare ut på en guidning för hela familjen. Man kan välja om man vill delta i alla delar av fågelskolan eller endast någon enstaka gång. Kikare finns att låna. Ingen föranmälan.

Hållsundsudde-Sönnerbergen, söndag 28 juni klockan 10.30

Guidning till Lotsutkiken

Vill du lära dig mer om lotsarna och lotsutkiken på Mönster är det här ett tillfälle för dig. Vi vandrar med guiden Jan Olsson (tel. 070-585 61 87) gemensamt ut till den utvändigt nyrenoverade Lotsutkiken, som håller öppet under guidningen. Guidningen tar 1,5-2 timmar. Kom ihåg fikakorgen! OBS! Max antal deltagare är 35. Anmälan senast 26 juni till: jan.olsson@odontologi.gu.se. Samling på reservatets parkering längst ned på Mönstervägen.

Getterön, söndag 28 juni klockan 13.00

Fjärilsvandring

Under sommaren flyger ett hundratal dagfjärilsarter i vårt land. Med sin intensiva färgrikedom sprider de stor glädje. Men vad heter de och var hittar man dem? Vid dåligt väder blir det istället bildvisning om fjärilar. Samling utanför entrén till naturum

INSTÄLLT - Vapnö grustag, söndag 28 juni klockan 14.00

Barnvandring med lupinplock

En vandring för hela familjen där Maria Persson (tel. 070-475 59 58) från Hallands Botaniska Förening visar oss växter i Vapnö grustag och berättar om arter som kallas invasiva. Vilka är de och finns det några växter som inte borde vara där? Vi gör en gemensam insats och plockar bort invasiva växter för att främja den biologiska mångfalden. Länsstyrelsen deltar och berättar om sitt arbete med främmande arter. Samling på p-platsen inne i Vapnö grustag.


Getterön, Fredagen den 3 juli, klockan 14.00-15.00

Fågelskola: Rovfåglar

Skåda fåglar under sommarlovet! Hur listar man egentligen ut vilken fågel som man har fått syn på? Med fågelskolan kan man lära sig mer om fåglar. Följ med vår naturvägledare ut på en guidning för hela familjen. Man kan välja om man vill delta i alla delar av fågelskolan eller endast någon enstaka gång. Kikare finns att låna. Ingen föranmälan.

Haverdal, Lördagen den 4 juli, klockan 12.00-15.00

Vad finner jag på en strand?

Möt oss på stranden och följ med på en upptäcktsfärd utmed strandkanten. Vi letar strandfynd och lär oss vad det är vi hittar. Vi har håvar, vattenkikare och luppar med oss. Guide är Moa Pettersson (tel. 070-923 66 76). Vi finns på stranden utanför parkeringen längs ned på Tore Gudmarssons väg.

Fjärås Bräcka, Lördagen den 4 juli, klockan 19.30

Ekoxar vid Lygnern

Så här års är det hög tid för Sveriges största skalbagge att krypa upp ur marken för att hitta en partner och äta sav från ekarna. Vi tar oss upp längs Lygnerns norra sida för att hitta en plats där vi har chans att få se dessa stora insekter livs levande. Ove Johansson möter upp på plats och naturvägledare Arvid Enemar är kvällens värd. Vi är ute i minst tre timmar. Enkel fika från naturums café finns att köpa på plats. Samling på naturums parkering.

Haverdal, Söndagen den 5 juli klockan 12.00-15.00

Vad finner jag på en strand?

Möt oss på stranden och följ med på en upptäcktsfärd utmed strandkanten. Vi letar strandfynd och lär oss vad det är vi hittar. Vi har håvar, vattenkikare och luppar med oss. Guide är Moa Pettersson (tel. 070-923 66 76). Drop-in. Vi finns på stranden utanför den stora parkeringen i Vilshärad.

Vilshärad/Haverdal, Söndagen den 5 juli klockan 14.00

Fånga sommarkusten på bild

Tillsammans med naturfotografen Patrik Leonardsson (tel. 070-6226121) lär vi oss att fånga kustens vida vyer. På strandängar och sandstrand övar vi på att bygga upp bilden med förgrund, intressepunkter och den avslutande vida horisonten. Vi håller på i minst tre timmar så ta gärna med fika. Samling på den stora parkeringen intill Strandgården i Vilshärad.

Getterön, Fredagen den 10 juli, klockan 14.00-15.00

Fågelskola: Vadarfåglar

Skåda fåglar under sommarlovet! Hur listar man egentligen ut vilken fågel som man har fått syn på? Med fågelskolan kan man lära sig mer om fåglar. Följ med vår naturvägledare ut på en guidning för hela familjen. Man kan välja om man vill delta i alla delar av fågelskolan eller endast någon enstaka gång. Kikare finns att låna. Ingen föranmälan.

Getterön, Söndagen den 12 juli klockan 13.00

Humlesafari

Följ med på humlesafari! Våra lurviga vänner humlorna tillhör några av de viktigaste av naturens pollinatörer. På denna exkursion får du lära dig att känna igen flera av arterna. Vi fångar in humlor och tittar närmare på deras fina detaljer. Vid dåligt väder blir det istället bildvisning om humlor. Samling vid naturum Getterön.

INSTÄLLD - Morups tånge, Onsdagen den 15 juli klockan 18.00

Vadarkväll vid Morups tånge

Vi skådar fågel vid denna fantastiska vadarlokal, där allt kan hända. Ledare finns på plats. Vi är ute i två timmar. Kontaktpersoner är Ann-Jeanette Fagerblom (tel. 070-529 23 53) och Marita Niklasson (tel. 070-698 46 72). Samling vid Korshamns parkering, Morups Tånge.

Enet, Torsdagen den 16 juli klockan 18.30

En kulturhistorisk vandring i tid och rum.

Här på Enets ”strannabackar” låg byns skvaltkvarn, laxfiskarens stuga, båtakåsarna, förtöjningsplatsen för de större båtarna och de strandnära odlingarna. Vi ser tydligt olika tidsepokers strandlinjer. Den betade marken har en rik flora och vi kommer säkert att se många arter av fåglar. Vandring under cirka 2 timmar i lätt terräng. Bra med grova skor eller stövlar. Ta gärna med kvällsfika. Vår guide är Sören Mattsson (tel. 070-517 13 74). Samling vid Skepparstugan i Steninge.

Getterön, Fredagen den 17 juli klockan 14.00-15.00

Fågelskola: Måsar och tärnor

Skåda fåglar under sommarlovet! Hur listar man egentligen ut vilken fågel som man har fått syn på? Med fågelskolan kan man lära sig mer om fåglar. Följ med vår naturvägledare ut på en guidning för hela familjen. Man kan välja om man vill delta i alla delar av fågelskolan eller endast någon enstaka gång. Kikare finns att låna. Ingen föranmälan.

Långhultamyren, Söndagen den 19 juli klockan 10.30

Spaning efter myrliljor

Myrlilja är en flerårig ört, som blommar i juli – augusti. Den växer på fuktig mark, i kärr, mossekanter och stränder, vanligen på kalkfattig mark. Vi går en cirka 4 km lång slinga på myren. Där kan det vara rejält fuktigt, så det är bra att ha vattentäta skor eller stövlar. Vi är ute ett par timmar så ta med matsäck. Kontaktperson: Lars Andersson (tel. 070-418 44 24). Samling på naturreservatets parkering.

Getterön, Söndagen den 19 juli, klockan 13.00

Fjärilsvandring

Under sommaren flyger ett hundratal dagfjärilsarter i vårt land. Med sin intensiva färgrikedom sprider de stor glädje. Men vad heter de och var hittar man dem? Vid dåligt väder blir det istället bildvisning om fjärilar. Samling utanför entrén till naturum.

INSTÄLLD - Morups tånge, Onsdagen den 22 juli klockan 18.00

Vadarkväll vid Morups tånge

Vi skådar fågel vid denna fantastiska vadarlokal, där allt kan hända. Ledare finns på plats. Vi är ute i två timmar. Kontaktpersoner är Ann-Jeanette Fagerblom (tel. 070-529 23 53) och Marita Niklasson (tel. 070-698 46 72). Samling vid Korshamns parkering, Morups Tånge.

Getterön, Fredagen den 24 juli klockan 14.00-15.00

Fågelskola: Tättingar

Skåda fåglar under sommarlovet! Hur listar man egentligen ut vilken fågel som man har fått syn på? Med fågelskolan kan man lära sig mer om fåglar. Följ med vår naturvägledare ut på en guidning för hela familjen. Man kan välja om man vill delta i alla delar av fågelskolan eller endast någon enstaka gång. Kikare finns att låna. Ingen föranmälan.

Yttra Berg, Lördagen den 25 juli klockan 09.00

Liekurs i Yttra Berg

Ta med fika, lunch och egen lie, om du har någon. Begränsat deltagarantal. Anmälan till Solbritt Karlsson (tel. 072-706 25 69) eller mejl solbrittk@gmail.com. Samling vid Aronsgården.

Yttra Berg, Lördagen den 25 juli klockan 13.00

Slåtter i Yttra Berg

Alla är välkomna att delta i årets slåtter. Ta med eftermiddagsfika och gärna lie och räfsa. Kl. 18.00 bjuds slåtterfolket på gille med sill med tillbehör samt underhållning. Kontakt: Solbritt Karlsson (tel. 072-706 25 69). Samling vid Aronsgården.

Getterön, Söndagen den 26 juli klockan 13.00

Liv i vatten

Vad är det som döljer sig under ytan? Här finns krabater som simmar på rygg och andra som simmar på mage. Andra sticker upp en snabel från baken för att andras luft ovanför ytan. Vi undersöker vattenprover från naturreservatet och tittar på buksimmare, tångmärlor, fjädermygglarver och andra spännande vattendjur i stereolupp. Drop-in. Samling utanför entrén till naturum Getterön.

INSTÄLLD - Morups tånge, Onsdagen den 29 juli klockan 18.00

Vadarkväll vid Morups tånge

Vi skådar fågel vid denna fantastiska vadarlokal, där allt kan hända. Ledare finns på plats. Vi är ute i två timmar. Kontaktpersoner är Ann-Jeanette Fagerblom (tel. 070-529 23 53) och Marita Niklasson (tel. 070-698 46 72). Samling vid Korshamns parkering, Morups Tånge.


Skummeslöv södra, lördag 1 augusti klockan 10.00

Längs Blå kustslingan

Vi strosar cirka 3 km på en slinga i reservatet. Längs promenaden finns 6 stationer där kunniga guider ger dig information om naturen på både land och i hav, samt vad som händer när klimatet ändras. Annelie Ohlsson från Länsstyrelsen berättar om vad som gjorts i reservatet och varför. Medtag fika. Räkna med 2,5 timmar. Kontakt: Margareta Lindgren (tel. 073-087 48 90). Samling vid entrén till Skummeslövsbadet.

Hagön, lördag 1 augusti klockan 12.00-15.00

Vad finner jag på en strand?

Möt oss på stranden och följ med på en upptäcktsfärd utmed strandkanten. Vi letar strandfynd och lär oss vad det är vi hittar. Vi har håvar, vattenkikare och luppar med oss. Guide Moa Pettersson (tel 070-923 66 76). Välkommen och möt oss på stranden rakt ner från Hagöns camping. Drop-in

Haverdal, söndag 2 augusti klockan 14.00

Upptäck Haverdalsreservatet

Följ med naturguiden HG Karlsson (tel. 070-773 03 55) på en upptäcktsfärd i naturreservatet. Vandringen tar cirka 2 timmar. Ta med fika. Samling på reservatets parkering längst ned på Tore Gudmarssons väg.

Morups tånge, onsdag 5 augusti klockan 18.00

Vadarkväll vid Morups tånge

Vi skådar fågel vid denna fantastiska vadarlokal, där allt kan hända. Ledare finns på plats. Vi är ute i två timmar. Kontaktpersoner är Ann-Jeanette Fagerblom (tel. 070-529 23 53) och Marita Niklasson (tel. 070-698 46 72). Samling vid Korshamns parkering, Morups Tånge.

Hökafältet, lördag 8 augusti klockan 09.30

Hökafältet, förstört eller förbättrat?

Vad har resultatet blivit av de naturvårdande åtgärderna i reservatet. Vår förhoppning är att möta en del av de flyttfåglar som just anlänt eller stannat till för en liten vila. Vi vandrar 2–3 timmar förbi Lagans mynning och de nya våtmarkerna. Är vädret fint så fikar vi på något mysigt ställe. Guide är Ulf Ottosson (tel. 070-227 90 73). Representant från Länsstyrelsen medverkar. Vi samlas vid Hökagården i Mellbystrand.

Ödegärdet, lördag 8 augusti klockan 14.00 och klockan 16.00

Äventyr i Sagornas skog

Något fruktansvärt håller på att hända i den Magiska skogen i Sagans värld. Den elaka häxan Drak-Ulla smider onda planer. Hon håller på att koka en häxbrygd som ska förstöra hela skogens ekosystem så att inget längre kan leva där. Alla djur och varelser i skogen är skräckslagna. De vet inte vad de ska göra. De behöver hjälp! Guidningen tar två timmar och passar modiga och listiga barn med skarpa ögon från cirka 5 år och uppåt. Samling vid naturreservatets parkering. För frågor, kontakta guiden Alma Bågefalk (tel. 076-236 98 08). OBS! Två föreställningar!

Gamla Köpstad södra, söndag 9 augusti klockan 14.00

Bland fåglar och blommor

Följ med naturguiden HG Karlsson (tel. 070-773 03 55) på promenadvänliga stigar. Vi tittar på fåglar och annat i naturreservatet. Vi är ute en och en halv timme och aktiviteten passar alla åldrar. Båtmuseets med bland annat Galtabäcksskeppet från 1100-talet, är öppet kl. 13.00-16.00. Samling vid Båtmuseet i Galtabäck.

INSTÄLLD - Morups tånge, onsdag 12 augusti klockan 18.00

Vadarkväll vid Morups tånge

Vi skådar fågel vid denna fantastiska vadarlokal, där allt kan hända. Ledare finns på plats. Vi är ute i två timmar. Kontaktpersoner är Ann-Jeanette Fagerblom (tel. 070-529 23 53) och Marita Niklasson (tel. 070-698 46 72). Samling vid Korshamns parkering, Morups Tånge.

Trönninge ängar, torsdag 13 augusti klockan 18.00

Vadarkväll

Så här års brukar det samlas många sorters vadare och andra rastande fåglar på Trönninge Ängar. Vi kikar på dem från det fina gömslet. Fågelguide är HG Karlsson (tel. 070-773 03 55). Ta gärna med fika. Vi är ute i två timmar. Samling på parkeringen bakom Circle K vid Halmstad Arena.

Äskhult, lördag 15 augusti klockan 14.00

Äskhults historiska odlingar

Trädgårdsantikvarie Boel Nordgren guidar bland Äskhults kålgårdar och andra mindre odlingsytor. Hon berättar om vad som odlats, eller kan ha odlats, här före 1825 samt om det arbete som genomförts under senare år för att sätta fokus på den hushållsnära odlingen i byn och kvinnornas betydelse för denna. Samling uppe bland husen.

Biskopstorp, lördag 15 augusti klockan 20.00

Fladdermussafari

Häng med på fladdermussafari i sommarnatten med naturkonsult och guide Espen Jensen. Arrangemanget pågår i ungefär två timmar. Lampor och detektorer tillhandahålls av guiden. Kontaktperson: Espen Jensen (tel. 073-682 10 55). Samling vid stora parkeringen vid Kroksjön.

Morups tånge, söndag 16 augusti klockan 18.00

Fotovandring

Morups Tånge är ett välkänt naturreservat med många kvaliteter. Här möter kustlandskapet hav och himmel. Sensommaren är vadarfåglarnas tid. Men även fyren och fyrvaktarbostäderna inspirerar till vackra bilder. Fotovandringen tar cirka 3 timmar. Ta gärna med kvällsfika. Fotoguide är Thomas Andersson (tel. 070-229 00 52). Samling på parkeringen vid fyren Morups Tånge.

Hållsundsudde-Sönnerbergen, torsdag 20 augusti klockan 18.30

Vraka och strandfynd

Här har du chans att göra en naturvårdsinsats samtidigt som du lär dig lite av det som finns på stranden. Gösta Fransehn från föreningen Vrakat.se presenterar strandstädningen och naturguiden Arvid Enemar berättar om tång, musslor och andra roliga strandfynd. Vi räknar att vi är ute i minst två timmar så kom ihåg fikakorgen! Samling på reservatets parkering längst ned på Mönstervägen.

Björkelund, lördag den 22 augusti klockan 10.00

Trollsländor på Björkelund

Göran Sahlén håller ett kortare fördrag om trollsländors försurningskänslighet efter studie som bland annat genomförts i närheten av Björkelund. Därefter studeras trollsländor i fält. Kontaktperson Stefan Anderson (tel. 035 - 22 13 39). Samling på gårdsplanen i Björkelund.

Biskopstorp, lördag 22 augusti klockan 10.00

Stavgångsvandring i skogens tecken

HK Vandraren och Länsstyrelsen i Halland anordnar en vandring i Biskopstorps Naturreservat med tipsfrågor och stavgång på Skötselslingan och TG-leden runt Kroksjön, lördagen den 22 augusti. Start mellan 10.00 och 11.00. Prisutdelning klockan 12.45. Vi fikar efter vandringen. Kontaktperson Jan-Åke Bengtsson 0765-393030 eller janben4928@hotmail.com

Getterön, söndag 23 augusti klockan 08.00

Ringmärkningsvisning

Vart tar fåglarna vägen om hösten? Ringmärkning av fåglar har gett oss svaren. Under dagen får vi följa ringmärkarnas spännande arbete och delta i workshopen ”Ringmärk en fågel”, där du får prova på hur det är att vara ringmärkare. Vi erbjuder en ringmärkningsvisning mellan kl. 8-10 vid fågelstationen. Efter visningen mellan kl. 10-12 kan ni delta i workshopen ”Ringmärk en fågel” inne på naturum. Vi samlas vid fågelstationen intill naturum.

Kloö, söndag 23 augusti klockan 10.00

Användbara växter då och nu

Följ med på en upptäcktsfärd kring användningen av växter och svampar bortom ätlighet både förr och nu. Guide är Juha Rankinen. Turen tar cirka 2 timmar. Samling vid Femsjö skola. För frågor, kontakta Juha (tel. 070-205 04 65).

Sumpafallen, söndag 23 augusti klockan 10.30

Forsens hemligheter

En naturupplevelse vid Högvadsån i ett reservat med väl bevarade forsar. Tillsammans upplever vi denna unika naturmiljö med fåglar, fiskar och fjärilar. Tag med fika och klädsel efter väder. Grillplats finns. Vi är ute cirka två timmar. Samling på reservatets parkeringsplats. Guide: HG Karlsson (tel. 070-773 03 55)

Fjärås Bräcka, söndag 23 augusti klockan 11.00

Kulturhistoria på Fjärås Bräcka

Följ med Lars Persson som är auktoriserad guide på en kulturhistorisk vandring och upptäck det spännande landskapet på Fjärås Bräcka. Vandringen är cirka 1,5 timme lång. Vi rekommenderar kläder efter väder och bra skor. Samling vid naturums entré.

Gamla Köpstad södra/Utteros, söndag 23 augusti klockan 14.00

Vad finner man på stranden

Följ med marinbiolog Arvid Enemar (tel. 076-423 90 03) och upptäck snäckor, musslor, tång och annat på stranden. Vi är ute en dryg timme och evenemanget passar alla åldrar. Båtmuseets med bland annat Galtabäcksskeppet från 1100-talet, är öppet kl. 13.00-16.00. Samling vid Båtmuseet i Galtabäck.

Näsbokrok, torsdag 27 augusti klockan 17.00

Fotovandring

Vill du lära dig ta vackra naturbilder? Ta med din kamera, gärna stativ och följ med naturfotografen Annette Seldén (tel. 070-354 36 18) till ett av hennes favoritreservat. Under ett par timmar får du chansen att fånga klippor och hav på bild och dessutom få med dig några råd på hur du blir en bättre naturfotograf. Ta gärna med fikakorg! Obligatorisk föranmälan till Annette Seldén senast den 24 augusti via mail: anmalan@telia.com. Vid regn kan turen ställas in eller flyttas. Samling på parkeringsplatsen vid Näsbokrok.

Såghuslund – OBS, ny plats/reservat, torsdag 27 augusti klockan 18.00

Förföriska och vackra växter – invasiva arter i Laholm

Problemet med växter som kommit in med människans hjälp blir bara större. Det pågår ett projekt i länet och vi kommer redovisa vad vi har kommit fram till hittills och om olika försök att bekämpa arterna. Vi gör en liten utflykt för att studera några invasiva arter. Kvällen avslutas med medhavd fika och diskussioner. Kontaktperson: Margareta Lindgren (tel. 0730-87 48 90). Samling på Campus parkering (Skottegränd 3, Laholm).

Bollaltebygget, Björkelund, lördag 29 augusti klockan 10.00

Slåtter på Björkelund

Välkommen till den årliga slåttern på Naturskyddsföreningens äng vid Björkelund. Det finns räfsor och slipade liar att låna, men tag gärna med egna redskap. Du kan få hjälp med slipning och liehantering av våra instruktörer. Ta med hela familjen och njut av musik och trevlig slåttersamvaro. Hallands Naturskyddsförening bjuder på enkel förtäring. Kontaktperson: Ebba Werner (tel. 070-174 90 06). Samling vid gårdsplanen på Björkelund.

Fjärås Bräcka, lördag 29 augusti klockan 10.00

Nyfiken på spindlar

Åtta ben, hårig och många ögon, låter det bekant? I dag handlar det om spindlar, hur farliga är de? Spinner alla spindlar nät? Följ med naturpedagog Hans Lindqwist på spindelexpedition på Fjärås Bräcka och lär känna dessa åttabenta djur lite närmare. Guidningen tar ungefär 1,5 timme. Samling vid naturums entré.

Björkekullen, lördag 29 augusti klockan 20.00

Fladdermussafari

Häng med på fladdermussafari i sommarnatten med naturkonsult och guide Espen Jensen (tel. 073-682 10 55). Arrangemanget pågår i ungefär två timmar. Lampor och detektorer tillhandahålls av guiden. Samling vid parkeringen till badplatsen i Björkasjö.

Särö Västerskog, söndag 30 augusti klockan 11.15

Upptäck Särö

Följ med vår guide Lars Persson (tel. 072-745 70 80) och njut av reservatets unika natur och kulturhistoria. Vandringen tar cirka 3 timmar och går mestadels på klipp- och skogsstigar. Ta gärna med fika. Samling på reservatets parkering, Gustav V:s väg.

Bollaltebygget, söndag 30 augusti klockan 15.00

Kulturhistorisk sensommarvandring

Vi vandrar runt i kulturreservatet Bollaltebygget tillsammans med antikvarie Jenny Nord från Länsstyrelsen (tel. 010-224 33 15). Med anledning av Corona har hembygdsföreningen ej öppet Bollaltebygget i år och de kommer ej att sätta igång skvaltkvarnen. Så vandringen kommer därför att ske ute i de fria kring gården. Vandringen inleds kl. 15.00. Vi följer historiens vingslag från 1600-talet fram till idag och njuter av gårdens vackra marker. Rundvandringen tar cirka 1,5-2 timmar och avslutas med medhavd fika. Samling P-platsen till Bollaltebygget.

Hagön, Tisdag 1 september klockan 18.00

Svampsafari i strandskogen

Följ med naturguiden HG Karlsson (tel. 070-773 03 55) på jakt efter både ätliga och oätliga svampar. Samling vid infarten till Hagöns camping.

Osbecks bokskogar, Lördag 5 september klockan 14.00

Osbecks bokskogar – gammalt odlingslandskap

I den vackra lövskogen på Hallandsåsens nordsluttning vid Hasslöv finns en av Hallands rikaste fornlämningsmiljöer. Stora arealer övergiven åkermark, vägar, gravar och stenmurar avslöjar hur landskapet brukats under mer än två tusen år. Historisk-geografen Pär Connelid (tel. 070-200 07 78) tar er med på en cirka 2 timmar lång vandring. Samling på mellersta P-platsen inne i naturreservatet (avfart vid Hasslövs IP).

Äskhult, Lördag 5 september klockan 14.00

Äskhults restaureringar

Följ med på en vandring över Äskhult bys marker där du får lära dig om hur skötsel och restaureringar går till på kulturreservatets marker. Sedan 1996 har markerna restaurerats för att återspegla 1825 års markanvändning. Detta har skapat en mångfald av natur- och kulturvärden - och inte minst en känsla av en annan tid. Vandringen tar ca 3 timmar. Ta med fika. Guider är Jenny Nord och Carina Lundqvist från Länsstyrelsen i Halland. Samling uppe bland husen.

Björkelund, Söndag 6 september klockan 11-15.00

Svampens dag med svampvandring

Från klockan 11.00 finns svamputställningen färdig där vi visar de vanligaste svamparna. Du får gärna ta med egna fynd av svampar. Vid 13.30 gör vi en enkel svamppromenad i omgivningarna runt Björkelund. Aktiviteten slutar ca kl. 15.00. Ta med fika och svampkorg. Guidar gör svampkonsulent Kill Persson (tel. 070-321 62 22). Samling på gårdsplanen.

Ödegärdet, Söndag 6 september klockan 11.00

Trädens hemliga liv

Visste du att träden kommunicerar med varandra? Att det finns moderträd som tar hand om sina småplantor, men även andra omkringliggande träd? I ett komplext nätverk utbyter träden information med varandra under våra fötter. Guiden Katinka Johansson (tel. 070-363 76 77) tar er med på en guidning genom Ödegärdets vackra bokskog. Guidningen tar mellan 2 och 3 timmar. Vandringen är lätt, men vi kommer även att gå en del utanför stigen. Ta med fika. Samling på Ödegärdets parkeringsplats.

Getterön, söndag 13 september klockan 08.00

Ringmärkningsvisning

Vart tar fåglarna vägen om hösten? Ringmärkning av fåglar har gett oss svaren. Under dagen får vi följa ringmärkarnas spännande arbete och delta i workshopen ”Ringmärk en fågel”, där du får prova på hur det är att vara ringmärkare. Vi erbjuder en ringmärkningsvisning mellan kl. 08-10 vid fågelstationen. Efter visningen mellan kl. 10-12 kan ni delta i workshopen ”Ringmärk en fågel”. Vi samlas vid fågelstationen intill naturum.

Ullasjöbäcken, söndag 13 september klockan 10.30

Upptäck ett okänt naturreservat

Reservatet är ett av de större i Sydsverige. Här finns sammanhängande bokskogspartier och gammal naturskog med gott om ovanliga lavar och svampar. Henrik Malm guidar oss och berättar om arbetet med att restaurera naturskog och skapa ny ädellövsskog. Vi är ute i tre timmar så tag med fika. Kontaktperson: Karin Svedenman (tel. 073-540 35 74). Samling på parkeringen vid tegelhuset (Derome) mittemot övre busshållplatsen i Simlångsdalen.

Stora Drängabjär, söndag 13 september klockan 13.00

Svamputflykt

Följ med på en svampvandring där vi plockar både ätliga och oätliga svampar som vi undersöker och artbestämmer. Ta med svampkorg och fika. Längd cirka 3 timmar. Kontaktperson Sven Dahlbom (tel. 076-784 14 69). Samling i Öströö.

Skummeslöv södra, onsdag 16 september klockan 17.30

Svampvandring

Vad finns det för svamp i sandtallskogen? Bland tallar och björkar går vi på jakt efter vad som bjuds bland svampar. Turen tar cirka 2 timmar. Ta med fika och svampkorg. Guidar gör svampkonsulent Kill Persson (tel. 070-321 62 22). Samling på reservatets nya P-plats vid Skummeslövsbadet.

INSTÄLLT - Getterön, söndag 20 september klockan 09.00-16.00

Folk och Fåglar

En heldag runt naturum Getterön med guidade turer, föreläsningar, ringmärkningsvisningar och barnaktiviteter. För detaljerat program se www.folkochfåglar.se.

Åkulla bokskogar, lördag 26 september klockan 10.00

Långvandring i Åkulla bokskogar

Från parkeringen vid Åkulla Friluftsgård går vi först till Bockstensmannens fyndplats. Därefter går vi genom Nabbens naturreservat och Valaklitts naturreservat för att komma till Toppbjärs naturreservat. Inom Toppbjär finns huvuddelen av Bexells talande stenar, spritt över ett tämligen stort område, cirka 2,5 ha. När vi lämnar Toppbjär går vi Hallandsleden tillbaka till Åkulla Friluftsgård. Sista biten går vi på den gamla banvallen Varberg – Ätrans Järnväg (WbÄJ). Vandringen är ca 14 km lång och går omväxlande på stigar och vägar. Sträckningen är bitvis kuperad, så stadiga skor är nödvändiga. Ta med matsäck för två mål eftersom vi är ute i fem timmar. Kontaktperson: Lars Andersson (tel. 070-418 44 24). Samling vid Åkulla Friluftsgård.

Hägnan, Femsjö, Söndag 4 oktober klockan 10.00

Svamptur

Följ med svampkännaren Juha Rankinen på en tur i Elias Fries hemtrakter. Tillsammans letar vi svamp och lär oss om olika svampars egenskaper och användningsområden. Ta med svampkorg, fika, sittunderlag och svampbok om du har. Vi är ute ca 3 timmar. Samling vid Femsjö kyrka. För frågor, kontakta Juha (tel. 070-205 04 65). - Observera platsen! Då det står fel i guidebroschyren.

Getterön, Söndag 11 oktober klockan 08.00-12.00

Ringmärkningsvisning

Vart tar fåglarna vägen om hösten? Ringmärkning av fåglar har gett oss svaren. Under dagen får vi följa ringmärkarnas spännande arbete och delta i workshopen ”Ringmärk en fågel”, där du får prova på hur det är att vara ringmärkare. Vi erbjuder en ringmärkningsvisning mellan kl. 8-10 vid fågelstationen. Efter visningen mellan kl. 10-12 kan ni delta i workshopen ”Ringmärk en fågel” inne på naturum. Vi samlas vid fågelstationen intill naturum.

Fjärås Bräcka, Söndag 11 oktober klockan 10.00

Svampvandring

Följ med ut bland soppar, kremlor och riskor på en upptäcktsfärd på Bräckan tillsammans med biologen Hans Lindqwist. Vi undersöker mångfalden bland svampar, inte bara matsvamp. Turen tar cirka 2 timmar. Ta gärna med svampkorg och fika. Vi rekommenderar kläder efter väder och bra skor. Samling vid naturums entré.

Osbecks bokskogar, Lördag 17 oktober klockan 10.30

Höstfärger i Osbecks bokskogar

Följ med på en vandring i en höstfärgad bokskog. Vi går en slinga på cirka 5 km och kommer förutom träden att se utsikter över slättlandet, branta backar och bäckraviner. Ta med matsäck för ett mål. Kontaktperson: Lars Andersson (tel. 070-418 44 24). Samling vid reservatets stora parkering ovanför Dömestorp (avfart vid Hasslövs IP).

Gäddevik, Lördag 17 oktober klockan 11.00

Fotovandring

Vill du lära dig ta vackra naturbilder? Ta med din kamera, gärna stativ och följ med naturfotografen Annette Seldén till ett av hennes favoritreservat. Under ett par timmar får du chansen att fånga hösten i Gäddevik på bild och få med dig några råd och tips på hur du blir en bättre naturfotograf. Ta gärna med fikakorg! Obligatorisk föranmälan till Annette Seldén senast den 14 oktober via mail: anmalan@telia.com. Vid regn kan turen ställas in alt flyttas. Samling vid Shell i Fjärås kl 10.45.

Osbecks bokskogar, Söndag 18 oktober klockan 14.00

Med kameran i höstens bokskogssalar

Tillsammans med naturfotografen Patrik Leonardsson (tel. 070-622 61 21) ger vi oss in i dessa mäktiga pelarsalar och lär oss att fånga skogen själ med kameran. Vi håller på i minst tre timmar så ta gärna med fika. Samling på mellersta P-platsen inne i naturreservatet (avfart vid Hasslövs IP).

Danska fall, Söndag 25 oktober klockan 14.00

Fånga vattnets rörelse på bild

Tillsammans med naturfotografen Patrik Leonardsson (tel. 070-6226121) möter vi höstens trolskhet med kameran. Till Assmans brus inramat av höstens färger fångar vi vatten i rörelse. Stativ är ett måste och jag har tre stycken för utlåning. Vi håller på i minst tre timmar så ta gärna med fika. Samling vid reservatets parkering.

Stensån Äspered, Söndag 1 november klockan 12.00

Laxsafari i Stensån

Laxen är Hallands landskapsdjur. Följ med på en guidad visning till laxens och havsöringens lekplatser i Stensån under ledning av Hans Schibli (tel. 070-691 90 09) från Länsstyrelsen. Medtag oömma kläder, stövlar och fika. Mycket goda fotomöjligheter. Samling: Kör väg 24 söderut från Våxtorp cirka 5 km, sväng höger vid vägskylt ”Vindrarp 8 km”så hittar du samlingsplats vid fyrvägskorsning 300 m från väg 24. Önskas samåkning från Laholms station ring guiden senast dagen före.

Kontakt