Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
10,8 miljoner kronor bidrog till att bevara gotländska kulturmiljöer

Återläggning av flistak i Hus fiskeläge i Rone. Foto: Tor Sundberg
Länsstyrelsen i Gotlands län fördelar varje år det statliga kulturmiljövårdsanslaget. Anslaget har stor betydelse för vård och förvaltning av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse, fornlämningar och kulturlandskap i länet. Under 2024 användes pengarna bland annat till underhåll av medeltida gårdsportal i Tingstäde, restaurering av kvarn vid Hundlausar, restaurering av murar i Visby innerstad och skötsel längs gotländska kulturvägar.
Riksantikvarieämbetet ansvarar för att årligen fördela det statliga kulturmiljövårdsanslaget mellan länen och länsstyrelserna för att fördela det mellan olika projekt och insatser i respektive län. Under 2024 fördelade Länsstyrelsen i Gotlands län cirka 10,8 miljoner kronor till olika insatser på Gotland. Summan förväntas bli något högre, cirka 11,4 miljoner kronor, under 2025.

Häggska huset vid Hemse folkhögskola och den norra kvarnen vid Hundlausar i Vamlingbo. Foto: Tor Sundberg
6,2 miljoner kronor till byggnadsvård
Den största delen av anslaget, totalt cirka 6,2 miljoner kronor, tilldelades 2024 olika byggnadsvårdsprojekt. Bland de 57 byggnadsvårdsprojekt som beviljades bidrag fanns omfattande restaureringar av kvarnar i Fårösund och Vamlingbo, återläggning av flistak i Hus fiskeläge i Rone, omläggning av spåntak i Ardre, Grötlingbo och Sanda och tjärstrykning av samtliga faltak vid Vike minnesgård i Boge. Bidragen har också använts till restaurering av ”Stavens hus” på Bungemuseet, konserveringsinsatser vid Valls prästgård, restaurering av två murar i Visby innerstad och exteriör restaurering på Häggska huset vid Hemse folkhögskola.
– Vi får in fler ansökningar än bidraget räcker till varje år och behöver därför prioritera bland projekten. Främst är det byggnader som är byggnadsminnen, förvaltas av hembygdsföreningar, är tillgängliga för allmänheten eller ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövård som prioriteras, säger Susanne Hallander, kulturmiljöhandläggare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Medeltida gårdsportal vid Tingstäde kyrka. Foto: Tor Sundberg
Underhåll av gårdsportaler och digital Visbyvandring
Inom området arkeologi, ruiner och fornlämningar beviljades cirka 1,4 miljoner kronor i bidrag under 2024. Pengarna har bland annat gått till underhåll av Vamlingbo Kastelle och den medeltida gårdsportalen på Tingstäde kyrkogård och till Gotlands museums framtagande av en digital vandring i Visby. Dessutom har nytt kunskapsunderlag kunnat tas fram för bland annat S:t Görans ruin i Visby och Gunnfjauns kapell i Ardre.
1 miljon kronor till landskapsvård
En del av bidraget till landskapsvård avsätts varje år till att ge mindre ersättning till privata aktörer och föreningar som sköter om kulturhistoriska besöksplatser i länet och till skötsel och pedagogiska insatser vid Norrbys kulturreservat i Väte. Därutöver har bidrag beviljats till omsättning av tun på Laus backar, vid Petarve vattensåg i Sanda och Tomtbods fiskeläge i Burs.
Kunskapsunderlag, marinarkeologi och skötsel av kulturvägar
Utöver bidragen som lämnas till andra aktörer har länsstyrelsen möjlighet att själv initiera och upphandla utredningar och åtgärder. Under 2024 uppgick summan för egeninitierade projekt till 2,2 miljoner kronor. Pengarna användes bland annat till markvård och skötsel längs kulturvägar på Fårö och södra Gotland, arkeologiska undersökningar inför bostadsbyggande, underhåll, skötsel och skyltning av kulturhistoriska besöksplatser och till framtagande av kunskapsmaterial om bland annat havets kulturmiljöer och fartygslämningar.
Dags att ansöka om åtgärder 2026
Redan nu kan du som äger eller förvaltar en kulturhistoriskt värdefull byggnad eller miljö ansöka om bidrag för insatser som planeras inför 2026. Ansökan behöver du skicka in senast den 31 oktober året innan arbetet ska genomföras.