Här finns information om dispenser och tillstånd för ändringar i nationalparker, naturreservat och naturminnen, samt områden med biotopskydd, djur- och växtskydd, vattenskydd eller landskapsbildsskydd.
Natur som är skyddad enligt miljöbalken omfattas av regler som bestämmer vad du får och inte får göra i området. Om du ändå vill göra något som är förbjudet i ett skyddat naturområde behöver du söka dispens eller tillstånd.
Det finns två olika avgifter för att ansöka dispens. Ansökan om tillstånd är gratis.
Ansökan om dispens är gratis om du äger marken i ett naturreservat eller nationalpark, eller om du har ett naturminne på din mark.
I nationalparker gäller föreskrifter, det vill säga särskilda regler som beskriver vad som är förbjudet att göra i området. Vill du göra en åtgärd i som är förbjuden enligt föreskrifterna måste du ansöka om dispens. I vissa fall kan du behöva ansöka om tillstånd istället för dispens. Föreskrifterna är olika i alla nationalparker. Läs beslutet för respektive nationalpark för att få reda på vad som gäller just där.
Nationalparker kan även vara Natura 2000-områden. Det innebär att du kan behöva ansöka om Natura 2000-tillstånd för den åtgärd som du vill göra.
Gotlands enda nationalpark är Gotska Sandön.
Här ansöker du om dispens/tillstånd gällande nationalparken Gotska Sandön
Blanketten är gemensam för flera skyddsformer
I naturreservat gäller föreskrifter, det vill säga särskilda regler som beskriver vad som är förbjudet att göra i området. Vill du göra en åtgärd som är förbjuden enligt föreskrifterna behöver du ansöka om dispens. I vissa fall kan du behöva ansöka om tillstånd istället för dispens. Föreskrifterna är olika i alla naturreservat. Läs beslutet för respektive naturreservat för att få reda på vad som gäller just där.
Naturreservat kan också vara Natura 2000-områden. Det innebär att du även kan behöva ansöka om Natura 2000-tillstånd för den åtgärd du vill göra.
Här ansöker du om dispens/tillstånd gällande naturreservat
Blanketten är gemensam för flera skyddsformer
Vill du göra en åtgärd som kan skada ett naturminne måste du ansöka om dispens.
Här ansöker du om dispens/tillstånd gällande naturminnen
Blanketten är gemensam för flera skyddsformer
Åtgärder som kan skada naturvärdena är inte tillåtna i ett biotopskyddsområde. Om du ändå behöver göra en åtgärd som kan skada naturmiljön måste du ansöka om dispens. Det gäller både enskilt skyddade biotopskyddsområden och de generellt skyddade biotopskyddsområdena. Länsstyrelsen kan ge dispens om det finns särskilda skäl.
Om biotopskyddsområden på Naturvårdsverkets webbplats
Detaljerade beskrivningar av olika biotoptyper finns hos Naturvårdsverket
Diken och naturliga bäckfåror
Lägga igen, täckdika, kulvertera diken. Att skapa överfarter räknas också som att lägga igen diken. Att anlägga en damm eller ändra miljön på något annat sätt i ett dike eller mindre vattendrag.
Alléer
Skada träden genom att fälla dem eller beskära dem på ett felaktigt sätt. Rötterna får inte heller skadas genom grävning, körning eller trampande djur.
Våtmarker och småvatten
Dränera, fylla igen eller förändra på annat sätt.
Stenmurar
Ta bort eller flytta stenar. Täcka över stenmuren med sten, grus, ris eller jord.
Odlingsrösen
Ta bort eller flytta stenar. Täcka över odlingsröset med sten, grus, ris eller jord.
Åkerholmar
Ta bort värdefulla träd som växer på åkerholmen. Schakta och gräva. Täcka över med sten, grus, ris eller jord.
I djur- och växtskyddsområden gäller föreskrifter, det vill säga särskilda regler som beskriver vad som är förbjudet att göra i området. Vill du vistas i ett område under tiden när det är tillträdesförbud, eller göra en förbjuden åtgärd i ett djur- och växtskyddsområde måste du ansöka om dispens.
På Gotland finns elva djurskyddsområden och inga växtskyddsområden. Djurskyddsområdena är viktiga rast- och häckningsplatser för fåglar. Områdena har tillträdesförbud delar av året och besluten har fattats av Länsstyrelsen.
Djurskyddsområdena är: Antarve lertag, Faludden, Heligholm, Hummelbosholm, Lagholmen, Norsholmen, Näsrevet, Reveln, Skenholmen, Stockviken och Ugnen.
Här ansöker du om dispens/tillstånd gällande djurskyddsområden
Blanketten är gemensam för flera skyddsformer
I vattenskyddsområden gäller föreskrifter, det vill säga särskilda regler om vad som är förbjudet i området. Vill du göra en åtgärd som är förbjuden enligt föreskrifterna måste du ansöka om dispens.
Det finns områden med landskapsbildsskydd på södra Gotland och där gäller föreskrifter, det vill säga särskilda regler som beskriver vad som är förbjudet att göra i området, vilket i korthet är:
Här ansöker du om dispens/tillstånd gällande områden med landskapsbildsskydd
Blanketten är gemensam för flera skyddsformer
I ett område med landskapsbildsskydd kan du behöva tillstånd för åtgärder som kan ha negativ effekt på upplevelsen eller förståelsen av landskapet. Det finns särskilda föreskrifter för varje område som har landskapsbildsskydd.
Du kan behöva tillstånd även för åtgärder som inte kräver bygglov, som att till exempel bygga en friggebod.
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.