Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Naturreservatet Filehajdar utvidgas

Fallets fornby i det utvidgade naturreservatet Filehajdar. Foto: Ingrid Thomasson
Länsstyrelsen har beslutat om utvidgning av naturreservatet Filehajdar i Othem och Tingstäde socknar. Det utvidgade reservatet omfattar totalt 169 hektar, varav största delen består av skogsmark, hällmark och våtmarker.
Filehajdar och dess närområde har uppmärksammats för sina höga naturvärden ända sedan 1940-talet. 1997 bildades ett mindre (10 hektar) naturreservat i området och 2004 beslutade regeringen att utpeka 65 hektar på Filehajdar som Natura 2000-område. 2016 inledde länsstyrelsen arbetet med en utvidgning av det befintliga naturreservatet, och det är det arbetet som nu har lett fram till beslut.
Avvägning mellan olika intressen
Inom Filehajdar finns områden med mycket höga, i vissa delar världsunika, naturvärden och hela området är utpekat som riksintresse för naturvård. Här finns även riksintressen för kulturmiljövård, friluftsliv och värdefulla ämnen och material. Området omfattar också ett vattenskyddsområde för vattentäkten Tingstäde träsk, ett utpekat område av betydelse för totalförsvarets civila del och ett påverkansområde på riksintresse för totalförsvarets militära del.
– Det har inte varit ett enkelt ärende. Inom ett och samma område ryms en rad samhällsintressen som till viss del står i motsats till varandra. Som länsstyrelse har vi bland annat i uppdrag att verka för att naturvärden bevaras och vi ska göra en avvägning mellan naturvårdsintresset och andra samhällsintressen i området. Vår sammanlagda bedömning är att en utvidgning av naturreservatet är motiverad och i det allmännas intresse, säger Anna-Lena Fritz, chef för enheten för naturskydd vid Länsstyrelsen i Gotlands län.
De största intressekonflikterna uppstår mellan riksintresset för naturvård och riksintresset för värdefulla ämnen och material. En utvidgning av reservatet påverkar inte Heidelberg Materials verksamhet enligt det 30-åriga tillstånd som nyligen beviljats. Det skulle däremot kunna ha en påverkan på eventuell fortsatt kalkbrytning på längre sikt. Länsstyrelsen bedömer att det allmänna intresset av att bevara området väger tyngre än intresset av att utvinna kalk i den del av Filehajdar som nu blir naturreservat. Om länsstyrelsen framöver utreder en ytterligare utvidgning av reservatet så kommer en ny intresseavvägning att göras.
Höga natur- och kulturvärden
Syftet med naturreservatet Filehajdar är att bevara biologisk mångfald, vårda och bevara värdefulla naturmiljöer, återställa värdefulla naturmiljöer och återställa livsmiljöer för skyddsvärda arter.
– I naturreservatet har det registrerats cirka 100 arter, varav omkring 40 arter är rödlistade. Här finns också Fallets fornby, resterna av en by från järnåldern som är väl värd ett besök. I dagsläget är möjligheten att ta sig till naturreservatet med bil begränsade, men vi planerar att inom de närmaste åren skylta och rusta upp vägen till reservatet och att anlägga en parkeringsplats i närheten av fornbyn, säger Anna-Lena Fritz.
Landshövdingen i Blekinge län har beslutat i ärendet
Landshövdingen i Gotlands län var generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) när MSB beslutade om att Filehajdar skulle bli ett område av betydelse för totalförsvarets civila del samt yttrade sig över utvidgningen av naturreservatet Filehajdar. Landshövdingen har därför bedömts vara jävig i detta beslut. Länsstyrelsen i Gotlands län har därför förordnat landshövdingen i Blekinge att besluta i ärendet. Beslutet om att utvidga reservatet kan överklagas till regeringen.