Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förhöjd risk för fågelinfluensa – restriktioner införs

Efter ett utbrott av fågelinfluensa i Skåne har Jordbruksverket den 27 februari beslutat om ett högriskområde för fågelinfluensa i bland annat Gotlands län. Inom högriskområdet ska alla fjäderfä hållas inomhus och hobbyflockar hållas inhägnade.

Fågelinfluensa är en virussjukdom som cirkulerar bland vilda fåglar och som kan sprida sig till tamfåglar. Under de senaste åren har vi haft återkommande utbrott på vilda fåglar i länet. Nu bedömer Jordbruksverket att smittrisken återigen är förhöjd och att det krävs regionala restriktioner för att minska risken att tambesättningar drabbas.

– Än så länge finns inget fall av fågelinfluensa på Gotland, men risken är stor att vi inom kort kommer se det bland vilda fåglar, säger länsveterinär Maria Eriksson.

Trots återkommande utbrott av fågelinfluensa bland vilda fåglar under de senaste åren är det ovanligt att smittan sprids till tambesättningarna i länet.

– Vi ser att djurägarna på ön har ett bra smittskyddstänk. Nu hoppas vi att restriktionerna kan hjälper till att minska risken för smittspridning även denna gång, säger Maria.

De län som Jordbruksverket bedömer som högriskområden för fågelinfluensa är: Blekinge län, Gotlands län, Hallands län, Kalmar län, Skåne län, Södermanlands län, Västra Göralands län och Östergötlands län.

Restriktioner inom ett högriskområde

Det här gäller i ett högriskområde när du föder upp eller håller fjäderfän för att producera kött, konsumtionsägg eller andra produkter som du säljer:

  • Fjäderfän ska hållas inomhus. Fjäderfän får inte gå ut i någon form av inhägnad, eftersom de ska vara skyddade mot direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar.
  • Om du har ankor, gäss och strutsfåglar och de utsätts för onödigt lidande om de är inomhus kan du hålla dem inhägnade utomhus. Men foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under ett skydd ute.
  • Du ska övervaka hälsoläget för att tidigt kunna upptäcka misstänkta fall av fågelinfluensa.
  • Du får ha behållare för badvatten i inhägnaden om vattnet skyddas från vilda and- och vadarfåglar.
  • Andfåglar, så som änder och gäss, ska fortsatt hållas separat på så sätt att de inte har kontakt med andra fjäderfän.
  • Du behöver se till att dina fjäderfän har en bra stallmiljö inomhus.

Det här gäller i ett högriskområde när du har hobbyhöns och inte säljer ägg, kött eller produkter och när du har fåglar i fångenskap för till exempel uppvisning, utställning, tävling, uppfödning, försäljning eller sällskap:

  • Fåglar i fångenskap som till exempel hobbyhöns ska vara inhägnade för att hindra den direkta eller indirekta kontakten med vilda fåglar. De får inte gå fritt ute.
  • För att inte vilda fåglar ska kunna ta sig in i inhägnaden rekommenderar vi att ha tak på inhägnaden.
  • Stängslet på inhägnaden ska vara så högt att hönsen inte tar sig över. Vi rekommenderar att inhägnaden ska vara minst 90 centimeter hög beroende på hur man bygger upp den. Nätet bör ha en maskstorlek på högst 51 millimeter och inhägnaden bör vara tät nertill.
  • Det finns inga begränsningar på hur stor inhägnaden får vara, men med mindre yta minskar du risken för smitta från vilda fåglar.
  • Foder och dricksvatten ska du ge inomhus eller under ett skydd utomhus.
  • Badvatten i inhägnaden ska vara skyddat så att vilda and- och vadarfåglar inte kan förorena vattnet.
  • Det finns inget förbud mot att flytta höns och andra tamfåglar. Men de ska vara friska och det får inte finnas någon misstanke om att de är sjuka innan du flyttar fåglarna.
  • Du får flytta en inhägnad om det inte finns någon risk för att djuren blir smittade.

Ta del av fullständiga restriktioner på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Allmänna hygienregler

  • Gör miljön i närheten av fjäderfäna oattraktiv för vilda fåglar, minimera foderspill och annat som kan attrahera vilda fåglar.
  • Se till att endast de som sköter tamfåglarna har tillträde till djurutrymmena.
  • Håll rent runt hus och inhägnader.
  • Var noga med hygienrutiner såsom handtvätt och skobyte.
  • Vidta lämpliga åtgärder som minimerar förekomst av gnagare och andra skadedjur.

Ovanligt att människor smittas

I Sverige är det ovanligt att fågelinfluensa smittar människor. Länsveterinären menar att det i nuläget inte finns anledning till oro, men att fågelinfluensaviruset har förmåga att utvecklas till en så kallad zoonos och smitta från djur till människa.

Frågor och svar om fågelinfluensa

På länsstyrelsens webbplats har vi samlat vanliga frågor om viruset. Där finns det även möjlighet att skicka in en fråga till våra länsveterinärer.

Frågor och svar om fågelinfluensa

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Charlotte Petri Gornitzka

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss