Aktuella varningsmeddelanden i Gotlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Klimatklivet stödjer utvecklingen av biogas på Gotland

En rund och en rektangulär industribyggnad för rötkammare och maskinhall.

BroGas nybyggda rötkammare (nr 3, volym 6 500 kubikmeter) och den nya maskinhallen med processutrustning för omrörning (hydraulisk) och värmeväxling.

Sedan 2015 har cirka 215 miljoner kronor beviljats i statligt stöd från Klimatklivet för biogasprojekt på Gotland. Investeringarna väntas minska utsläppen av växthusgaser med cirka 40 000 ton växthusgaser per år.

Innan jul fattade Naturvårdsverket det hittills största beslutet om ekonomiskt stöd via Klimatklivet till Gotland. Stödet gick till bolaget SuderGas AB, som beviljades cirka 129 miljoner kronor för att anlägga en produktionsanläggning för biogas på södra Gotland. SuderGas investering omfattar även en anläggning för förädling av biogas till fordonsgaskvalitet.

En beviljad ansökan om ekonomiskt stöd är inte samma sak som att företaget fått miljötillstånd att uppföra anläggningen. Länsstyrelsen är samrådspart och remissinstans vid prövning av miljöfarliga verksamheter och ska lämna yttrande till prövningsmyndigheten. Myndigheten stödjer också Naturvårdsverket i handläggningen av Klimatklivet, vilket medför att länsstyrelsen har dubbla roller i ärendet. För att förhindra eventuella risker för jäv är olika enheter beslutande i respektive ärende.

Sex män i en maskinhall.

BroGas nybyggda maskinhall med processutrustning för förbehandling av fasta substrat. I bakre raden från vänster Anders Dahl och Magnus Ahlsten. I främre raden från vänster Henrik Lindby, Patrik Petterson, Patrik Hallgren och Michael Jansson.

Det gotländska bolaget EnergiSkiftet Sverige AB är moderbolag till bland annat SuderGas, BroGas och Biogas Gotland. De tre bolagen står för en stor andel av de beviljade stöden för utvecklingen av biogasproduktion på Gotland. Med hjälp av Klimatklivets delfinansiering så har till exempel BroGas produktionskapacitet nyligen byggts ut från cirka 30 gigawattimmar (GWh) till cirka 45 GWh biogas per år.

En stor del av BroGas produktion levereras till systerbolaget Biogas Gotland, som förädlar biogasen till fordonsgaskvalitet, ett fordonsbränsle som används av lokala företag och privatbilister på ön samt i exempelvis kollektivtrafiken. BroGas levererar även biogas till Arlas mejeri i Visby (via systerföretaget Gotlands Fastbränsle) samt till öns lokala slakteri (Protos), där biogasen i båda fallen ersätter brännolja vid produktion av processånga och värme.

– En jämförelse för att förstå biogasens stora miljönytta är att om BroGas hela produktion används till fossilfritt fordonsbränsle räcker den till 5 000 bilar som årligen kör cirka 1 500 mil. BroGas utbyggnad hade inte varit möjlig utan delfinansieringen från Klimatklivet, säger Magnus Ahlsten, grundare till BroGas och Biogas Gotland samt huvudägare till moderbolaget EnergiSkiftet.

Råvarorna för produktionen vid BroGas kommer från öns restprodukter och avfall, som exempelvis slakteriavfall, matavfall, kasserade rotfrukter, avrens från öns kvarnar samt gödsel.

– Utöver biogas producerar BroGas även cirka 160 000 ton biogödsel per år, en växtnäring som minskar behovet av fossil handelsgödsel och därtill luktar mycket mindre än vanlig gödsel, säger Magnus Ahlsten.

Ätande kor i en ladugård.

Även mindre biogasanläggningar kan få ekonomiskt stöd från Klimatklivet, då det är minskningen av växthusgaser per investerad krona som avgör vem som får stöd. Under år 2024 beviljades Stallause gård cirka sex miljoner kronor i stöd för att anlägga en biogasanläggning på gårdsnivå. Gården har mjölkproduktion och cirka 300 hektar åkermark. Genom biogasanläggningen kan gården producera egen el och värme.

– Klimatklivet kan också ge stöd till andra åtgärder, som energieffektivisering och energikonvertering. Om du har en idé som kan minska din verksamhets klimatpåverkan så kan du kontakta oss på länsstyrelsen för att få information om hur man gör en ansökan, säger Cornelia Rödén.

Nästa ansökningsomgång till Klimatklivet är 22 september-3 oktober.

Fakta om Klimatklivet

Klimatklivet är ett stöd till fysiska investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Pengar från Klimatklivet ges först och främst till de åtgärder som ger störst varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investerad krona.

Medlen kommer delvis från EU:s återhämtningsfond, Next Generation EU. Stödet kan sökas av företag, föreningar, myndigheter och andra organisationer, men inte av privatpersoner.

Länsstyrelsen vägleder sökanden och stödjer Naturvårdsverket i handläggningen. Naturvårdsverket är den myndighet som beslutar om stödet.

Du hittar mer information om Klimatklivet på Naturvårdsverkets webbsida.

Klimatklivet, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Logotyper för Klimatklivet och Next Generation EU.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Charlotte Petri Gornitzka

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss