Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Våren = fornfyndstid

En person sitter på huk och gräver fram ett svärd vid en rabatt.

Foto: Katarina Amér

De flesta fornfynd som hittas på Gotland hittas just under våren, när vi gräver i våra rabatter och i samband med vårbruket. Rätt hanterade kan fornfynden bidra med viktig kunskap om vår gemensamma historia. Men Gotlands rika förhistoria lockar dessvärre också till sig plundrare. Här hittar du information om vad du ska göra om du själv hittar ett fornfynd och om hur du kan hjälpa till vid misstänkt plundring.

Om du hittar ett fornfynd

Gotland är rikt på fornlämningar och det kan hända att du får upp mer än maskrosrötter vid grävning i rabatten eller plöjning av åkern. Om ett upphittat eller uppgrävt föremål saknar ägare och kan antas vara från år 1850 eller äldre så kan det vara ett fornfynd. Fornfynd kan vara allt från stenyxor, redskap och smycken till mynt och andra föremål av olika material.

Om du hittar något som du tror kan vara ett fornfynd ska du låta det ligga kvar på platsen och kontakta länsstyrelsen. Om fyndet hör till en fartygslämning kan du även välja att kontakta Kustbevakningen.

– När fornfyndet lämnas kvar där det hittats kan vi besiktiga platsen och genomföra en efterundersökning för att se om det finns ytterligare fynd kvar i marken, säger Therese Lindström, kulturmiljöhandläggare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Om fornfyndet består av två eller flera föremål, eller om det är tillverkat i ädelmetaller eller kopparlegeringar såsom brons eller mässing, så kan du som upphittare vara berättigad till hittelön, så kallad inlösen. I så fall rapporterar länsstyrelsen fyndet vidare till Riksantikvarieämbetet, som är den myndighet som beslutar om fyndet ska tillfalla staten och fördelas till ett museum.

I informationsfilmen nedan får du mer information om hur du går till väga om du hittar ett fornfynd.

Om du misstänker plundring

Gotlands fornlämningar och fornfynd är ett gemensamt kulturarv, som inte bara är menat för den enskilde utan även för kommande generationer. Dessvärre händer det att våra marker utan tillstånd genomsöks med metallsökare och att fornfynd säljs till privata samlare. Att sälja ett fornfynd som man påträffat och som ska tillfalla eller erbjudas staten är olagligt.

– Vi är väldigt tacksamma för att allmänheten på Gotland ofta är uppmärksam och berättar för oss om de misstänker att plundrare har varit i farten. Om man till exempel ser fotspår och igenfyllda små gropar efter nattliga besök i åkern så ska man rapportera in det, säger Therese Lindström.

Vid misstänkt pågående brott är det till polisen du ska vända dig. Kontakta även länsstyrelsen i egenskap av tillsynsmyndighet om du ser spår efter misstänkt plundring.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Charlotte Petri Gornitzka

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss