Årets guideprogram

Varje år arrangerar Länsstyrelsen i samarbete med lokala organisationer och föreningar flera aktiviteter i länets naturreservat. På våra aktiviteter kommer du till spektakulära platser tillsammans med guider som är experter på Hallands natur och kultur.

Aktiviteterna månad för månad

Nedan kan du ta del av årets program månad för månad.

Näsbokrok, onsdag 6 april kl. 10.00

Kustens charm

Vårvandring i kustlandskap bland ljunghedar, bronsåldersrösen och klapperstensfält. Här letar vi vårtecken i form av djur och växter samt undersöker historiska landmärken. Enklare vandring, cirka 2 timmar, längs en delvis tillgänglighetsanpassad slinga samt möjlighet att gå en längre slinga vid intresse. Ta gärna med kikare, vandringskängor och fika. Guidar gör Pontus Dejenfelt, (tel. 070-325 08 87). Samling vid parkeringen i norra delen av reservatet.

Alet, fredag 8 april kl. 11.00

Trädens betydelse för vilda bin

Många gånger tänker man att det endast är blommor på ängarna som ger mat, skydd etc för vildbin. Men det finns även en mängd träd som har stor betydelse för vilda bin. Vandringen tar ca 1,5 timme i lätt terräng. Vi avslutar med fika på en av grillplatserna utmed stigen parallellt med havet. Tag med fika, sittunderlag, eventuellt lupp och kikare. Naturguide är Johanna Ugander (tel. 070-663 19 95). Samling på parkeringen vid Alevallen.

Näsbokrok, lördag 9 april kl. 10.00

Nyfiken på havsöringsfiske?

April är för många fiskare på kusten höjdpunkten på året, havsöringen går in på grunt vatten i jakten på föda vilket är perfekt om man är ute efter att försöka fånga en. Förutom goda chanser på att stifta bekantskap med havsöring finns här också fantastisk natur och mäktiga bronsåldersrösen. Aktiviteten tar cirka 2 timmar och börjar med lite teori kring vad som lever under ytan, hur man går till väga för att få ett lyckat fiske och vilken utrustning som krävs. Detta bryts av med fikapaus för att sen övergå till fiske för de med utrustning. Tänk på att det kan vara halt och att ha på kläder efter väder!

Guide är Robin Kanthe (tel. 076-032 41 69). Samling på parkeringsplatsen vid ingången till reservatet.

Biskopstorp, onsdag 13 april kl. 18.00

Fladdermöss och kattugglor

Skymningsvandring för att upptäcka fladdermöss och kattugglor i naturreservatet. Medtag egen fika (HK Vandraren har fika till självkostnadspris). Kontaktperson: Jan-Åke Bengtsson (tel. 076-539 30 30). Samling vid torpet Kroksjöholm (intill reservatets stora parkeringsplats vid Kroksjön).

Svarvareskogen, lördag 23 april kl. 09.00

Fågelmorgon

Låt oss möta vårfåglarna i Svarvareskogen som tillsammans med Skummeslövsreservaten utgör en del av det forna Skummeslövs flygsandfält. Vi vandrar i lättvandrad terräng i 2-3 timmar och lyssnar efter fåglar, ta gärna med kikare och fikakorg. Fågelguide är Ulf Ottosson (tel. 070-227 90 73). Vi samlas på Svarvareskogsvägen vid Skummeslövs tennisklubb, Busshållplats Skummeslövs strand.

Biskopstorp, lördag 23 april kl. 10.00

Stretteliensslingan

Vandring i Biskopstorps Naturreservat på Stretteliensslingan, cirka 3 km. Temat är nyckelbiotoper. Medelsvår vandring. Medtag egen fika. Kontaktperson: Jan-Åke Bengtsson (tel. 076-539 30 30). Samling vid Fästampaåsens parkering.

Fjärås bräcka, lördag 23 april kl. 10.00-17.00

Naturturismens dag

Vi vill ge dig som besökare en dag fylld av inspiration, upplevelser och nya insikter för en aktiv fritid i vår halländska natur. Du möter företag och aktörer som sysslar med naturturism, natur och friluftsliv.

Under dagen kan du även följa med på guidningar, äta och fika på en massa godsaker. För mer info om program och guidningar under dagen gå in på www.naturumfjarasbracka.se Länk till annan webbplats..

Sjöred, söndag 24 april kl. 10.00

En vandring till bokarna

Med start i Abild gör vi en långvandring på cirka 16 km i mestadels lättrampad terräng. Vi passerar genom omväxlande skogsområden norr om Mossjön, korsar väg 150 och besöker Sjöreds naturreservat. Här finns runt 150 år gammal bokskog och en del grova ekar tillsammans med hassel. Har vi tur får vi se bokar som börjar slå ut, blommande liljekonvalj och vitsippor i reservatet. Ta med fika för två mål. Kontaktperson: Alf Rolandsson (tel. 070-577 71 17). Samling på parkeringen vid Abilds kyrka.

Prästaskogen, söndag 24 april kl. 13.00

Längs Krokån

I samband med Hallands Naturskyddsförenings årliga länsstämma arrangeras i en guidad vandring i Prästaskogen i Knäred. Det blir en exkursion utmed Krokån i det nya naturreservatet. Efter vandringen bjuder föreningen på fika i kvarnen. Anmälan till fikan obligatorisk senast 22 april via sodrahalland@naturskyddsforeningen.se. Kontaktperson: Kerstin Seger (tel. 070-561 74 32). Samling på parkeringen vid hängbron vid kvarnen nere vid Krokån.

Yttra Berg, måndag 25 april kl. 18.00

Rishänta i Yttra Berg

Alla är välkomna att hjälpa till att städa slåtterängarna genom att plocka ris, räfsa och elda. Hembygdsföreningen bjuder på kaffe och fralla. Kontakt: Solbritt Karlsson (tel. 072-706 25 69). Samling vid Aronsgården.

Hägnen, tisdag 26 april kl. 09.00, 10.00 och 12.00

Upplev Hägnen

Vandring i ojämn terräng på udden Hägnen, med fokus på att uppleva och utforska skogen. Det blir även en enkel introduktion om Hägnen och om bokskogens ekologi. Guidningen tar ca en timme, och är anpassad för åldersgruppen 10-13 år. Guidar gör Turid Brodin, (tel. 073-829 79 01). Samling vid Femsjö skola en halvtimme innan guidningen börjar (dvs 08.30. 09.30 och 11.30). OBS! tre tillfällen.

Hägnen, onsdag 27 april kl. 09.00, 10.00 och 12.00

Upplev Hägnen

Vandring i ojämn terräng på udden Hägnen, med fokus på att uppleva och utforska skogen. Det blir även en enkel introduktion om Hägnen och om bokskogens ekologi. Guidningen tar ca en timme, och är anpassad för åldersgruppen 10-13 år. Guidar gör Turid Brodin, (tel. 073-829 79 01). Samling vid Femsjö skola en halvtimme innan guidningen börjar (dvs 08.30. 09.30 och 11.30). OBS! Tre turer under dagen.

Fjärås bräcka, lördag 30 april kl. 10.00

Mindfullnessvandring

Följ med på en vandring i stillhet och lugn takt och med vakna sinnen på Fjärås Bräcka. Vandringen sker i i tystnad med några stop på vägen. Ledare är Kristina Hedberg Karlberg som är fysioterapeut och rörelsepedagog. Samling vid naturums entré. Tänk på att ha vattenflaska, kläder efter väder och bekväma skor. Vandringen varar i en timma. Anmäl dig till vår mail: naturum.fjarasbracka@kungsbacka.se. Start vid naturum.

Gäddevik, torsdag 5 maj kl. 18.00

Fotovandring

Ta med din kamera, gärna stativ, och följ med naturfotografen Annette Seldén. Under några timmar får chansen att fånga vackra Gäddevik i ljuvlig vårskrud på bild och samtidigt få med dig några råd och tips på hur du blir en bättre naturfotograf. Vid frågor kontakta Annette Seldén på seldenphoto@telia.com. Samling vid parkeringsfickan utefter Tostaredsvägen intill reservatet.

Hökafältet, lördag 7 maj och söndag 8 maj kl. 10.00-15.00

ODLA Konstworkshop - Forest floor

Välkommen att skapa konst på Hökafältet av naturens material. Vi arbetar tillsammans under ledning av konstnär och arkitekt Ulf Mejergren. Workshopen kräver inga förkunskaper och är gratis. Barn under 12 år i sällskap med vuxen. Vi bjuder på fika och lättare lunch. OBS max 15 platser på workshopen. Anmälan: odla.anmalan@gmail.com Länk till annan webbplats. (märk anmälan ”Hökafältet”).

Åkullaboket, lördag 7 maj kl. 11.00

I Bockstensmannens fotspår

I det nya naturreservatet Åkullaboket finns spännande rester efter en medeltida ödegård. Förmodligen övergavs den i samband med digerdöden på 1300-talet och kanske var den en del av konflikten som kostade Bockstensmannen livet några år efter den stora pandemin. Under ledning av historisk-geografen Pär Connelid (tel. 070-200 07 78) vandrar vi runt bland öde åkrar och andra välbevarade lämningar i den vackra bokskogen. Vandring i ganska lätt terräng under cirka två timmar. Samling på parkeringen vid Åkulla Friluftsgård (Ö delen, vid infarten).

Osbecks bokskogar, söndag 8 maj kl. 10.00

Osbecks bokskogar – ett urgammalt kulturlandskap

På Hallandsåsens nordsluttning finns en av länets ”hetaste” fornlämningsmiljöer. Stora delar av marken inom naturreservatet har faktiskt odlats under mer än 2000 år. Bland åkrarna finns gravar och på många ställen letar sig de gamla vägstråken fram. Spåren är ovanligt många och tydliga. Historisk-geografen Pär Connelid (tel. 070-200 07 78) tar oss med på en cirka 2 timmar lång vandring genom landskapets historia. Samling på mellersta P-platsen inne i naturreservatet (avfart vid Hasslövs IP).

Biskopstorp, söndag 8 maj kl. 10.00

Längre vandring i de södra delarna

Vi följer fyra av de markerade slingorna i Biskopstorp, ett av södra Sveriges största skogsreservat. Här har vi en unik miljö med mäktig sprickdalsterräng, porlande bäckar, gammelskogar och skogsbetande tamboskap. Vi hoppas kunna bjuda på omväxlande vandring i fagra vårfärger när vi slår ihop Grytåsen-, Skogsstugan-, Hålvägs- och Knaggaredslingorna som passerar genom imponerande bokskog, intressanta hålvägar och över vackra ängar. Ta med fika. Kontaktperson: Alf Rolandsson, (tel. 070-577 71 17). Samling på sydöstra parkeringen vid Grytåsen (för vägbeskrivning: Se STF Södra Hallands hemsida).

Fjärås bräcka, söndag 8 maj kl. 11.00

Vårvandring med backsippor

Följ med naturums pedagog på en vårpromenad längs Gröna slingan på jakt efter backsippor och andra vårtecken. Ta gärna med matsäck då det blir fikapaus längs vägen. Promenaden tar ca 1,5 timmar. Start vid naturum.

Hördalen, söndag 8 maj kl. 11.00

Under ekarna

Följ med på en vandring med guiden Lars Persson (tel. 072-745 70 80) till en enastående vacker liten dalgång sydost om Särö. Vandringen tar cirka 1,5 - 2 timmar. Ta gärna med fika.

Samling sker på Kungsbacka Golfklubbs parkeringsplats, Hamravägen 15.

Björkelund, söndag 8 maj kl. 14.00

Myror

Moa Pettersson (tel. 070-923 66 76) guidar oss bland arbetare, soldater och drottningar. Vi beger oss ut i fält för att se vilka olika arter av myror vi kan hitta på fastigheten. Medtag fika och lupp om du har. Samling vid gårdsplanen på Björkelund.

Alenäs, onsdag 11 maj kl. 19.30

Kvällsvandring på nya stigar

Följ med naturguiden HG Karlsson (tel. 070-773 03 55) på den nya vandringsleden i Alenäs naturreservat. Vi går genom ekhagar och gammal skog ned till en liten sjö. Här lyssnar vi på enkelbeckasinens märkliga ljud och kanske får vi höra sparvugglan framåt skymningen. Samling vid Mahults bygdegård för samåkning.

Ullarp, torsdag 12 maj kl. 17.30

Fotovandring

Reservatet består dels av gammal hagmark med grova ekar, samt en lummig lövskog. En mångfald av växter och fåglar finns i reservatet. Thomas Andersson/N (tel. 070-229 00 52) lär dig fotografera bättre makrobilder och naturbilder. Medtag kamera och fika. Samling på parkeringsplatsen i reservatet.

Getterön, fredag 13 maj kl. 10.00

Fågellyssning – vad hör vi?

Under häckningssäsongen framför många fågelarters hannar sin vårsång. Fåglar använder ljud för att kommunicera, varna för fara och locka till sig en maka. Även om du inte ser fåglarna kan du ofta höra deras rop och sånger. Kom och lyssna till vårens fågelsång i naturum Getteröns närområde under ledning av vår naturvägledare. Samling utanför entrén till naturum Getterön.

Alet, lördag 14 maj kl. 08.00

Fågelsång i Alet

Aleskogen är ett unikt område. Det finns knappast någon annan svensk tätort som kan erbjuda ett liknande frodigt fågeleldorado nästan mitt i stan. Vi vandrar runt och lyssnar på fågelsången.

Ansvariga är Anders Olovsson (tel. 0730-63 42 60) och Julius Wengelin Grantén (tel. 0702-74 64 44). Samling på parkeringsplatsen vid Alets idrottsplats.

Hökafältet, lördag 14 maj kl.10.00

Vandring med fågeltema

En vandring till Lagaoset, över strandängar och fuktiga betesmarker. Leif Ottosson (tel. 070-220 31 12) och Rikard Klang guidar oss. Vi hoppas på gynnsamt väder så både fåglar, insekter och växter visar sig från sin bästa sida. Packa ner kikare och fika i ryggsäcken. Samling P-platsen på vägen mot Hökhult (mitten av reservatet)

Biskopstorp, söndag 15 maj kl. 10.00

Paddesjöslingan i lugnt tempo

Vandring i Biskopstorps Naturreservat på Paddesjöslingan, cirka 3 km, Temat är skog. Medelsvår vandring. Medtag egen fika. HK Vandraren har fika till självkostnadspris. Kontaktperson: Jan-Åke Bengtsson, (tel. 076-539 30 30). Samling vid torpet Kroksjöholm (intill reservatets stora parkeringsplats vid Kroksjön).

Fjärås bräcka, söndag 15 maj kl. 11.00

Vårblommor på Fjärås Bräcka

Följ med på en botanisk vandring med guide Jan Kuylenstierna mot Limmanäs lund och få möjlighet att bekanta dig närmare med växter som desmeknopp, vårlök och smånunneört. Promenaden tar ca 1,5 timmar. Start vid naturum.

Yttra Berg, tisdag 17 maj kl. 11.00-15.00

Öppet hus i reservatet

Guide från Länsstyrelsen finns på plats på gården mellan 11.00 och 15.00. Kom och titta in i gårdens hus och lär dig mer om naturreservatet och Aronsgården. Kontaktperson: Ylva Sass (tel. 010-224 33 41). Samling nere vid Aronsgården.

Biskopstorp, onsdag 18 maj kl. 10.00

I bokens salar

Vandring i ett av södra Sveriges största bokskogsreservat bland fågelsång och höga trädkronor. Under denna utmanande vandring, ca 3 timmar, sätter vi våra sinnen på prov; lyssnar, tittar, luktar och smakar på alla intryck och slappnar av – vi tar ett skogsbad. Ta gärna med kikare, vandringskängor, fika och vatten. Guidar gör Pontus Dejenfelt (tel. 070-325 08 87). Samling vid reservatets stora parkeringsplats vid Kroksjön.

Såghuslund, onsdag 18 maj kl. 18.00

Laholms egen lilla naturreservatspärla!

För den som vill bekanta sig med Laholms kommuns egna lilla reservat och lära sig fåglars läte och utseende med mera. Vi promenerar under cirka 2 timmar längs Lagan på lättvandrad stig och lyssnar efter sångare, flugsnappare, hackspettar och andra fåglar. Ta gärna med egen kikare. Fågelguide är Ulf Ottosson (tel. 070-227 90 73). Samling på reservatets västra parkering längs Kristianstadsvägen.

Tjuadal, onsdag 18 maj kl. 18.00

Fotovandring

Ta med din kamera, gärna stativ, och följ med naturfotografen Annette Seldén. Under några timmar får chansen att fånga kulturlandskapet i den skira vårgrönskan på bild och samtidigt få med dig några råd och tips på hur du blir en bättre naturfotograf. Vid frågor kontakta Annette Seldén på seldenphoto@telia.com. Samling på parkeringsplatsen vid Frillesås kyrka.

Mårtagården, torsdag 19 maj kl. 18.00

Fågelvandring

Mårtagården är Hallands första kulturreservat. Denna tid på året sjunger fåglarna som bäst. Följ med guiden Rolf Persson (tel. 0735-615329) i reservatets vackra marker. Ta med kikare och fika. Vi är ute i minst 2 timmar. Samling vid Mårtagården.

Björkelund, lördag 21 maj kl. 10.00

Vildbin i Halland

Krister Larsson har inventerat vilda bin på många ställen i Halland och Skåne och inleder dagen med att berättar om hur de vilda bina lever och mår. Sedan fikar vi i trädgården och ger oss ut i markerna och letar efter bin. Ta med egen matsäck. Kontaktperson Ebba Werner (tel. 070 – 174 90 06). Samling vid gårdsplanen på Björkelund.

Fjärås bräcka, lördag 21 maj kl. 11.00

Landskapshistoria på Bräckan

På Fjärås bräcka finns massor av välbevarade spår som visar hur människor under långliga tider färdats, odlat och begravt sina döda. Under ledning av historisk-geografen Pär Connelid (070-200 07 78) tittar vi på flertusenåriga hålvägar, medeltida åkrar, brons- och järnålderns gravar m m. Vi får också möjlighet att bekanta oss med flera av de nya informationsskyltarna som berättar om Bräckans historia och natur. Vandring i tämligen lätt terräng under cirka två timmar. Samling utanför Naturum.

Skipås, söndag 22 maj kl. 09.30

Livet under kronorna

Under Biologiska mångfaldens dag spanar vi in fågellivet i reservatet som går under namnet ”Guds gröna ängar”. Enklare vandring under ca 2,5 timme, bland bokskog, betesmarker och alkärr söker vi medan vi ser hur vårblomningen tagit sig. Ta gärna med kikare, vandringskängor och fika. Guidar gör Pontus Dejenfelt, (tel. 070-325 08 87). Samling på parkeringen till reservatet.

Södra Skummeslöv, söndag 22 maj kl. 10.00

Strandnära vandring

Vi gör en rundvandring i östra delarna av Båstad och sydligaste delen av Skummeslöv. Vandringen är cirka 12 km lång och präglas av hav, barrskog, sjö och å. En lätt vandring på fem timmar. Ta med matsäck för ett mål. Guide är Lars Aronsson (tel. 073-069 99 66). Samling på parkeringen till Båstad station.

Äskhult, söndag 22 maj kl. 13.00

Äskhults kulturhistoriska landskap

Följa med ut på en guidad tur i Äskhults historiska odlingslandskap. I kulturreservatet återskapas successivt ett småskaligt kulturlandskap med små åkrar, odlingsrösen och slåtterängar. Stora arealer planterade granskogar har avverkats för att ge plats åt ett öppet, betat ljunghedslandskap. På denna guidning får du hjälp att se människans påverkan på landskapet men även det arbetet som pågår i reservatet idag. Anmäl dig i kaffestugan vid ankomst. Kontakt: Julia Mielke (tel 0300-83 46 05 eller 0300-83 47 60). Samling uppe på bytorget.

Mårås, tisdag 24 maj kl. 09.00 och 13.00

Guidning på lätt svenska

Vi lär oss om naturreservat och upplever naturen i bokskogens salar med våra sinnen. Vi pratar om Sveriges unika Allemansrätt som också innebär ansvar och respekt för naturen. Ta gärna med sittunderlag och fika! Vi är ute minst 2 timmar. Kontaktperson: Gunilla Kabell (tel. 0706-00 34 18).

Samling på parkeringen till reservatet. OBS! Två turer under dagen.

Näsbokrok, tisdag 24 maj kl. 18.00

Försommarvandring bland klappersten och strandängar.

Blomningen brukar vara på topp vid den här tiden och förutom triftblomningen, räknar vi med att få se fjällnejlika, småfingerört, backsmultron, knölsmörblomma, vårklynne, vattenklöver och granspira i blom. Granspiran blommade rikligt på två nya lokaler 2020. Vandringen går i lätt lite stenig terräng och tar cirka 2 timmar. Guide är Jan Kuylenstierna (tel. 073-063-00-49). Samling på reservatsparkeringen.

Åstarpe mosse, torsdag 26 Maj kl. 09.00

Upptäck Åstarpe mosse

Här uppe på Hallandsås varvas Norrlandslik barrskog och torvmossar med lummig lövskog och rika kärrmarker. Här kan man faktiskt träffa på vad som helst. Vi vandrar i dessa intressanta marker i 2-3 timmar, ta med fikakorg och kikare. Ulf Ottosson guidar (tel. 070-227 90 73). Vi samlas vid parkering i reservatet.

Trönninge ängar, lördag 28 maj kl. 08.00

Våtmarken växer!

Det har genomförts stora förändringar av våtmarken på Trönninge ängar de senaste åren. Våtmarken har utvidgats och försetts med nya öar. Förändringarna har slagit väl ut, och 2021 blev ett lyckat häckningsår. Tanken med denna utflykt är i första hand att visa på resultatet, men vi kommer naturligtvis även att ägna fåglarna intresse. Ansvarig är Annelie Larsson (tel. 0709-26 46 23). Samling på parkeringsplatsen närmast gömslet på Trönninge ängar.

Grimsholmen, lördag 28 maj kl. 16.00

Natur- och kulturvandring

På denna naturpärla i Falkenbergs kommun får vi, förutom att se fantastiskt vacker natur, en guidning av Christina Lönnsjö som bjuder på både intressant fakta om platsen och sägner från trakten. Här finns även växter och djur som är mer eller mindre unika från platsen samt fornminnen att undersöka. Ansvarig: Agneta Dannberg (tel. 070-375 09 08). Samling på reservatets stora parkering.

Stora Drängabjär, söndag 29 maj kl. 08.00

Sångare i bokskogen

Lars Hellsborn (tel. 076-043 87 04) tar oss med på en 4 km lång och lätt vandring. Vi lyssnar på fågelsången. Vi kommer även kika på en backstuga, kvarn och torpen samt få information om kyrkan och Öströö slott. Egen fika tas med. Max antal deltagare: 20 personer. Obligatorisk föranmälan samt info: lars.hellsborn@hotmail.com. Samling vid Dagsås kyrka.

Salvebo (Kungsbacka kommun), torsdag 2 juni kl. 18.00

Fotovandring

Ta med din kamera, gärna stativ och följ med naturfotografen Annette Seldén. Under några timmar får chansen att fånga naturen på bild och samtidigt få med dig några råd och tips på hur du blir en bättre naturfotograf. I det kuperade reservatet Salvebo kastar sig en vacker bäck mellan gamla ekar och mossbeklädda stenar ner för rasbranterna, en perfekt miljö för naturfotograferingVid frågor kontakta Annette Seldén på seldenphoto@telia.com. Samling vid stenbron över bäcken nere i reservatets sydöstra del. OBS! Parkering saknas. Du ansvarar själv för att din bil inte är olämpligt parkerad eller står i vägen på något sätt.

Ödegärdet (Hylte kommun), fredag 3 juni kl. 18.30

Dur i Natur

En musikupplevelse utöver det vanliga i bokskogen! Marimbisten Fia Forslund och saxofonisten Erika Lindholm bjuder svängig dansglädje och djupa klangvärldar, i en verkligt mäktig instrumentkombination. Det bjuds på musik i brasiliansk och svensk musiktradition med influenser från hela världen. Ta med filt och picknick! Kontaktperson: Gunilla Kabell (tel. 0706-00 34 18). Samling vid grusparkeringen vid reservatet.

Fjärås bräcka (Kungsbacka kommun), söndag 5 juni kl. 10.00

Nyfiken på fågelholkar

Följ med guide Jonas Örnborg på holkrunda och räkna fågelungar i holkar inom naturreservatet i Fjärås Bräcka. Om fågelungarna är tillräckligt stora kommer vi även att ringmärka dessa. Syftet är att följa fågellivet i reservatet och sprida kunskap om fåglar. Programpunkten är främst riktad till barn och ungdomar. Samling vid naturums entré.

Getterön (Varbergs kommun), söndag 5 juni kl. 13.00

Fågelskola

Skåda fåglar under semestern! Hur listar man egentligen ut vilken fågel som man har fått syn på? Med fågelskolan kan man lära sig mer om fåglar. Följ med vår naturvägledare ut på en guidning för hela familjen. Varje gång vi träffas presenterar vi några nya arter, som vi tittar närmare på och lär oss känna igen. Fågelskolan erbjuds under flera söndagar under sommaren. Man kan välja om man vill delta i alla delar av fågelskolan eller endast någon enstaka gång. Vi börjar med att samlas i vår fågelutställning inne på naturum.

På naturum Getterön firas även Världsmiljödagen den 5 juni - ta del av hela programmet i vår kalender

Nissaström (Halmstad kommun), söndag 5 juni kl. 14.00

Fotovandring: Nissans egna ”Grand Canyon”

Tillsammans med naturfotografen Patrik Leonardsson (tel. 070-622 61 21) skall vi fånga detta spännande och lite ovanligare parti av Nissan på bild. Eller rättare sagt där Nissan en gång dundrade fram med stor kraft, rinner nu sporadiskt vatten som bildar små fall och mindre vattensamlingar. Vilket bjuder på en mängd olika motiv. Vi håller på i minst tre timmar så ta gärna med fika. Samling på reservatets parkering.

Björkekullen (Falkenberg kommun), onsdag 8 juni kl. 11.00-15.00

Öppet hus i reservatet

Guide från Länsstyrelsen finns på plats på gården mellan 11.00 och 15.00. Kom och titta in i gårdens hus och lär dig mer om naturreservatet och torpet Björkekullen. Kontaktperson: Ylva Sass (tel. 010-224 33 41).

Mårtagården (Kungsbacka kommun), onsdag 8 juni kl. 18.00

Nordhalländska hagar och ängar

Mårtagården är en av Onsalas omtalade kaptensgårdar. Gården och marken omkring är också kulturreservat med skog, betesmarker och ängar. Två områden hävdas sedan flera år som slåtterängar. Under två timmars lätt vandring ser vi på ängsfloran, förvildade trädgårdsväxter och ovanliga björnbär. Jan Johansson (tel. 070-866 98 64) guidar. Samling vid Mårtagården.

Hökafältet (Laholm kommun), onsdag 8 juni kl. 19.00

Nattens fåglar

Denna försommarkväll skall vi bekanta oss med Hökafältet och se hur det utvecklas efter de arbeten man gjort i SandLife projektet och senare med att anlägga våtmarker. Om vi hänger kvar tills det mörknar har vi chans att höra trädlärkans ljuvliga melodi och sen nattskärrans, eller getmjölkarens (Caprimulgus), entoniga sur. Ulf Ottosson guidar (tel. 070-227 90 73). Vi samlas vid ”Mittparkeringen” i reservatet längs Hökhultsvägen.

Särö Västerskog (Kungsbacka kommun), torsdag 9 juni kl. 18.00

Skogsbad

Låt den certifierad guiden Laurence Nachin (tel. 079-339 29 59) leda dig för att uppleva naturen på ett nytt sätt och få möjligheter till ökad närvaro, större avkoppling, mer energi och glädje. Vi kommer att vara ute cirka 2-3 timmar och går inte mer än 2 km i väldigt lugnt tempo. Under tiden öppnar vi våra sinnen. Vi använder oss av lukt, hörsel, syn, känsel och smak, men även särskilda för natur- och skogsbad unika koncept. Ta gärna med vatten att dricka och ett sittunderlag. Bra skor för att gå i skogen och extra varma kläder. Max 15 personer – anmälan via e-post: contact@senseinnature.se. Samling på reservatets parkering, Gustav V:s väg.

Getterön (Varebergs kommun), fredag 10 juni kl. 10.00

Fågellyssning – vad hör vi?

För mer information se 13 maj.

Björkelund (Halmstad kommun), lördag 11 juni kl. 10.00

Humlesafari

Frida Nettelbladt guidar oss bland humledrottningar på Björkelund. Slåtterängen och en vackert prunkande mångfaldsträdgård gör att många humlor och bin trivs alldeles utmärkt.

Ta med egen matsäck. Vi är ute i tre timmar. Kontaktperson: Ebba Werner (tel. 070-174 90 06). Samling vid gårdsplanen på Björkelund.

Steningekusten (Halmstad och Falkenbergs kommun), söndag 12 juni kl. 10.00

Geologisk vandring

Följ med på en geologisk vandring i reservatet. Där finner vi bland annat magmatiska gnejser, granatamfiboliter och kraftigt veckade pegmatit/granitgångar. Vi kommer också att tala om berggrundens utveckling och ålder samt om vad som har publicerats om geologin i Stensjöstrand.

Guidar gör professor Leif Johansson från Lunds universitet. Ta gärna med fika och bra vandringsskor. Kontaktperson: Leif Preby (tel. 072-241 46 43). Samling vid reservatets parkering med infart via Ejdervägen i Stensjöstrand.

Getterön (Varbergs kommun), söndag 12 juni kl. 10.00

Humlesafari

Följ med på humlesafari! Våra lurviga vänner humlorna tillhör några av de viktigaste av naturens pollinatörer. På denna exkursion får du lära dig att känna igen flera av arterna och får lära dig hur humlans år ser ut. Vi fångar in humlor och tittar närmare på deras fina detaljer. Vid dåligt väder blir det istället bildvisning om humlor. Samling utanför entrén till naturum Getterön.

Vessinge sandhedar (Laholms kommun), söndag 12 juni kl. 11.00

Nästa station Veinge

Krister Larsson visar oss sandmarkernas växter och insekter på stationsområdet och i Vessingereservatet. Därefter tar vi oss till Elestorpstäkten, ett nytt naturreservat som skapats för att binda ihop de sandiga markerna, och tittar på restaureringsåtgärderna som är i gång. Representant från kommunen visar på plats det nya detaljplaneförslaget för stationsområdet. Medtag fika!
Kontakt: Margareta Lindgren (tel. 0430-630 44, 073- 087 48 90). Samling vid Veinge station.

Getterön (Varbergs kommun), söndag 12 juni kl. 13.00

Fjärilsvandring

Under sommarhalvåret flyger ett drygt 100-tal dagfjärilsarter i vårt land. Med sin intensiva färgrikedom sprider de stor glädje. Men vad heter de och var hittar man dem? Vi skådar vårens dagfjärilsarter: guldvingar, blåvingar, praktfjärilar, vitfjärilar och kaxiga små visslare. Vid dåligt väder blir det istället bildvisning om fjärilar. Samling utanför entrén till naturum Getterön.

Fjärås bräcka (Kungsbacka kommun), söndag 12 juni kl. 13.00

Nyfiken på: Skogsbad

I dag får naturum besök av en legitimerad skogsbads-guide. Följ med och upplev naturen på ett nytt sätt. Promenaden tar ca 2-3 timmar. Begränsat antal platser. Anmäl dig till

naturum.fjarasbracka@kungsbacka.se.

Svinamadsbäcken (Laholm kommun), onsdag 15 juni kl. 18.00

Orkidéerna blommar

Svinamadsbäcken är ett värdefullt våtmarksområde i närheten av Osbecks bokskogar och har avsatts som reservat rätt nyligen. Vi hoppas att området vid bäckens strand ska stå i full blom så att vi får njuta av bl.a. småvänderot, majnycklar och ängsnycklar. Tommy Westdahl är på plats för att hjälpa oss att känna igen växterna. Kontakt: Lena Angviken (tel. 076-671 21 42). Samling vid Lugnarohögens parkering. Sedan kör vi i samlad trupp upp till reservatet.

Fegen (Falkenberg kommun), lördag 18 juni kl. 14.00

Vida sjölandskap och strandnära skog

Tillsammans med naturfotografen Patrik Leonardsson (tel. 070-622 61 21) lär vi oss fånga detta vackra sjölandskap på bild. Inte bara det storslagna utan även insjömusslor, vass och drivved brukar vara fina detaljer i utsnitt och stilleben. Här är ett rikt fågelliv så ta gärna med kikare samt teleobjektiv om ni har. Vi håller på i minst tre timmar så ta med fika. Samling på parkeringen som ligger i sjöns sydöstra ände mitt i samhället Fegen.

Kvarnaberget (Halmstad kommun), söndag 19 juni kl. 10.00

Upptäck Kvarnaberget
Henrik Malm guidar oss i den säregna "kratteskogen"- knotig ekskog på mager mark i Tönnersjötrakten. Terrängen är delvis obanad och en del våtmark - kängor eller stövlar krävs. Ta med fika. Kontaktperson: Karin Svedenman (tel. 073-540 35 74). Samling på p-platsen vid Deromes kontor i Simlångsdalen.

Getterön (Varbergs kommun), söndag 19 juni kl. 10.00

Skäggmesar i vassen

I Getteröns naturreservat finns ett stort vassområde. En karaktärsart för området är skäggmesen, och det är också den som är vårt mål idag. Skäggmesen som dök upp i Sverige först på 1960-talet är en livlig och häftig fågel som känns exotisk på våra breddgrader med sin långa stjärt, den kanelbruna kroppen och hanens blåa huvud med svart mustaschteckning. Dessutom har den ett för arten omisskännligt plingande läte: ”Pling, plong, pling” som ljuder inifrån vassen. Självklart kommer vi även att titta på andra fåglar som dyker upp på vår väg. Vi träffas utanför naturum.

Vapnö grustag (Halmstad kommun), söndag 19 juni kl. 14.00

En barnvandring om invasiva arter

För att inspirera barnen och visa dem glädjen och värdet med vår fantastiska natur går vi på en liten upptäcktsfärd i Vapnö grustag och ser vad vi hittar. Maria Ivarsdotter (tel. 070-475 59 58) från Hallands Botaniska Förening visar oss växter och pratar om arter som kallas invasiva. Vilka är de? Vi gör en gemensam insats och plockar bort invasiva växter för att gynna den biologiska mångfalden. Länsstyrelsen i Hallands län deltar och berättar om sitt arbete med invasiva främmande arter. Vi bjuder på grillad korv. Även vuxna är hjärtligt välkomna! Samling på parkeringen i Vapnö grustag.

Yttra Berg (Falkenberg kommun), söndag 19 juni kl. 15.00

De vilda blommornas dag

Området har en rikare berggrund än omgivande marker. Därför går det att finna många både vackra och ovanliga växter på de ogödslade ängarna. Området är kuperat, men det krävs bara ett par oömma skor för att delta. Ta med fika. Caroline Skantze (tel. 070-845 75 13) guidar. Samling vid Aronsgården.

Stora Drängabjär (Varberg kommun), söndag 26 juni kl. 08.00

Sångare i bokskogen

Lars Hellsborn (tel. 076-043 87 04) tar oss med på en 4 km lång och lätt vandring. Vi lyssnar på fågelsången. Vi kommer även kika på en backstuga, kvarn och torpen samt få information om kyrkan och Öströö slott. Egen fika tas med. Max antal deltagare: 20 personer. Obligatorisk föranmälan samt info: lars.hellsborn@hotmail.com. Samling vid Dagsås kyrka.

Getterön (Varbergs kommun), söndag 26 juni kl. 13.00

Fågelskola

För mer information se 5 juni.

Fjärås Bräcka (Kungsbacka kommun), lördag 2 juli kl. 19.30

Ekoxar vid Lygnern

Så här års är det hög tid för Sveriges största skalbagge att krypa upp ur marken för att hitta en partner och äta sav från ekarna. Vi tar oss upp längs Lygnerns norra sida för att hitta en plats där vi har chans att få se dessa stora insekter livs levande. Ove Johansson möter upp på plats och naturums pedagog är guide. Vi är ute i minst tre timmar. Enkel fika från naturums café finns att köpa på plats. Samling och samåkning på naturums parkering.

Hållsundsudde-Sönnerbergen (Kungsbacka kommun), Söndag 3 juli kl. 10.30

Guidning till Lotsutkiken

Vill du lära dig mer om lotsarna och lotsutkiken på Mönster är det här ett tillfälle för dig. Vi vandrar med guiden Jan Olsson (tel. 070-585 61 87) gemensamt ut till den utvändigt nyrenoverade Lotsutkiken, som håller öppet under guidningen. Guidningen tar 1,5-2 timmar. Kom ihåg fikakorgen! OBS! Max antal deltagare är 35. Anmälan senast 30 juni till: jan.olsson@odontologi.gu.se. Samling på reservatets parkering längst ned på Mönstervägen.

Yttra Berg (Falkenberg kommun), söndag 3 juli kl. 11.00-15.00

Öppet hus i reservatet

Guide från Länsstyrelsen finns på plats på gården mellan 11.00 och 15.00. Kom och titta in i gårdens hus och lär dig mer om naturreservatet och Aronsgården. Kontaktperson: Ylva Sass (tel. 010-224 33 41). Samling nere vid Aronsgården.

Göstorp (Laholm kommun), söndag 3 juli kl. 14.00

En nordisk djungel

Tillsammans med naturfotografen Patrik Leonardsson (tel. 070-622 61 21) lär vi oss fotografera skogens landskap på bästa sätt. Mossiga stenar och trädstammar bildar här en trolsk harmoni i både stora och små utsnitt. Reservatet är lövskogsdominerat och har en känsla av ”nordisk djungel” med inslag av myrstråk, kärr och sjöar. Vi håller på i minst tre timmar så ta gärna med fika. Samling på reservatets parkering.

Skipås (Falkenberg och Halmstad kommun), onsdag 6 juli kl. 16.00

Smaka på Skipås

Välkommen ut och smaka på naturreservatet Skipås, ”Guds Gröna ängar” som hallänningarna gärna säger. En enklare vandring på fina stigar, drygt två kilometer och ca 2 timmar tillsammans med certifierad naturguide och mathantverkare Annika Lindhe (tel. 079-100 99 01). Längs vägen görs kortare stopp för lättsam kunskap om några av områdets vanliga träd och växter och hur de kan förädlas till dryck. Självklart blir det provsmakning på de olika dryckerna. OBS! Begränsat antal platser. Anmälan till annika@smakaventyr.se. Samling på naturreservatets parkering.

Fjärås Bräcka (Kungsbacka kommun), söndag 10 juli kl. 11.00 och 13.00

Fjärilar - Tjockhuvuden, juvelvingar eller praktfjärilar?

Vad skiljer tjockhuvuden från praktfjärilar? Hur känner man igen olika arter? Nattfjärilar på dagen? Naturvägledare Arvid Enemar hjälper oss att hitta rätt bland fjärilarna på Fjärås Bräcka. Start vid naturum.

Getterön (Varberg kommun), söndag 10 juli kl. 13.00

Fågelskola

För mer information se 5 juni.

Gårdshult (Halmstad kommun), söndag 10 juli kl. 14.00

Bland fägator och köttätande växter

Tillsammans med naturfotografen Patrik Leonardsson (tel. 070-6226121) lär vi oss att fotografera små och stora landskap i denna kulturhistoriska byggd. Fägator och slåtterängar bildar fina linjer i dessa miljöer och den fascinerande lilla köttätande växten sileshår är ett häftigt motiv på våtängens golv. Ån Assman bildar här ett antal forsar och fall som vi också kommer att ge oss på med vår skaparglöd. Mobilens kamera funkar bra. Vi håller på i minst tre timmar så ta gärna med fika. Samling på reservatets parkering.

Björkekullen (Falkenberg kommun), söndag 17 juli kl. 11.00

Öppet hus i reservatet med friluftsgudstjänst

Guide från Länsstyrelsen finns på plats på gården mellan 11.00 och 15.00. Kom och titta in i gårdens hus och lär dig mer om naturreservatet och torpet Björkekullen. Klockan 14.00 hålls en friluftsgudstjänst. Kontaktperson: Ylva Sass (tel. 010-224 33 41).

Fjärås Bräcka (Kungsbacka kommun), söndag 17 juli kl. 11.00

Kulturhistoria på Fjärås Bräcka

Följ med Lars Persson som är auktoriserad guide på en kulturhistorisk vandring och upptäck det spännande landskapet på Fjärås Bräcka. Vandringen är cirka 1,5 timme lång. Vi rekommenderar kläder efter väder och bra skor. Samling vid naturums entré.

Morups Tånge (Falkenberg kommun), onsdag 20 juli kl. 18.00

Vadarkväll

Nu har vadarna börjat dra söderut, och Morups Tånge är så här års en fantastisk vadarlokal där vad som helst kan hända. Anmälan till Michael Sandell (tel. 073-566 32 23) senast 17 juli. Samling vid Korshamns parkering, Morups Tånge.

Enet (Halmstad kommun), torsdag 21 juli kl. 18.30

En natur- och kulturhistorisk vandring.

Här på Enets ”strannabackar” ser vi tydligt olika tidsepokers strandlinjer. Den betade marken har en rik flora och vi kommer att se många fåglar. Här låg en gång byns skvaltkvarn, laxfiskarens stuga, båtakåsarna, förtöjningsplatsen för de större båtarna och de strandnära odlingarna - och här finns fortfarande de populära bad- och fiskeplatserna vid Kohallen. Vandring under cirka 2 timmar i lätt terräng. Bra med grova skor eller stövlar. Ta gärna med kvällsfika. Vår guide är Sören Mattsson (tel. 070-517 13 74). Samling vid Skepparstugan i Steninge.

Yttra Berg (Falkenberg kommun), lördag 23 juli kl. 13.00

Slåtter i Yttra Berg

Alla är välkomna att delta i årets slåtter. Ta med eftermiddagsfika och gärna lie eller räfsa. Kl. 18.00 bjuds slåtterfolket på gille med sill och tillbehör samt underhållning. Kontakt: Solbritt Karlsson (tel. 072-706 25 69). Samling vid Aronsgården.

Getterön (Varberg kommun), söndag 24 juli kl. 13.00

Fågelskola

För mer information se 5 juni.

Vallda Sandö (Kungsbacka kommun), söndag 24 juli kl. 14.00

Vandring på Sandön

Vi tar oss runt i naturreservatet och tittar vad som finns att skåda. Kanske får vi se den ovanliga växten marrisp. Vi kommer att gå 1 km på en bergsstig, (medelsvårt, bra skor är att föredra). Resten är stigar och vägar. Glöm inte kameran för det är otroligt vackert. Promenaden är totalt cirka 4 km lång, vi kommer att vara ute cirka 3 timmar. Vi avslutar med att gå till gamla fiskartorpet Dannevalen, där får vi se hur det var att leva förr i tiden. Kontaktperson Jan Erik Lind (tel. 0735-124030). Samling på naturreservatets parkering (Sandö hamn).

Hagön (Halmstad kommun), tisdag 26 juli kl. 18.00

På spaning efter utter i Fylleån

Tillsammans med naturguiden HG Karlsson (tel. 070-773 03 55) upptäcker vi naturen i Hagöns naturreservat och längs Fylleån. Vi följer den lättgångna Fylleåleden och kanske hittar vi spår efter utter! Samling bredvid infarten till Hagöns camping.

Äskhult (Kungsbacka kommun), onsdag 27 juli kl. 13.00

Vilda färgväxter i landskapet

Följ med Camilla Sten på en guidad vandring på Äskhults utmarker bland färgväxter! Vi tittar på vanliga färgväxter som man kunde ha använt i Äskhults by vid 1800-talets första hälft och vilka färger dessa ger. Vi diskuterar även färgningen i städerna under samma tid och sätter det i kontrast till dagens massproduktion och hur självklart färgade textilier är idag. En promenad på cirka 1 km.

Anmäl dig i kaffestugan vid ankomst. Samling uppe på bytorget.

Morups Tånge (Falkenberg kommun), onsdag 27 juli kl. 18.00

Vadarkväll

Vi hoppas se stora skaror av vadare på Morups Tånge, som så här års är en fantastisk vadarlokal där vad som helst kan hända. Anmälan till Mikael eller Helena Jansson (tel. 073-759 89 99) senast 24 juli. Samling vid Korshamns parkering, Morups Tånge.

Västra Getterön (Varberg kommun), söndag 31 juli, kl. 10.00

Ovanliga växter på Getterön

Vid senaste revideringen av svenska rödlistan tillkom cirka 25 nya kärlväxtarter som finns i Halland. Vi tänkte bekanta oss med några av dessa arter på en exkursion på Getterön i Varberg. Exkursionen tar uppskattningsvis 3 timmar. Tag med fika. Välj skor och klädsel efter väderlek. Exkursionsledare: Börje Wernersson (tel. 073-725 56 78). Vi samlas på parkeringen till vandrarhemmet längst ut på Getterön.

Morups Tånge (Falkenberg kommun), onsdag 3 augusti kl. 18.00

Vadarkväll

En ny chans att spana efter vadare på Morups Tånge, en fantastisk vadarlokal där vad som helst kan hända. Anmälan till Niklas Torstensson (tel. 070-591 55 07). Samling vid Korshamns parkering,

Trönninge ängar (Halmstad kommun), torsdag 4 augusti kl. 18.00

Vadarkväll

Nu är det dags för vadarsträck! Vi besöker Trönninge ängar för att titta på vilka vadare som rastar där. Ansvarig är Anders Wirdheim (tel. 0705-13 75 76). Samling på parkeringen bakom Circle K vid Halmstads Arena för samåkning.

Biskopstorp (Halmstad kommun), söndag 7 augusti kl. 10.00

Stavgång längs Skötselslingan

Vandring med stavar i Biskopstorps naturreservat på Skötselslingan, cirka 2 km, Temat är stavar. Lätt vandring. Medtag egen fika. (HK Vandraren har fika till självkostnadspris). Kontaktperson: Jan-Åke Bengtsson, (tel. 076-539 30 30). Samling vid torpet Kroksjöholm (intill reservatets stora parkeringsplats vid Kroksjön).

Årnäshalvön (Varberg kommun), söndag 7 augusti kl. 10.00

Botanisk vandring

Börje Wernersson tar med oss på en vandring på naturreservatet. Området är en rest av det gamla, kustnära hedlandskapet som även innehåller en betad strandäng. Vi kommer att se ett flertal rödlistade arter på reservatet som etternässla, klockgentiana, dvärglin, klotgräs, granspira och krypfloka. Området är mestadels lättgånget. Stövlar rekommenderas. Ta med fika. OBS! Anmälan till Börje Wernersson (tel. 073-725 56 78) senast fredag 5 augusti. Ange då om du kör bil eller ej och varifrån du kommer för planering av möjlig samåkning. Vi samlas på naturreservatets parkeringsplats.

Hördalen (Kungsbacka kommun), söndag 7 augusti kl. 11.00

Upptäck Hördalen

Följ med på en vandring med guiden Lars Persson (tel. 072-745 70 80) till en enastående vacker liten dalgång sydost om Särö. Vandringen tar cirka 1,5 - 2 timmar. Ta gärna med fika.

Samling sker på Kungsbacka Golfklubbs parkeringsplats, Hamravägen 15.

Getterön (Varberg kommun), söndag 7 augusti kl. 13.00

Fågelskola

För mer information se 5 juni.

Äskhult (Kungsbacka kommun), söndag 7 augusti kl. 13.00

Äskhults kulturhistoriska landskap

För mer information se 22 maj.

Björkekullen (Falkenberg kommun), söndag 7 augusti kl. 14.00-16.00

Öppet hus i reservatet

Guide från Länsstyrelsen finns på plats på gården mellan 14.00 och 16.00. Kom och titta in i gårdens hus och lär dig mer om naturreservatet och torpet Björkekullen. Kontaktperson: HG Karlsson (tel. 070-773 03 55).

Skipås (Falkenberg och Halmstad kommun), söndag 7 augusti kl. 16.00

Smaka på Skipås

Välkommen ut och smaka på naturreservatet Skipås, ”Guds Gröna ängar” som hallänningarna gärna säger. En enklare vandring på fina stigar, drygt två kilometer och cirka 2 timmar tillsammans med certifierad naturguide och mathantverkare Annika Lindhe (tel. 070-372 46 78). Längs vägen görs kortare stopp för lättsam kunskap om några av områdets vanliga träd och växter och hur de kan förädlas till dryck. Självklart blir det provsmakning på de olika dryckerna. OBS! Begränsat antal platser. Anmälan till annika@smakaventyr.se. Samling på naturreservatets parkering.

Kungsbackafjorden (Kungsbacka kommun), måndag 8 augusti kl. 12.00-15.00

Havskustens djur och växtliv

Strandkantens sand, klippor och salta badvatten myllrar av liv. Vad kan vi hitta? Kom och undersök med oss genom att håva och snorkla bland ålgräs och havsnålar. Guide finns både i vattnet och på land. Ta med egen snorkel. Guider är Moa Pettersson (tel. 010-224 34 12) och Joel Jansson (tel. 070-491 23 42). Vi träffas på sandstranden söder om parkeringen vid Gårda brygga, Ölmanäs. Drop in!

Tjuvahålan (Halmstad kommun), onsdag 10 augusti. kl. 12.00-15.00

Havskustens djur och växtliv

Strandkantens sand, klippor och salta badvatten myllrar av liv. Vad kan vi hitta? Kom och undersök med oss genom att håva och snorkla bland sågtång och skärsnultror. Guide finns både i vattnet och på land. Ta med egen snorkel. Guider är Frida Sundqvist (010-224 33 33) och Joel Jansson (tel. 010-224 33 82). Vi träffas på stranden bredvid bryggan. Drop in!

Södra Skummeslöv (Laholm kommun), onsdag 10 augusti kl. 18.00

Vad händer i naturreservatet?

Under senaste året har Länsstyrelsen gjort en mängd åtgärder för att förbättra för de växter och djur som trivs i de öppna, sandiga markerna i reservatet. Naturguiden Kill Persson (tel. 070-321 62 22) visar och berättar om insatserna. Samling vid P-platsen till Skummeslövsbadet och naturreservatet.

Morups Tånge (Falkenberg kommun), onsdag 10 augusti kl. 18.00

Vadarkväll

Årets sista vadarkväll på denna fantastiska lokal där vad som helst kan hända. Anmälan till ansvariga Jörgen och Ann-Jeanette Fagerblom, (tel. 070-663 17 75) senast 7 augusti. Samling vid Korshamns parkering, Morups Tånge.

Getteröns första vik (Varbergs kommun), fredag 12 augusti kl. 12.00-15.00

Havskustens djur och växtliv

Strandkantens sand, klippor och salta badvatten myllrar av liv. Vad kan vi hitta? Kom och undersök med oss genom att håva och snorkla bland ålgräs och havsnålar. Guide finns både i vattnet och på land. Ta med egen snorkel. Guider är Moa Pettersson (tel. 010-224 34 12) och Joel Jansson (tel. 010-224 33 82). Vi träffas på badstranden vid Getteröns första vik (Hattaviken). Drop in!

Hökafältet (Laholm kommun), fredag 12 augusti kl. 21.00-24.00

Nattens bevingade varelser
När solen går ner vaknar myllret av nattlevande insekter till liv. Vad kan vi hitta? Kom och undersök vad som lockas till det upplysta lakanet och hör fladdermössen sprakande jaktläten i detektorn. Ta med egen ficklampa och fika. Guide är Moa Pettersson (tel. 010-224 34 12). Observera att aktiviteten kan ställas in vid dåligt väder. Samling vid Hökhult (reservatets nordligaste parkering). Drop in!

Trönninge ängar (Halmstad kommun), söndag 14 augusti kl. 10.00-14.00

Invigning av naturreservatet

Så var det äntligen dags att inviga naturreservatet Trönninge ängar och dess fantastiska fågelmarker. Vår landshövding Brittis Benzler inviger och sedan blir det fågelvandringar, föredrag och mycket mera. Mer information om programmet på Länsstyrelsens webbplats.

Gamla Köpstad södra (Varbergs kommun), söndag 14 augusti kl. 08.00-12.00

Vem väntar i viken?

Västerhavets stränder och grunda vikar är viktiga födosöksområden för flyttande vadare. Från nordliga häckplatser till sydliga övervintringsplatser rastar de längs den halländska kusten. Det finns även goda chanser att se pilgrimsfalk, brun kärrhök och rastande änder. Kontaktperson: Per Ola Svensson (tel. 070-638 63 50). Samling vid Galtabäcks fågeltorn. Drop-in!

Vesslunda (Falkenberg kommun), söndag 14 augusti kl. 14.00

Sand, klippor, ljunghed och slingrande tallskog.

Tillsammans med naturfotografen Patrik Leonardsson (tel. 070-622 61 21) lär vi oss fånga detta mångfacetterade kustlandskap på bild. Områdena kring Suseåns mynning brukar dessutom bjuda på många fascinerande detaljer i sanden som bildar fantasieggande motiv i dom små landskapen.

Vi håller på i minst tre timmar så ta gärna med fika. Samling på reservatets södra parkering.

Vallda Sandö (Kungsbacka kommun), söndag 14 augusti kl. 14.00

Vandring på Sandön

För mer information se 24 juli.

Björkelund (Halmstad kommun), lördag 20 augusti kl. 09.00

Lieslipning och slåtterkurs

Under denna förmiddag lär vi ut den ädla konsten i att slipa lieblad och att hantera en lie. Ossian Ovik, professionell lieinstruktör, håller i kursen. Du kan låna lieblad och liar men tag gärna med egna om du har. Vi lägger störst fokus på slipningen och tar den tid som behövs men räknar att vara klara någon gång efter kl. 12.00. Medtag egen fika. Kontaktperson Ebba Werner (tel. 070-174 90 06). Samling vid gårdsplanen på Björkelund.

Getterön (Varberg kommun), söndag 21 augusti kl. 08.00

Ringmärkningsvisning

Vart tar fåglarna vägen om hösten? Ringmärkning av fåglar har gett oss svaren. Under dagen får vi följa ringmärkarnas spännande arbete och delta i workshopen ”Ringmärk en fågel”, där du får prova på hur det är att vara ringmärkare. Vi erbjuder en ringmärkningsvisning mellan kl. 08-10 vid fågelstationen. Efter visningen kan ni mellan kl. 10-12 delta i workshopen ”Ringmärk en fågel” inne på naturum. Vi samlas vid fågelstationen intill naturum.

Fjärås Bräcka (Kungsbacka kommun), söndag 21 augusti kl. 11.00

Kulturhistoria på Fjärås Bräcka

För mer information se 17 juli.

Eketånga (Halmstad kommun), tisdag 23 augusti kl. 18.00

Med cykel till svampen

Tillsammans med Cykelfrämjandet cyklar vi till Eketånga naturreservat där naturguiden HG Karlsson (tel. 070-773 03 55) tar oss med på en liten vandring. Han berättar om reservatet, tallarna och de svampar som förhoppningsvis kommit upp så här års. Ta gärna med lite fika. Samling utanför Halmstad slott kl. 18.00.

Särö Västerskog (Kungsbacka kommun), fredag 26 augusti kl. 17.30

Skogsbad

Låt den certifierad guiden Laurence Nachin (tel. 079-339 29 59) leda dig för att uppleva naturen på ett nytt sätt och få möjligheter till ökad närvaro, större avkoppling, mer energi och glädje. Vi kommer att vara ute cirka 2-3 timmar och går inte mer än 2 km i väldigt lugnt tempo. Under tiden öppnar vi våra sinnen. Vi använder oss av lukt, hörsel, syn, känsel och smak, men även särskilda för natur- och skogsbad unika koncept. Ta gärna med vatten att dricka och ett sittunderlag. Bra skor för att gå i skogen och extra varma kläder. Max 15 personer – anmälan via e-post: contact@senseinnature.se. Samling på reservatets parkering, Gustav V:s väg.

Björkelund (Halmstad kommun), lördag 27 augusti kl. 10.00

Slåtter på Björkelund

Välkommen på en inspirerande och viktig aktivitet – den årliga slåttern på vår äng vid Björkelund. Det finns räfsor och slipade liar att låna, men tag gärna med egna redskap. Kan du inte slå med lie har du ett gyllene tillfälle att lära dig – eller att delta i annat arbete. Ta med hela familjen och passa på att gå vandringsleden längs Fylleån. Hallands Naturskyddsförening bjuder på enkel förtäring. Kontaktperson: Ebba Werner (tel. 070-174 90 06). Samling vid gårdsplanen på Björkelund.

Mårås (Hylte kommun), söndag 28 augusti kl. 11.00

Trädens hemliga liv

Visste du att träden kommunicerar med varandra? Att det finns moderträd som tar hand om sina småplantor, men även andra omkringliggande träd? I ett komplext nätverk utbyter träden information med varandra under våra fötter. Guiden Katinka Johansson (tel. 070-363 76 77) tar er med på en guidning genom Mårås vackra bokskog. Guidningen tar mellan 2 och 3 timmar. Vandringen är lätt, men vi kommer även att gå en del utanför stigen. Ta med fika. Samling på reservatets parkering.

Näsbokrok (Kungsbacka kommun), torsdag 1 september kl. 18.00

Fotovandring

Ta med din kamera, gärna stativ, och följ med naturfotografen Annette Seldén. Under några timmar får du chansen att fånga klippor och hav på bild och samtidigt få med dig några råd och tips på hur du blir en bättre naturfotograf. Vid frågor kontakta Annette Seldén på seldenphoto@telia.com. Samling vid den stora parkeringsplatsen i reservatets norra del.

Björkelund (Halmstad kommun), söndag 4 september kl. 11.00-15.00

Svampens dag på Björkelund

Ta med din svamp och kolla med vår expert svampguiden Kill Persson (tel. 070-321 62 22). Han ordnar och visar sin svamputställning där du kan se och jämföra våra vanligaste mat- och giftsvampar. Samling på gårdsplanen i Björkelund.

Äskhult (Kungsbacka kommun), söndag 4 september kl. 13.00

Äskhults kulturhistoriska landskap

För mer information se 22 maj.

Biskopstorp (Halmstad kommun), lördag 10 september kl. 10.00

Allemansrättsdag i naturreservatet

Kom och får mer kunskap om vår allemansrätt och naturreservatet. Vi ordnar tipspromenader om allemansrätten på olika språk för stora och små. HK Vandraren bjuder på fika. Samling vid torpet Kroksjöholm (intill reservatets stora parkeringsplats vid Kroksjön).

Getterön (Varberg kommun), söndag 11 september kl. 08.00

Ringmärkningsvisning

För mer information se 21 augusti.

Rönnö (Laholm kommun), söndag 11 september kl. 14.00

Naturfotografering i trolsk miljö

Tillsammans med naturfotografen Patrik Leonardsson (tel. 070-622 61 21) lär vi oss att fånga skogens trolska sida på bild. Bland slingrande vägar i pelarsalskog, bland mossa och svampar i stort och smått fångar vi skogens själ i bästa John Bauer anda. Vi håller på i minst tre timmar så ta gärna med fika. Samling på reservatets norra parkering vid Grevabygget.

Näsnabben (Varberg kommun), söndag 11 september kl. 14.00.

Svampvandring

Följ med på en svampvandring i Näsnabbens naturreservat som ligger vackert vid Skärsjön. Efter promenaden samlas vi för att se vad vi hittat; säkert en del matsvamp men antagligen också några som är mindre lämpliga för stekpannan! Ta med fika! Guide är Sven Dahlbom (tel. 076-784 14 69).

Samling för samåkning vid Grimetons kyrka 13.45.

Äskhult (Kungsbacka kommun), fredag 16 september kl. 20.00

Nyfiken på fladdermöss

Följ med ut och lyssna på fladdermöss i sommarnatten. Espen Jensen är guide. Vi samlas i solnedgången och pratar lite om Sveriges fladdermöss, var de finns och hur de lever. Sen ger vi oss ut med ultraljudsdetektorer för att höra hur fladdermöss låter och kanske till och med se dem flyga. Förhoppningsvis kan vi identifiera läten från olika arter. Samling i Äskhults by.

Björkekullen (Falkenberg kommun), lördag 17 september kl. 20.00

Fladdermussafari

Vi guidas av Espen Jensen och får se och höra olika fladdermöss som är aktiva under denna period.

Ta med kvällsfika och ficklampa. Ansvarig: Lena Berglund (tel. 070-424 62 90). Samling på badplatsen nere vid Björkasjö.

Getterön (Varberg kommun), söndag 18 september kl. 09.00-16.00

Folk och fåglar

En heldag runt naturum med guidade turer, föreläsningar, utställningar, ringmärkningsvisningar och barnaktiviteter. För detaljerat program se www.folkochfåglar.se. Kontakt: Kjell Andersson (tel. 076-677 86 82). Samling vid Naturum Getterön.

Särö Västerskog (Kungsbacka kommun), söndag 18 september kl. 11.00

Upptäck Särö

Följ med vår guide Lars Persson (tel. 072-745 70 80) och njut av reservatets unika natur och Särös kulturhistoria. Vandringen tar 2 timmar och vi går delvis på klipp- och skogsstigar. Ta gärna med fika.

Samling på reservatets parkering, Gustaf V:s väg.

Virsehatt (Halmstad kommun), söndag 18 september kl. 20.00 - NYTT DATUM

Fladdermussafari

Häng med på fladdermussafari i sensommarnatten med naturkonsult och guide Espen Jensen (tel. 073-682 10 55). Arrangemanget pågår i ungefär två timmar. Lampor och detektorer tillhandahålls av guiden. Guidningen är väderberoende och vid regn och stark blåst ställs den in. Samling vid parkeringen till reservatet.

Morups Tånge (Falkenberg kommun), söndag 25 september kl. 10.00

Natur- och kulturvandring

Vi får uppleva natur och kultur i och omkring Morups Tånge som är känt för sin skönhet och både mängden samt variation av olika fåglar. Eventuellt kan vi gå upp i fyren. Ansvariga: Lena Berglund (tel. 070-424 62 90), Per Sjövall (tel. 070-350 81 46). Samling på parkeringen vid fyren.

Fjärås Bräcka (Kungsbacka kommun), söndag 25 september kl. 11.00

Kulturhistoria på Fjärås Bräcka

För mer information se 17 juli.

Alet (Halmstad kommun), lördag 1 oktober kl. 11.00

Vad kan man hitta på stranden på hösten?

Vi säger att vi plockar snäckor på stranden, men vad är det egentligen man hittar efter en höststorm? Vi letar efter olika fynd och ser vad vi finner bland tångruskorna. Vandringen tar cirka 10 minuter från parkeringen ner till stranden. Vi avslutar med fika på en av grillplatserna utmed stigen parallellt med havet. Tag med fika, sittunderlag, eventuellt lupp och något att samla dina strandfynd i om du vill behålla dem. Naturguide är Johanna Ugander (tel. 070-663 19 95). Samling på parkeringen vid Alevallen.

Bergs naturskog (Falkenberg kommun), lördag 8 oktober kl. 09.00

Fotovandring

Reservatet är så nära urskog du kan komma i Halland. I detta 140 hektar stora naturreservat finns barrblandskog och grov bokskog. En spännande skog med många fotomotiv. Thomas Andersson/N (tel. 070-229 00 52) visar hur du skall få djup och känsla i dina bilder. Medtag kamera och fika. Samling vid Okome kyrka.

Biskopstorp (Halmstad kommun), lördag 8 oktober kl. 10.00

Vandring i håliga vägar

Vandring i Biskopstorps naturreservat på Hålvägsslingorna, cirka 4 km och medelsvår vandring. Temat är hålvägar och vi är ute i cirka tre timmar. Medtag egen fika. Kontaktperson: Jan-Åke Bengtsson, (tel. 076-539 30 30). Samling vid parkeringen ovanför Skogstugan (västra entrén).

Fjärås Bräcka (Kungsbacka kommun), lördag 8 oktober kl. 12.00

Svampvandring

Följ med svampkonsulent Theresia Lückner ut bland svamparna på Bräckan. Få bättre kläm på de senaste rönen, nytta och risker med svamp. Vilka som kan plockas och ätas och vilka du bör låta bli. Turen tar ca 3 timmar. Ta gärna med svampkorg och fika. Vi rekommenderar kläder efter väder och bra skor. Samling vid naturums entré.

Porsbjär (Halmstad kommun), söndag 9 oktober kl. 10.00

Upptäck Porsbjär
Henrik Malm guidar oss i Porsbjärs naturreservat som består av mycket myrmark och vildvuxen naturskog med främst gran. Många fågelarter återfinns på de vidsträckta myrarna. Kängor eller stövlar rekommenderas i den delvis blöta terrängen. Ta med fika. Kontaktperson: Karin Svedenman (tel. 073-540 35 74). Samling vid Deromes kontor mitt emot större busshållplatsen i Simlångsdalen.

Getterön (Varberg kommun), söndag 16 oktober kl. 08.00

Ringmärkningsvisning

För mer information se 21 augusti.

Gäddevik (Kungsbacka kommun), lördag 22 oktober kl. 11.00

Fotovandring

Ta med din kamera, gärna stativ, och följ med naturfotografen Annette Seldén. Under några timmar får chansen att fånga vackra Gäddevik i höstskrud på bild och samtidigt få med dig några råd och tips på hur du blir en bättre naturfotograf. Vid frågor kontakta Annette Seldén på seldenphoto@telia.com. Samling vid parkeringsfickan utefter Tostaredsvägen intill reservatet.

Mårås (Hylte kommun), söndag 23 oktober kl. 10.00

Höstfärger i Hylte

Mårås naturreservat består av gammal, orörd bokskog. Här växte tidigare Nordens äldsta bok – som blev hela 400 år gammal. Vi följer en vandringsled i en något kuperad men lättgången terräng. Fikar gör vi vid Jansbergssjöns strand. Ta med fika för ett mål. Kontaktperson: Lars Andersson (tel. 070-418 44 24). Samling på p-platsen till naturreservatet.

Skogsbo (Varberg kommun), söndag 23 oktober kl. 14.00

Trolska bokskogar och vidunderliga utsikter!

Tillsammans med naturfotograferna Annette Seldén (tel. 070-354 36 18) och Patrik Leonardsson (tel. 070-622 61 21) lär vi oss fånga detta kuperade vackra skogslandskap på bild. Lite tuff vandring uppför Hiaklitten men belöningen är väl värd mödan då utsikten är betagande. Bra skor eller kängor rekommenderas. Vi håller på i minst tre timmar så ta gärna med fika. Samling på parkeringen vid Hiaklitten.

Musikedalen (Laholm kommun), lördag 12 november kl. 09.00

Vinter i skogen

Vinter i skogen, men finns det liv? Vår guide HG Karlsson (tel. 070-773 03 55) pratar om hur skogen går i ide och hoppas vi stöter på ett och annat meståg! Vi tar en promenad på en 2-3 timmar och ser vad vi kan hitta! Ta med fikakorg! Samling vid Våxtorps kyrka för samåkning.

Ansökan om föreningsbidrag

Har ni som förening anordnat en eller flera aktiviteter som ingår i vårt guideprogram?

Fyll i blankett för ansökan om föreningsbidrag Pdf, 138.3 kB.

Kontakt