Funktionshinder
Länsstyrelsen och Myndigheten för delaktighet ger stöd till kommuner och regioner i arbetet med att genomföra funktionshinderspolitiken.
För att levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning ska förbättras krävs det att kommuner, regioner och andra aktörer i samhället arbetar strategiskt och långsiktigt.
Stöd i det funktionshinderspolitiska arbetet
Kommuner och regioner kan få stöd i arbetet med att genomföra funktionshinderspolitiken och åtgärder som ökar delaktigheten och tillgängligheten i samhället. Stödet utformas successivt i dialog med länets aktörer och utgår från behovet och förutsättningarna i de egna organisationerna.
Länsstyrelsen bidrar med att:
- utveckla samverkan mellan länets aktörer för att genomföra tvärsektoriella insatser
- arrangera utbildningar och andra insatser för kompetensutveckling, bland annat för att öka kunskapen om det nationella funktionshinderspolitiska målet och FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning
- fånga upp lokala och regionala behov och utgöra länk mellan nationell, regional och lokal nivå
- samråda med länets funktionsrättsorganisationer.
Uppdrag inom funktionshinderspolitiken
Vid samråd, beslut och andra åtgärder ska länsstyrelsen verka för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Länsstyrelsen och Myndigheten för delaktighet ska utifrån identifierade gemensamma prioriteringar stödja kommuner och regioner i deras arbete med att genomföra funktionshinderspolitiken i enlighet med målet för funktionshinderspolitiken och inriktningen för genomförandet av densamma. De tre prioriteringarna är: behovsanpassat stöd till kommuner och regioner, uppföljning och indikatorer samt integrering av funktionshindersperspektivet i andra uppdrag. Vid genomförandet av uppdraget ska myndigheterna inhämta erfarenheter och kunskap från Sveriges kommuner och Regioner.
Kartläggningar i samarbete med Myndigheten för delaktighet
Länsstyrelsen har tillsammans med Myndigheten för delaktighet genomfört kartläggningar och analyser av regionernas och kommunernas behov av stöd inom funktionshinderspolitiken. Kartläggningen ligger till grund för det stöd som ges till kommuner och regioner.
Myndigheten för delaktighet är en central aktör inom funktionshindersområdet som bidrar med kunskap och stöd.
Nationellt mål för funktionshinderspolitiken
Målet för funktionshinderspolitiken är att uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet för personer med funktionsnedsättning i ett samhälle med mångfald som grund. Målet ska bidra till jämställdhet och att barnrättsperspektivet beaktas.