Jällsjö är ett kuperat skogsområde som främst består av äldre bokskog. Reservatet ligger bara lite mer än en kilometer från Åkulla bokskogar som är ett av Sveriges främsta bokskogsområden. I Jällsjö finns inga markerade stigar men det är relativt lätt att vandra runt i den glesa bokskogen.
Jällsjö ligger drygt en kilometer från Åkulla bokskogar som har mer än 800 hektar skyddade lövskogar. Åkulla bokskogar är samlingsnamnet på ett tiotal snarlika naturreservat som ligger i ett och samma område och är idag ett bland de största bokskogsområdena som finns kvar i Halland.
I Jällsjö är det boken som dominerar men uppe på höjderna och i kanterna mot öppen mark finns det också en del bergek. Här täcks marken av blåbärsris. Trädens ålder varierar, det finns gamla träd som är runt 150 år gamla men även träd som är cirka 40 år. I reservatet finns även ett område med lövsumpskog.
I flera delar av reservatet finns gamla, hålrötade och döda träd, de senare i form av lågor, torrakor och högstubbar. Många ovanliga skogsarter är beroende av död ved. Veden bryts ner av olika svampar vilket underlättar för insektsarter som nyttjar veden på olika sätt. Insekterna lockar i sin tur till sig fåglar, som söker efter föda i den förmultnande veden. I Jällsjö har man hittat både rödlistade arter och skogliga signalarter, bland annat fällmossa, platt fjädermossa, trädporella och bokvårtlav.
Inom området finns det många fornlämningar. I bokskogarna finns det tre områden med fossil åkermark, de anas framför allt i form av odlingsrösen och i områdets centrala delar återfinns två hålvägar. När forntidens bonde skulle röja upp en åkeryta tog han bort stenarna som låg i vägen för odlingen och lade dessa i rösen. Hålvägar är gamla färdstråk som bildats av att människors skor, kreaturs klövar och vagnars hjul urholkat stigar när de stretat sig uppåt i backarna.
För att skydda naturreservatet har Länsstyrelsen beslutat om särskilda föreskrifter, bland annat sådana som du som besökare i området måste följa och respektera.
Förutom vad som gäller enligt annan lagstiftning är det förbjudet att:
Dominerande naturtyp: Bokskog
Kommun: Varberg
Areal: 24 hektar
Skyddat sedan: 2017
Ägare: Privat
Förvaltare: Länsstyrelsen
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.