Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Så här kan den nya nationalparkens entréer se ut

En skiss över en vandringsled, skyltar och bruna byggnader.

Här är en skiss över hur entrén vid Blå lagunen kan se ut.

Är du nyfiken på hur anläggningarna i den planerade nationalparken på norra Gotland kan komma att se ut? Nu är förslagshandlingarna färdiga och här kan du ta del av visionen.

Totalt planeras det för tio olika entrépunkter i Bästeträsks nationalpark. Vid respektive entré kommer det erbjudas varierad service. Många av platserna som pekats ut används redan idag som parkering eller rastplats. Nu kommer de få en uppfräschning som går i linje med Sveriges nationalparkers varumärke.

– Temat för de planerade anläggningarna i området är att de ska ge ett lågmält intryck som smälter in i omgivningen. Vi kommer använda naturnära material och på olika sätt lyfta den välkända guldstjärnan som förknippas med Sveriges nationalparker, säger projektledare Karolina Johansson.

Förslagshandlingarna på hur platserna ska se ut kommer nu att vara ett underlag för att ta fram bygglovshandlingar.

Ta del av förslagen

Här kan du ta del av både planer och skisser för de olika entrépunkterna.

En karta över norra Gotland med ett mörkgrått markerad område i mitten.

Bästeträsks nationalpark föreslås bli ca 6 800 hektar stor. Här är en överblick där det mörkgrå området visar vad som planeras ingå i nationalparken och de blå prickarna visar de 10 entrépunkterna.

Med utgångpunkt från entréplatsen vid Mölnermyr kan besökaren efter en stunds vandring uppleva stora områden med sammanhängande myrmark och hällmarker med karstsprickor.

En skiss med grön skog, en stig och vandrande människor.

Här kan du se en skiss på hur entrén vid Mölnermyr kan komma att se ut.


Entréplatsen utformas med en parkering närmast vägen mellan Rute och Fleringe inpassad mellan sparad vegetation. Marken jämnas till så att det går att röra sig mellan platsens olika delar på ett tillgängligt sätt. Torrtoalett placeras något inskjuten bland träden i närheten av parkeringen. Informationsskyltar om nationalparken placeras fristående. Runt ett väderskydd föreslås generöst med sittmöjligheter. Entréplatsens vistelseytor förläggs en bit in bland tallarna vid hällmarken. Ett vägskäl för leder ger riktningar för vandringslederna som passerar igenom platsen.

En kartbild över området där olika anläggningar ritats in. Vad som planeras går att läsa i brödtext.

Här syns en kartbild över hur området ser ut idag och vad man planerar att anlägga.

En tecknad bild. Mer information finns i bildbeskrivningen.

Överst i bild syns en skiss över parkeringen och samlingsplatsen. Nederst i bild kan du se olika element som kommer finnas på platsen, i form av avgränsning av parkering. Här syns även hur man planerar att lägga ett tunnare lager stenmjöl på marken för att skapa ett jämnare underlag.

Från entrén kan besökaren uppleva många olika naturtyper i nationalparkens mosaiklandskap - våtmark, gammal tallskog och ett gotländskt änge. I kontrast, en bit ut på led, finns Burgbackar, ett vidsträckt klapperstensfält med nästan ingen växtlighet.

En skiss av grönska och människor i ett skogområde. Mer information i bildbeskrivningen.

Här är en skiss av hur entrén vid Fleringe kan se ut.


Entréplatsen anläggs i beteshagen på västra sidan av vägen, mitt emot Hässle änge. En parkering anordnas med en avskärmning av träd mot vägen och en torrtoalett en bit längre in vid slänten mellan de gamla små åkrarna. Från parkeringen anläggs en gångväg som leder vidare upp till en samlingsplats i nordväst. Där planeras ett väderskydd, informationsskyltar och olika slags sittmöjligheter.

En kartbild över reservatsparkeringen i Fleringe. Mer information finns i bildbeskrivningen.

Här syns en kartbild över hur området ser ut idag och vad man planerar att anlägga.


En tillgänglig målpunkt i form av en träplattform planeras vid en intilliggande våtmark, en tillgänglig grusstig anläggs från entrén till våtmarken. Hässle änge i sydost nås via en led över vägen.

En skiss av ett väderskydd.

Så här planeras väderskyddet på platsen att se ut.

Ett foto av en våtmark med omkringliggande skog.

Från entrén vid Fleringe planeras en tillgänglig led att skapas. Leden kommer i sin tur leda ut till en våtmark som ligger en bit in i skogen. För att låta besökare uppleva våtmarken planerar man att anlägga en plattform med sittbänkar.

Vid entrén kan besökaren uppleva Gotlands största sjö, Bästeträsk, vilken har gett nationalparken dess namn. Bästeträsk är en näringsfattig, kalkrik kransalgsjö med en karaktäristisk strandlinje med knotiga tallar som hänger ut över det mycket klara grönblå vattnet.

EN kartbild över rastplatsen vid sjön Bästeträsk.

Här syns en kartbild över hur området ser ut idag och vad man planerar att anlägga vid rastplatsen vid Bästeträsk.


Den befintliga parkeringen ordnas om så att bilar kan parkeras tvärställda mot vägen. En smal gångväg anläggs innanför de avgränsande stenarna. Det ökar tillgängligheten till grillplats och en planerad utsiktsplattform. En gångväg ordnas också så att det går att komma över vägen vid korsningen till en led mot havet förbi Blå lagunen på ett mer trafiksäkert sätt. Entrémarkören visar entréplatsens läge och är synlig från parkeringen och från vägen utan att skymma utblicken mot sjön.

Skiss av grönska och människor på en led.

Här är en skiss av hur entrén vid Bästeträsk kan se ut.

En målning över en plattform som går ut i en sjö.

Vid entrén planeras en utkiksplattform över Bästeträsk. Plattformen kommer stöttas upp med block av kalksten.

En skiss över ett grönområde där en typ av brygga finns utmarkerad i vattnet.

En översiktsbild över utkiksplattformen vid Bästeträsk.

Ar är en öppen plats där besökaren kan uppleva kusten och havet. Det klara östersjövattnet ger möjlighet att se bottenvegetationen och ovan ytan finns ett rikt fågelliv.

Kartbild över en hamn.

Här syns en kartbild över hur området vid Ar fd.hamn ser ut idag och vad man planerar att anlägga vid entrén.


Ytan för parkering avgränsas och skjuts in en bit i grusslänten så att det blir lättare att röra sig bilfritt på platsen. På så sätt behöver parkerade bilar inte heller skymma utsikten på samma sätt som de kan göra idag. Torrtoalett, sophantering och cykelparkering anordnas i nära anslutning till parkeringen och passas in mot slänten med hjälp av stödmurar. Närmare stranden skapas en plats med informationsskylt och sittmöjligheter med utblickar mot havet.

En skiss av en led vid havet, med grönska runt om och människor som vandrar.

Här är en skiss av hur entrén vid Ar fd.hamn kan se ut.

En skiss över en platå med en mur.

Där det tidigare varit en parkering kommer det nu bli en tillgänglig plats där man som besökare kan vandra längs havet och njuta av utsikten.

En skiss över människor som står framför en skylt.

Så här planeras informationsplatsen vid entrén se ut, med en stenmur som omgärdar en informationsskylt.

Blå lagunen är ett vattenfyllt stenbrott vilket idag är ett populärt utflyktsmål och badplats. Här finns möjlighet att fånga upp besökare för att informera och locka ut dem till fler platser i nationalparken.

Skiss över människor som vandrar vid en vandringsled.

En skiss över hur entrén vid Blå lagunen kan se ut med informationsskyltar, bänkar och torrtoalett.

Vid Blå lagunen ska det finnas flera anslutande vandringsleder.


Vid Blå lagunen föreslås en informationsplats intill den stora sälgen invid vattnet. För att freda ytorna som används som badplats kan entrévägen dras om i ett läge bakom de nybyggda torrtoaletterna och sophanteringen. Längst i öster föreslås den befintliga torrtoaletten bytas ut mot en ny och ett par tillgängliga parkeringsplatser anläggs. Infarten till Blå lagunen omstruktureras för att tydligare hänvisa bilister in till parkeringen. En led planeras gå härförbi, från entréplatsen vid Bästeträsk och vidare ut mot havet till en utsiktsplats med vy mot ut mot Falholmen.

En kartbild över parkeringsområdet vid Blå lagunen.

Här syns en kartbild över hur området ser ut idag och vad man planerar att anlägga. Bland annat vägen ska läggas om för att skapa en bättre in- och utfart.

En bit in på led kan besökaren här uppleva en mosaik av gles, lågvuxen tallskog, samt nästan helt trädlösa alvar och en rik kulturmiljö.

En skiss över en parkering och grönska runt om.

En skiss över parkeringen vid Bräntings entré.


Från entrén får man åtkomst till den södra delen av nationalparken och leden är här tänkt att gå österut mot Bunn samt västerut mot Mölnermyr. Platsens befintliga parkeringsyta ges en mer ordnad utformning med hjälp av en parkeringsplanka. En bit in från parkeringen placeras cykelparkering, information och ett bänkbord.

En kartbild över en parkering vid en väg.

En översiktsbild över hur området ser ut idag och vilka anläggningar som planeras. Det kommer ordnas med en parkering man når från väg 148. Från parkeringen kommer den skapas en vandringsled som bland annat går till Mölnermyr.

Vid entrén kan besökaren uppleva lugnet i naturen och kan efter en liten promenad till stranden vid Hau träsk blicka ut över den grunda sjöns klara vatten.

En kartbild över ett skogsområde vid Hau.

Här syns en kartbild över hur området ser ut idag och vad man planerar att anlägga.


I närheten av vägen ut mot Norra Gattet ordnas en mindre parkeringsplats som ger möjlighet att besöka nationalparkens östra område. Ojämnheter i marken justeras och en parkeringsyta med infart grusas upp. En mindre samlingsplats förläggs på öppen yta en bit in längs en planerad led som leder ner till Hau träsk, där en grillplats kan anläggas. Samlingsplatsen utrustas med information och bänkbord.

En skiss över en person som går på en vandringsled omgärdat av grönska.

Vid entrén kommer besökaren att kunna ta del av en informationsskylt och sedan ta sig vidare på en vandringsled

Vid entrén kan besökaren uppleva skogsbete och ute på led flera våtmarker.
Till entrén kan besökaren komma med kollektivtrafik, busstrafiklinje 20 mellan Visby och Fårösund.

En kartbild över ett skogsområde.

Här syns en kartbild över hur området ser ut idag och vad man planerar att anlägga. Entrén ligger i anslutning till väg 148 och busshållsplatsen Kauparve.


Från denna entré kan man sedan ta sig vidare på led till andra delar av nationalparken. Från väg 148 leds besökaren in på stigar genom skogsbetet när man rör sig bort från vägbruset och in mot entréplatsen. Här ordnas med bänkbord och informationsplats samt markering för leden vidare in mot myren.

En skiss över en person som står med en ryggsäck vid en väg.

En skiss över hur entrén vid Rute kan se ut.

Från entrén kan besökaren nå den sydöstra delen av nationalparken med våtmarker, gles tallskog, alvarmark och rik kulturmiljö.

En kartbild över ett skogsområde i anslutning till en väg.

Här syns en kartbild över hur området ser ut idag och bland annat hur vandringsleden ska gå.


Den befintliga infarten nyttjas för en mer ordnad parkering med komplettering av parkeringsplanka. Som avgränsning mot parkeringsytan placeras ett trafikhinder utformat i trä. En öppen gräsyta blir platsen för picnicyta med bänkbord samt ledmarkering för att ta sig vidare mot Bräntings eller norrut mot busshållplats och Bunge.

En skiss över ett skogsområde med människor som läser på en skylt och andra som sitter på en bänk.

Här ser du en skiss över hur entrén kan se ut. Här planeras picknickbord, informationsskyltar och vägvisare för anslutande vandringsleder.

Entrén blir en anslutningspunkt för Fårösund som kan förses med informationsskylt om nationalparken, bänkbord och blir start för en led som kan ta besökare vidare till andra delar av nationalparken.

En kartbild över en skogsområde i anslutning till en väg.

Här syns en kartbild över hur området ser ut idag och vad man planerar att anlägga.

En tecknad bild av en mur, där en man sitter ner medan två barn balanserar på den.

Vid entréerna kommer det anläggas en nationalparksmarkör som går i linje med Sveriges Nationalparkers varumärke. Som bilden visar kommer muren fungera utmärkt som både bänkplats och lekyta för barn.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Charlotte Petri Gornitzka

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss