Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Skogsområde i Ljugarn blir naturreservat

Karta: Lantmäteriet och Länsstyrelsen i Gotlands län
Länsstyrelsen i Gotlands län har beslutat att förklara ett mindre område med gammal kalkbarrskog strax utanför Ljugarns samhälle som naturreservat. Reservatet är 3 hektar stort och har fått namnet Ljugarnskogen.
Reservatet utgörs främst av kalkbarrskog, en skogstyp som är särskilt nationellt prioriterad för formellt områdesskydd. Reservatet omges av flera skyddade områden (biotopskydd) och bildar tillsammans med dessa en värdefull helhet ur ett naturvårdsperspektiv.
– I området har det aldrig bedrivits storskaligt skogsbruk, enbart plockhuggning. Det har resulterat i en artrik skog med en mängd träd av olika slag och ålder, säger naturvårdshandläggare Petra Lundin.
Det nya reservatet är i dagsläget inte särskilt tillgängligt för besökare. Det finns ingen bilväg som leder fram till reservatet och gångstigar saknas inom reservatet.
– Strax norr om reservatet ligger ett mer tillgängligt skogsområde som är populärt att promenera i. Området som helhet är ett trevligt natur- och friluftsområde och väl värt ett besök, säger Petra Lundin.
Så bildas naturreservat
Naturreservat bildas för att bevara biologisk mångfald, vårda och bevara värdefulla naturmiljöer eller för att tillgodose behovet av friluftsområden. Naturreservat kan bildas av länsstyrelser och kommuner.
Initiativet till att skydda ett område som naturreservat kan komma från både markägare, länsstyrelsen, kommunen, ideella föreningar och allmänheten. Bildandet av ett naturreservat sker i dialog med berörda markägare, andra myndigheter och organisationer och är i regel en process som tar tid.
Processen inleds med att länsstyrelsen utreder exempelvis natur- och friluftsvärden, hur marken använts historiskt och hur den används idag och gör en avvägning mellan olika intressen. Länsstyrelsen tar därefter fram ett förslag till beslut om naturreservat som innehåller syfte, skäl, föreskrifter och skötselplan. En oberoende värderare beräknar marknadsvärdeminskningen som reservatsbildningen innebär. Efter förhandlingar skriver staten och markägaren vanligen ett avtal om ersättning till markägaren, så kallad intrångsersättning .
Länsstyrelsen skickar ut reservatsförslaget på remiss till markägaren och till andra myndigheter och organisationer, så som Region Gotland och Skogsstyrelsen. Efter eventuell revidering av förslaget fattar länsstyrelsen beslut om att bilda naturreservatet. Ett beslut om att bilda naturreservat kan överklagas hos regeringen.
Att bilda naturreservat, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.