Risk för vattenbrist - Grundvatten och vattendrag i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hotad padda återintroduceras på ön

Montage av två bilder. Den ena visande en padda med tydliga gröna fält. Den andra en hink som häller yngel i ett vattendrag.

Den grönfläckiga paddan har inte setts till på Gotland på flera årtioenden. Foto: David Lundgren

Efter flera årtionden utan grönfläckig padda på Gotland har Nordens Ark, i samarbete med Länsstyrelsen i Gotlands län, nu inlett ett långsiktigt arbete för att återetablera arten på ön. Den första utsättningen av yngel, uppfödda på Nordens Ark, har nyligen genomförts. Utsättningar är möjliga tack vare att artens livsmiljöer restaurerats och arbetet kommer att pågå under flera år.

Grönfläckig padda (Bufotes viridis) har tidigare funnits i flera kustnära områden i sydöstra Sverige, inklusive Gotland, men har försvunnit från stora delar av sitt ursprungliga utbredningsområde. Arten är idag klassad som sårbar på den svenska rödlistan.

Nordens Ark har under lång tid arbetat för att bevara grönfläckig padda genom uppfödning och utsättning, främst på Öland. Detta arbete har lett till att nya populationer har etablerats och att arten åter börjat sprida sig naturligt.

– Vi kommer att arbeta långsiktigt med återetableringen på Gotland och bygger vidare på den erfarenhet vi samlat på Öland. Där har vi under många år satt ut både yngel och vuxna paddor, och nu ser vi glädjande tecken på att populationen ökar, säger Kristofer Försäter, djurvårdare på Nordens Ark.

En person iklädd svarta kläder med texten Nordens ark håller i en vit hink i vattenbrynet. Från hinken simmar yngel.

Yngelutsättning i vattendrag på Gotland. Foto: David Lundgren

Grönfläckig padda är en medelstor, dagaktiv padda som föredrar öppna, solexponerade miljöer. Den leker i tillfälliga vatten med höga temperaturer, ofta grunda vattensamlingar som snabbt värms upp.

– Vi har under flera år arbetat med att restaurera och återskapa livsmiljöer som passar för grönfläckig padda, särskilt grunda småvatten i öppna betade marker. Det är glädjande att vi nu är redo för återintroduktion, säger David Lundgren, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Gotlands län.

Återintroduktionen på Gotland är en viktig del av arbetet med att återskapa biologisk mångfald och bevara en av Sveriges mest hotade amfibier. Arbetet sker inom ramen för åtgärdsprogram för hotade arter där Länsstyrelsen i Skåne är nationell samordnare för åtgärdsprogrammet.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Charlotte Petri Gornitzka

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss